ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΟΔΟΙΠΟΡΟΥΣ” ΣΤΟ ΜΥΛΟ

Μια πρώτη επαφή – αρχή του θεατρικού εργαστηρίου ενηλίκων της ομάδας των Οδοιπόρων του Γιώργου Παπαδόπουλου, θα γίνει στο σεμινάριο-ανοιχτό μάθημα την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στον 2ο όροφο του κεντρικού κτιρίου του Μύλου στις 17:00 με 19:00,

στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών του Μύλου του Παππά σε συντονισμό και καλλιτεχνική επιμέλεια του Σ.μου.θ. σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Διδάσκων του 2ωρου σεμιναρίου ο Δημήτρης Φωτίου: ηθοποιός / μουσικός

Για τα εργαστήριο είναι απαραίτητη η εγγραφή.
Εγγραφές στο τηλέφωνο 2410 614449. Από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00.

Απαραίτητα τα άνετα ρούχα για τους συμμετέχοντες.

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο του σεμιναρίου – ανοιχτού μαθήματος:

Χωρίς μεθεδολογία ( συχνά, λόγω ελλιπούς παιδείας) ο καλλιτέχνης βρίσκεται έκθετος προσπαθώντας να δουλέψει με την ‘’ψυχούλα ‘’του. Ευτυχώς σε πολλές περιπτώσεις, η εμπειρία και ο χρόνος δημιουργούν μια μεθοδολογία προσωπική στον κάθε ηθοποιό. Δυστυχώς, συχνά, η ίδια μεθοδολογία τον εγκλωβίζει σ’ αυτό που στην κοινή θεατρική ορολογία ονομάζεται ‘’μανιέρα’’. Η έλλειψη τεχνικής προσέγγισης καταδικάζει τις ‘’ψυχούλες’’ να περιορίζουν τις ερμηνείες πολύ καλών εν δυνάμει ηθοποιών σε χιλιομασημένα και φτωχά ‘’ψίχουλα’’. Η τεχνική φυσικά δεν αρκεί, αλλά ούτε και το ακατέργαστο ταλέντο διαρκεί. Στην ουσία, όπως πολύ σωστά τονίζει ο Πήτερ Μπρουκ, ‘’δεν υπάρχουν μυστικά’’. Η τέχνη του θεάτρου μπορεί να έχει γραμματική, η οποία μάλιστα μπορεί να διδαχθεί ως γλώσσα.

Η γνώση γραμματικής και συντακτικού δεν κάνει όποιον την γνωρίζει λογοτέχνη , αλλά δεν νοείται και λογοτέχνης που δεν αναγνωρίζει την κωδικοποίηση της γλώσσας του. Η χρήση της γλώσσας είναι αυστηρά προσωπική και υποκειμενική, αλλά η γλώσσα αυτή καθεαυτή είναι αναγνωρίσιμη και σε πολύ μεγάλο βαθμό ορθο-λογική, δηλαδή κοινή και αποκωδικοποιήσιμη.
Το ανοιχτό μάθημα έχει ως στόχο την εισαγωγή σε κώδικες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία, χωρίς περιορισμούς υφολογικούς και αισθητικούς ή επιταγές θεατρικού είδους, όπως «ρεαλισμός», «εξπρεσσιονισμός», «παράλογο», «τραγωδία», «αποδόμηση».

Κάθε τέχνη έχει και τις τεχνικές της και μια εισαγωγή σε μια σειρά τεχνικών της υποκριτικής τέχνης, μέσα από απλούς προσβάσιμους και ορθολογικούς κώδικες. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος αυτού του σεμιναρίου-ανοιχτού μαθήματος του θεατρικού εργαστηρίου ενηλίκων των Οδοιπόρων και απευθύνεται σε όλους εσάς τους ενασχολούντες με την τέχνη του θεάτρου και θέλετε να εκπαιδευτείτε περαιτέρω σ’ αυτήν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ