Ν. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ: ΤΑ 2 ΘΥΜΑΤΑ ΑΨΗΦΗΣΑΝ ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΣΕ

Συζητήθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας  του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη για την κατάσταση στις γραμμές του ΟΣΕ στη Λάρισα και για τα δύο ανθρώπινα θύματα, με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Μαυραγάνη να απορρίπτει  το πάγιο αίτημα 

των κατοίκων και φορέων της Λάρισας για υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών και να υποστηρίζει ότι τα θύματα που σκοτώθηκαν στις γραμμές και στο σταθμό του ΟΣΕ αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας.

Με αφορμή τη συζήτηση της ερώτησης ο βουλευτής κ Λαμπρούλης παραθέτει όλο το διάλογο που είχε στη Βουλή με τον κ. Μαυραγάνη:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (βουλευτής του ΚΚΕ): Κύριε Υπουργέ, το τελευταίο θανατηφόρο δυστύχημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο που διέρχεται της πόλης της Λάρισας με θύμα ένα δεκάχρονο παιδί έρχεται να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο αντίστοιχων δυστυχημάτων που έχουν συμβεί σε αυτό το συγκεκριμένο σιδηροδρομικό δίκτυο τα τελευταία χρόνια. Αναδεικνύεται και με αυτό το τραγικό συμβάν αφενός η τεράστια επικινδυνότητα για τους κατοίκους της πόλης και αφετέρου, βεβαίως, οι διαχρονικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων όσο και των διοικήσεων του ΟΣΕ, αλλά και της τοπικής διοίκησης α΄ και β΄ βαθμού στην κατεύθυνση επίλυσης αυτού του τεράστιου προβλήματος που ταλανίζει επί σειρά ετών την πόλη της Λάρισας.

Το ζήτημα αυτό, βεβαίως, έχει αναδειχθεί, έχει διεκδικηθεί και τα προηγούμενα χρόνια και από τοπικές αρχές, αν θέλετε. Όμως, απέναντι σε αυτό το πάγιο αίτημα της υπογείωσης, για παράδειγμα, των σιδηροδρομικών γραμμών, οι απαντήσεις είτε των κυβερνώντων είτε των διοικήσεων του ΟΣΕ ήταν η επίκληση του μεγάλου οικονομικού κόστους, δηλαδή είναι ασύμφορο, για παράδειγμα, να υλοποιηθεί το έργο αυτό της υπογείωσης των σιδηροδρομικών γραμμών.

Έτσι, λοιπόν, τα ερωτήματα που βάζουμε, κύριε Υπουργέ, είναι: Πότε θα δρομολογηθούν η υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών στην πόλη της Λάρισας σε ό,τι αφορά το δίκτυο που διέρχεται την πόλη της Λάρισας και δεύτερον, τα αναγκαία μέτρα ολοκλήρωσης της περίφραξης του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και όλα τα αναγκαία έργα που θα διευκολύνουν και θα καθιστούν ασφαλή τη διέλευση των πεζών αλλά και των τροχοφόρων μέσων που διέρχονται των σιδηροδρομικών γραμμών;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Κατ’ αρχάς, κύριε Βουλευτά, ήταν πράγματι καθήκον σας να φέρετε το θέμα στη Βουλή, δεδομένου ότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και άρα, λοιπόν, ανθρωποκεντρικά ιδωμένο το θέμα αυτό, οφείλουμε να το έχουμε ψηλά στην ατζέντα σε κάθε περίπτωση που συμβαίνει οτιδήποτε που αφορά ανθρώπινη ζωή, έτσι κι αλλιώς, όμως ασχολούμενοι πρέπει να αναδείξουμε και την αλήθεια.

Το ένα συμβάν, λοιπόν, που αφορά περιοχή βορείως του σιδηροδρομικού σταθμού της Λάρισας είναι σε σημείο όπου ούτε διάβαση υπάρχει, ούτε σταθμός υπάρχει και οι γραμμές είναι περιφραγμένες. Άρα, προφανώς και δεν χρειάζεται νέα περίφραξη, γιατί είναι περιφραγμένες οι γραμμές.

Τι συνέβη, λοιπόν, και πέρασε το μικρό αυτό παιδί μέσα στις γραμμές; Πήδηξε πάνω από τους φράχτες. Παρανόησε, παρέβλεψε, παραθεώρησε, δεν το ένοιαζαν ούτε οι ταμπέλες και πήγε πάνω στις γραμμές και εκεί συνέβη αυτό το οποίο συνέβη.

Όταν, λοιπόν, υπάρχει περίφραξη, όταν υπάρχουν ταμπέλες, δεν μπορεί το κράτος να κάνει κάποια άλλη πρόνοια, όταν μάλιστα μιλάμε για μία περιοχή που δεν βρίσκεται μέσα σε αστικό ιστό, ούτως ώστε να πεις ότι μπορείς να πας να κάνεις μια επένδυση εκατό ή ογδόντα ή εβδομήντα εκατομμυρίων ευρώ για να κάνεις υπογειοποίηση.

Ο ΟΣΕ, κατά πάγια τακτική, εφαρμόζοντας τους διεθνείς κανόνες ασφάλειας που υπάρχουν, περιφράσσει -και καλά κάνει και έτσι πρέπει να κάνει- το σιδηροδρομικό του δίκτυο. Αυτό έκανε κι εκεί. Πήδηξε από πάνω το παιδί. Ήθελε κάποιος να παίξει με τη ζωή του και έπαιξε.

Στην περίπτωση του δευτέρου δυστυχήματος που είναι σε σταθμό αυτήν τη φορά, στο σιδηροδρομικό σταθμό Μεζούρλου, να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο σταθμός δεν είναι επιβατικός σταθμός, δεν έχει πύλη εισόδου για το κοινό. Είναι εμπορευματικός σταθμός. Δεν μπαίνει οποιοσδήποτε μέσα. Μπαίνουν αυτοί οι οποίοι έχουν δουλειά στον εμπορευματικό σταθμό. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι φυλάσσουν τον σταθμό, υπάρχουν σταθμάρχες οι οποίοι ασχολούνται με αυτό το ζήτημα, δηλαδή της ευταξίας μέσα στον σιδηροδρομικό σταθμό, τον εμπορευματικό κι όχι τον επιβατικό στο Μεζούρλο.

Εκεί προφανώς μπήκε το παιδί αυτό. Δεν πήγε στις γραμμές. Πήγε κι έκατσε πάνω στο βαγόνι και ακούμπησε τα ηλεκτροφόρα, ενώ υπάρχουν ταμπέλες παντού που λένε ότι δεν πρέπει να πλησιάζεις γιατί υπάρχουν βολτάζ υψηλής τάσης, και χτυπήθηκε από φωτοβολταϊκό τόξο.

Άρα, λοιπόν, καταλαβαίνετε ότι και στη μία και την άλλη περίπτωση η πρόνοια του ΟΣΕ υπήρξε, αλλά κάθε πρόνοια, όπως κατανοείτε, κύριε Βουλευτά, με την κοινωνική σας εμπειρία, δεν μπορεί να είναι ποτέ απόλυτη. Ακόμα κι αν σου βάλει ο άλλος περιφράγματα, αν εσύ θες να τα σπάσεις και να περάσεις, θα τα σπάσεις και θα περάσεις. Με ιδία ευθύνη, όμως.

Εμείς οφείλουμε ανθρωπιστικά να λαμβάνουμε κάθε μέτρο ανάλογο των κινδύνων που υπάρχουν στην κάθε περιοχή και να μη δημιουργούμε προβλήματα στους συνανθρώπους μας, οι οποίοι όμως θέλουν και οι ίδιοι να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Είναι μια βασική προϋπόθεση αυτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά με εκπλήσσετε, είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών. Δηλαδή, φταίει το δεκάχρονο παιδάκι που πέρασε τα σύρματα -γιατί σύρματα είχε εκεί- και μπήκε μέσα στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο ΟΣΕ, οι κυβερνήσεις, η παρούσα κυβέρνηση, το Υπουργείο δεν έχουν καμμία ευθύνη. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που πρέπει να παρθούν, όχι μόνο η περίφραξη, αλλά και οι διαβάσεις θα πρέπει να ενισχυθούν, να πολλαπλασιαστούν, ούτως ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των πεζών. Τα είπα και στην πρωτολογία μου.

Όταν έγινε το σιδηροδρομικό δίκτυο, η πόλη της Λάρισας ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με σήμερα και το δίκτυο αυτό ήταν εκτός πόλεως. Σήμερα αυτό το δίκτυο διασχίζει την πόλη από τον βορρά ως τον νότο, από το βόρειο τμήμα ως το νότιο, από το νότιο ως το βόρειο -όπως θέλετε πείτε το- και την κόβει στα δυο. Είναι πάγιο αίτημα, λοιπόν. Αν εμείς αναφέρουμε το ατύχημα είναι γιατί με αφορμή αυτό αναδεικνύεται το πάγιο αίτημα των κατοίκων, των φορέων της πόλης για την υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών. Είναι αίτημα που και στα λόγια ή και στα χαρτιά, σε επίσημες ανακοινώσεις, όχι μόνο ο ΟΣΕ, αλλά και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις αναγνώριζαν. Οι Λαρισαίοι θυμούνται πολύ καλά τις κατά περιόδους επισκέψεις, ακόμα και δύο Πρωθυπουργών, που σουλάτσαραν με το τρένο Λάρισα-Τέμπη και πίσω και υπόσχονταν την υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών και αντίστοιχα τη δημιουργία διαβάσεων και τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα.

Άρα, λοιπόν, «φταίει το δεκάχρονο παιδάκι που πέρασε τα σύρματα». Αυτό λέτε εσείς και «ο καθένας να προσέχει». Αυτό λέτε και ότι όλα είναι «μέλι-γάλα». Δεν είναι όλα «μέλι-γάλα» και αυτοί που σας πληροφορούν, σας παραπληροφορούν. Τι θα απογίνει;

Εμείς βάζουμε αυτό το ζήτημα. Δεν αξιοποιούμε το ατύχημα, το τραγικό αυτό γεγονός που, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, προστίθεται στα τόσα που έχουν συμβεί και με μέσα τροχοφόρα και με πεζούς που διέρχονται τις σιδηροδρομικές γραμμές. Πώς θα γίνει πιο ασφαλής, πιο σταθερή και άνετη η διάβαση των πεζών; Πρέπει να διασχίζεις και να περπατάς παράλληλα τις σιδηροδρομικές γραμμές για να βρεις υπόγεια διάβαση. Οι περισσότερες είναι εγκαταλειμμένες και ελάχιστες.

Έχει αλλάξει η πόλη, με βάση την οικιστική ανάπτυξη. Η πόλη έχει γιγαντωθεί. Γι’ αυτό οι φορείς και οι κάτοικοι ζητούν τη δρομολόγηση της υπογείωσης των σιδηροδρομικών γραμμών και αυτό εμείς ζητούμε από την Κυβέρνηση, να δρομολογήσει παρεμβάσεις αυτού του είδους για να λυθεί διά παντός το πρόβλημα αυτό. Με την υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών αμέσως-αμέσως η πόλη συνδέεται και δεν θα κόβεται πλέον από το σιδηροδρομικό δίκτυο και θα αξιοποιηθούν όλοι οι επίγειοι χώροι που θα προκύψουν από την υπογείωση αυτή σε ό,τι αφορά πάρκα, χώρους αναψυχής κ.λπ.

 

Μην ερχόμαστε να απαντούμε, κύριε Υπουργέ, κατηγορώντας τους παθόντες για τις ανεπάρκειες του κράτους, του ΟΣΕ εν προκειμένω, αλλά και των κρατικών υπηρεσιών, του κράτους του ίδιου και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Είναι πολιτικές οι ευθύνες και είναι τεράστιες.

Εμείς αυτό ζητούμε, κύριε Υπουργέ, καθώς και τη δέσμευση από το Υπουργείο, από την Κυβέρνηση, ότι θα δρομολογηθεί, σε συνεργασία προφανώς και με τον ΟΣΕ και με την τοπική διοίκηση και την περιφερειακή, η υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών. Επαναλαμβάνω ότι είναι πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων των φορέων και των δημάρχων και των περιφερειαρχών, ανεξάρτητα ο καθένας πώς το προωθεί απέναντι στην κεντρική εξουσία και πώς το διεκδικεί.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ίσως ο κύριος Βουλευτής να μην κατανόησε. Είπαμε ότι πρωταρχικό μέλημα κάθε διοίκησης, κάθε κρατικού λειτουργού, κάθε κυβερνητικού λειτουργού, είναι η ανθρώπινη ζωή και είπαμε ότι πρέπει τα πάντα να βλέπονται ανθρωποκεντρικά. Όταν, όμως, ζητούμε υπογειοποίηση σε ένα σημείο που υπάρχει διαφορετικός τρόπος διέλευσης από τη μία μεριά στην άλλη, όταν ζητούμε υπογειοποίηση σε ένα σημείο όπου υπάρχουν περιφράγματα για να μην περνάει ο οποιοσδήποτε μέσα, πρέπει να συναισθανόμαστε και το περιβάλλον το οικονομικό στο οποίο βρισκόμαστε και αν πράγματι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει τέτοιος μεγάλος φόρτος που επιβάλλει να γίνει τέτοιο πράγμα, όπως για παράδειγμα στα Σεπόλια Αττικής, όπου πράγματι προχωρούμε.

Είπατε πριν ότι δεν υπάρχει διάβαση. Σας παρακαλώ πολύ. Καταθέτω για τα Πρακτικά την φωτογραφία της διάβασης που υπάρχει σε εκείνο το σημείο, δίπλα ακριβώς στο σημείο που πέρασε ο μικρός Ρομά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Είπα ότι δεν υπάρχουν διαβάσεις γενικά. Μην διαστρεβλώνετε αυτά που είπα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ: Υπάρχει υπόγεια διάβαση. Μην με διακόπτετε, σας παρακαλώ πολύ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ : Εγώ δεν είπα για το συγκεκριμένο σημείο. Είπα ότι δεν υπάρχουν αρκετές διαβάσεις γενικά και όσες υπάρχουν είναι κακοσυντηρημένες, χωρίς επαρκή αερισμό και δεν είναι προσβάσιμες για τον κόσμο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ: Είμαι ευγενής. Ακολουθήστε αυτό το οποίο κάνω εγώ. Είμαι ευγενής. Μην διακόπτετε. Είναι αντιδημοκρατικό και ανάγωγο αυτό που κάνετε. Σας παρακαλώ πολύ, λοιπόν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Μαυραγάνη, συνεχίστε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Λέμε, λοιπόν, ότι στο σημείο αυτό, ενώ είπατε προς τον κόσμο ότι δεν υπάρχει υπόγεια διάβαση, υπάρχει και σας την καταθέτω. Ενώ είπατε προς τον κόσμο ότι δεν υπάρχουν περιφράγματα, υπάρχουν. Σας τα καταθέτω.

Ζητάτε υπογειοποίηση. Μα, η υπογειοποίηση θα ήταν δυνατό να αποφασιστεί στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής και της κατανομής των κονδυλίων, εφόσον δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι διέλευσης του κόσμου από τη μία πλευρά στην άλλη και εφόσον υπήρχε πολύ μεγάλος αστικός ιστός εκεί που θα επέβαλε κάτι τέτοιο. Ξέρετε πολλές υπογειοποιήσεις να γίνονται στην ύπαιθρο;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ : Ύπαιθρος είναι η Λάρισα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ : Είναι έξω από τη Λάρισα. Σας παρακαλώ!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ : Εντάξει, εντάξει. Ελάτε στη Λάρισα να τα πείτε αυτά!!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ