ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ανακοίνωση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται αυτό, που από την πρώτη στιγμή τόνισε το ΚΚΕ και η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ότι η Τοπική Διοίκηση μέσω και του «Καλλικράτη» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αστικού κράτους, υπηρετεί τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), που έρχεται για συζήτηση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο από την δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. είναι προσηλωμένος στις επιδιώξεις του «Καλλικράτη». Με την ενίσχυση της επιτελικότητας στην διοίκηση των υπηρεσιών του Δ. Λαρισαίων, που διαπερνά το σύνολό του, εντάσσεται στην πολιτική του μικρότερου και ευέλικτου κράτους-στρατηγείου και θεματοφύλακα των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων. Για αυτό το λόγο ο (Ο.Ε.Υ.) στοχεύει:

Οι εργαζόμενοι και οι Υπηρεσίες να μπουν στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας τους, των πολιτικών που τους υπηρετούν.

Οι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες να συρρικνωθούν και να παρακμάζουν με την υποστελέχωση και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων ή να παραχωρηθούν σε ιδιώτες μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ κ.α.

Το προσωπικό να υπηρετεί αυτήν την πολιτική όσο γίνεται πιο πειθαρχημένα στις πολιτικές στοχεύσεις του και όσο γίνεται με λιγότερα δικαιώματα.

Οι προθέσεις της δημοτικής αρχής Λαρισαίων δεν μπορούν να κρυφτούν αφού έχει δώσει δείγματα γραφής γίνεται φανερό από τις αρμοδιότητες που εκχωρούνται στην Α΄ Γενική Διεύθυνση ότι δημιουργείται μια κρατική διοίκηση επιτελική, πιο στενά δεμένη με μηχανισμούς της ΕΕ, πιο επιθετική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, με την ένταση της φοροληστείας, με την αποδοχή της μείωσης των Κ.Α.Π., την δυνητική εκχώρηση των αποθεματικών για την πληρωμή των δανειστών κ.α., πιο αυταρχική στο εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Υλοποιεί επίσης την κατεύθυνση του «Καλλικράτη» οι Δήμοι πχ. να έχουν ως κύρια αρμοδιότητα το σχεδιασμό και την διαχείριση τομέων της κοινωνικής πολιτικής. Αυτής της κοινωνικής πολιτικής που δένεται όχι φυσικά με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, με τις δυνατότητες της εποχής και της επιστήμης άλλα με τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου πχ τα ευκαιριακά δίκτυα φτώχιας, τους εθελοντές , τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία». Μέσα από την αναθεώρηση του ρόλου του Τμήματος Σχεδιασμού ενισχύεται η αντιμετώπιση του τουρισμού ως «εμπόρευμα», ως “τουριστικό προϊόν”.

Δηλαδή ως μέσο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων του Τουριστικού κλάδου, σε βάρος των μισθολογικών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, αλλά και των οικογενειακών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου, που συνεχώς συμπιέζονται, σε πλήρη αντίθεση με το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων στην αναψυχή και την ξεκούραση. Μέσα από το Τμ. Αγροτικής Ανάπτυξης, εντείνεται η εγκατάλειψη των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από την δημοτική αρχή Λαρισαίων και τις υπηρεσίες της, συμβάλλοντας στο παραπέρα ξεκλήρισμά τους, που αποτελεί εδώ και δεκαετίες στρατηγική στόχευση της Ε.Ε και την υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, για την συγκέντρωση της γης, της φυτικής και ζωικής παραγωγής σε λίγα χέρια.

Βάζει στις προτεραιότητές των υπηρεσιών την εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ενώ προτάσσει την εξωστρέφεια σε αντίθεση με την ανάγκη κάλυψης των σύγχρονων διατροφικών λαϊκών αναγκών.

Ο προσανατολισμός που, με σαφήνεια, προωθείται  με τη δημιουργία της Β’ Γενικής Διεύθυνσης, όπου θα υπάγονται όλες οι ανταποδοτικές υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες, μέσα από την υποστελέχωση και τη συρρίκνωση (πχ. καθαριότητα-ανακύκλωση, πράσινο, τεχνικών υπηρεσιών κτλ.) ανοίγει το δρόμο να περάσουν σε ιδιώτες, είτε μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, είτε απ’ ευθείας σε εργολάβους. Δηλαδή οι εργαζόμενοι και ο λαός να πληρώνουν, οι υπηρεσίες να παρέχουν τις μελέτες, την χρηματοδότηση και γενικά όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά των μεγαλοεπενδυτών.

Καμιά διοικητική δομή, τέτοια ή άλλη, που υπηρετεί την καπιταλιστική οικονομία και ανάπτυξη δε συμφέρει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και το χωριό, τους μικρούς επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους νέους των λαϊκών νοικοκυριών. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τις αντιλαϊκές συνέπειές της, εφόσον παραμένει στο απυρόβλητο η κυριαρχία και η εξουσία των μονοπωλίων στην οικονομία και την κοινωνία .

Σε αυτή την εξουσία οφείλεται η ανισόμετρη ανάπτυξη των περιφερειών, η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής με ταυτόχρονη αύξηση εισαγόμενων προϊόντων, η διευρυμένη φτώχια και ανεργία, τα τσακισμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο αν η κεντρική πολιτική είναι στα χεριά και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κόμματων της.

Η αντίληψη μας ως  ΚΚΕ για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί μόνο να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας, να παρέχονται δωρεάν η παιδεία, υγεία πρόνοια.

Με αυτή τη γραμμή το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση δημοτικοί σύμβουλοι, στέκονται απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στη δομή της διοίκησης του δήμου Λαρισαίων. Μ’ αυτή τη θέση, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίζουν τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δ. Λαρισαίων και απευθύνουν κάλεσμα που αφορά όλους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του δήμου, αλλά και τα λαϊκά στρώματα της πόλης, για την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε δημοτική αρχή και κυβέρνηση που υλοποιούν τις αντιδραστικές ανατροπές. Μια πρώτης τάξης ευκαιρία αποτελεί η μαζική συμμετοχή στην πανεργατική Απεργία την προσεχή Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, όπου όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική πρέπει να πάρουν αποφασιστική απάντηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ