ΔΙΝΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Οι Ολλανδοί τρόφιμοι φυλακών θα έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν στην επίλυση ανεξιχνίαστων δολοφονιών, καθώς η αστυνομία διανέμει πληροφορίες για τις άλυτες υποθέσεις στις φυλακές όλης της χώρας.

Στις πληροφορίες συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες με τα θύματα των δολοφονιών ή αγνοουμένων, καθώς και λεπτομέρειες για την υπόθεση, για κάθε εβδομάδα του έτους.

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε το πρότζεκτ αυτό την περασμένη εβδομάδα, και αφού ένα πιλοτικό πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει σε πέντε φυλακές από τον περασμένο τον Ιανουάριο απέδωσε καρπούς.

“Πήραμε 160 πληροφορίες για ανεξιχνίαστα εγκλήματα κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους ενώ κανονικά έχουμε 160 το χρόνο”, δήλωσε στο NBC News ο Robbert Salome, εκπρόσωπος της Ολλανδικής Εθνικής Αστυνομίας, ενώ οι πληροφορίες επέτρεψαν στην αστυνομία να ξανανοίξει δύο περιπτώσεις από τις 52 που είχαν δοθεί στους κρατούμενους.

Ο Salome είπε ότι ενώ ήταν αδύνατο να γνωρίζουμε πόσες από τις πληροφορίες είχαν προέλθει από κρατούμενους – επειδή οι πληροφοριοδότες έχουν το δικαίωμα στην ανωνυμία – η έρευνα έχει δείξει ότι οι φυλακισμένοι γνώριζαν πολλά για άλλα εγκλήματα.

“Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι στη φυλακή μιλάνε για εγκλήματα”, είπε, προσθέτοντας ότι μια μελέτη έδειξε ότι στο 40% των δικαστικών υποθέσεων στην Ολλανδία, οι δράστες είχαν πει σε κάποιον για το έγκλημα που είχαν διαπράξει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του πιλοτικού σχεδίου, τα δύο τρίτα των κρατουμένων δήλωσαν ότι θεωρούν ότι αυτό το πρόγραμμα είναι καλή ιδέα.

“Οι δολοφονίες αφορούσαν αθώους ανθρώπους”, είπε ο εκπρόσωπος της Ολλανδικής Εθνικής Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι “οι φυλακισμένοι είναι υπερήφανοι και έχουν τους δικούς τους κώδικες – δεν σκοτώνουν αθώες γυναίκες και παιδιά. Δεν υπάρχει σεβασμός στη φυλακή γι’ αυτούς που σκοτώνουν αθώες γυναίκες και παιδιά».

Η αστυνομία έχει στη διάθεσή της 800.000 ευρώ, με τα οποία ανταμείβονται άτομα των οποίων η πληροφόρηση οδηγεί σε καταδίκη.

Οι αστυνομικοί υπάλληλοι έχουν εκτυπώσει 30.000 αντίτυπα στα ολλανδικά, τα αγγλικά, τα αραβικά, τα ισπανικά και τα ρωσικά για να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους κρατούμενους.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ