ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2018 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Π. Κρίκη και Γ. Παζιάνα

Έναν ακόμη αντιλαϊκό προϋπολογισμό, τον τρίτο στη σειρά, φέρνει για συζήτηση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο Λαρισαίων η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. Έναν προϋπολογισμό που τα έσοδα του προέρχονται κατά 70% και πλέον από την κάθε λογής φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών του δήμου.

Συνυπολογίζοντας κανείς τα κάθε είδους ανταποδοτικά τέλη, φόρους, εισφορές περίπου 19εκ ευρώ, με τα ΠΟΕ (χρέη παρελθόντων ετών) που φτάνουν  τα 25 εκ ευρώ, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ληστείας των λαϊκών εισοδημάτων από την δημοτική αρχή της «πρώτης φοράς αριστερά». Αφαιρώντας κανείς από τον προϋπολογισμό του 2018 τους πόρους από τα προνοιακά επιδόματα (14εκ ευρώ) και τη μισθοδοσία των εργαζόμενων (26εκ ευρώ) γίνεται αντιληπτό ότι αυτό που μένει για να λειτουργήσει ο δήμος στη ουσία είναι τα έσοδα από «ίδιους πόρους».

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (17εκ ΚΑΠ) που φτάνουν ίσα για τη στοιχειώδη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων «ιδίων εσόδων» είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών. Είναι «η εμπράγματη συνεισφορά» των δήμων στο αιματηρό για τον λαό μας δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε το αστικό κράτος να τροφοδοτεί με περισσότερα κρατικά έσοδα τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους δανειστές. Επιβεβαιώνεται και από αυτά τα μεγέθη ποιος είναι ο χαρακτήρας των αλλαγών που έχουν ήδη επέλθει στην τοπική διοίκηση, τι μηχανισμός είναι  και για ποιον δουλεύει! Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή να στηλιτεύσει αυτή τη κατάσταση που εκπορεύεται από τις κυβερνητικές πολιτικές για λογαριασμό του κεφαλαίου, εκείνη καμώνεται μάλιστα για το αποθεματικό της των 26εκ και την «επιτυχία» της να συγκεντρώνει τα ετήσια πλέον «ματωμένα πλεονάσματα» των 4,5 εκ ευρώ.

Είναι  γι’ αυτό μέγα  πρόκληση απέναντι στα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά του δήμου μας, που το εισόδημα τους λεηλατείται από το κεφάλαιο,  την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή,  όταν όλοι αυτοί και ιδιαίτερα η δημοτική αρχή συνεπικουρούμενη από την πρακτική της κυβέρνησης, να  ντύνεται  το αριστερό προσωπείο της σηκώνοντας  την σημαία της ανταπόδοσης στην τοπική διοίκηση. Όταν την διευρυμένη  φοροεπιδρομή από μεριά της την παρουσιάζει ως το εφικτό δρόμο  για να υλοποιήσει   το τάχα μου «κοινωνικό πρόγραμμα» της απέναντι στους δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους.

Προπαγανδίζοντας  επίσης προκλητικά ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών και ότι με την  ανταπόδοση  προσλαμβάνει  μόνιμο προσωπικό, και κλείνει  την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας κτλ. Προκαλούν και εμπαίζουν όλοι τους τα λαϊκά νοικοκυριά, αφήνοντας  άθικτο  το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την παραχώρηση  αυτών των τομέων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που είναι ήδη  πραγματικότητα για το 30% των Δήμων.  Με προίκα  λοιπόν τέλη, φόρους, τα λογής αντιλαϊκά χαράτσια στο όνομα του περιβάλλοντος, τα  διαθέσιμα χρηματοδοτικά κεφάλαια και την φτηνή εργατική δύναμη που έχουν διαμορφώσει με την πολιτική τους οι εκάστοτε κυβερνήσεις του κεφαλαίου, η  διαχείριση και η  αποκομιδή των απορριμμάτων  είναι πεδίο έντονου  ενδιαφέροντος για το κεφάλαιο.

Το δε  ΠΔΕ (δημόσιες επενδύσεις) κα η ΣΑΤΑ που δεν ξεπερνούν στην πράξη το 1εκ ευρώ και περιλαμβάνει και το κονδύλι που αφορά και αυτή των σχολικών κτηρίων, όχι μόνο δεν επαρκή για τις στοιχειώδης παρεμβάσεις αλλά επιβάλει νέα βάρη στις πλάτες των γονιών. Όσον αφορά το μεγάλο ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των  σχολικών μονάδων  ούτε ευρώ πρόβλεψη από τον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2018, όταν  σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας(2010), το 30 % των ελληνικών σχολείων μέτραγε  περισσότερα από 51 χρόνια ζωής και αρκετά βρίσκονται και στο δήμο μας. Ενώ για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στις κοινότητες προβλέπεται το ιλιγγιώδες ποσό των 50.000 ευρώ.

Απ’ όλα αυτά γίνεται αντιληπτό γιατί δεν είναι επιλέξιμες αυτές οι δαπάνες που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, ενώ αντίθετα προτάσσονται έργα που είναι συνυφασμένα με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και εστιάζονται κυρίως στον τομέα του τουρισμού, της εκμετάλλευσης των υδάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της προσαρμογής του χωροταξικού σχεδιασμού, για τα οποία η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ξοδέψει 14εκ ευρώ από ίδιους πόρους, αλλά και της ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας μέσω προγραμμάτων ένταξης και «κοινωνικής συνοχής». Τα έργα που επιλέγονται στο ΕΣΠΑ είναι ανταποδοτικής – εμπορευματικής αξιοποίησης, ενταγμένα στη στρατηγική της Ε.Ε. και αφορούν κυρίως αστικές αναπλάσεις, «πράσινες επενδύσεις» κτλ. αντίθετα χρονίζουν οι αποπερατώσεις σχολικών μονάδων, έργων αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας κτλ. που δεν βρίσκονται από πλευράς διεκδίκησης στην πρώτη γραμμή. Επίσης οι ελεύθεροι χώροι στις φτωχογειτονιές που προορίζονται για αθλητισμό, αναψυχή κτλ αποδεσμεύονται ελλείψει πόρων, αντίθετα προτάσσονται  οι αγορά εκείνων που συνδέονται με την τουριστική εκμετάλλευση τους πχ. ο ΚΧ 867Γ που αφορά το αρχαίο θέατρο.

Οι υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού έχουν παραδοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω ΚΟΝΣΕΠ, ενώ προωθείται από τη μεριά του δήμου και η συμμετοχή σε ΚΟΙΣΠΕ που θα αναλάβει τομείς της κοινωνικής πολιτικής, υγείας – πρόνοιας.  Το πρόβλημα με το προσωπικό επίσης παραμένει εκρηκτικό καθώς υπονομεύεται η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αυξάνει η εντατικοποίηση της εργασίας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η απληρωσιά. Αντίθετα ενισχύονται οι κάθε λογής ελαστικές εργασιακές σχέσεις μέσα από τα διάφορα προγράμματα πχ. «κοινωφελούς εργασίας», οι συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, το σκλαβοπάζαρο της ΚΟΙΝΣΕΠ που η παρέμβασή του διευρύνεται, όπως και η ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκής Συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚΕ στεκόμαστε απέναντι και θα καταψηφίσουμε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.α.  Μ’ αυτό το σκεπτικό θα συνεχίσουμε την οργάνωση και τη  διεκδίκηση μέσα από τις γραμμές του εργατικού λαϊκού κινήματος απέναντι σε κυβέρνηση και δημοτική αρχή αλλά και τις άλλες δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου που παρά τις όποιες παραλλαγές και ενστάσεις διαχειριστικού χαρακτήρα, στηρίζουν αυτές τις αντιδραστικές πολιτικές.

Απαιτούμε – Διεκδικούμε:

Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολίτικη,  τις αναγκαίες υποδομές πολίτικης  προστασίας, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα , πράσινο, κτλ–

Σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες – πυρκαγιές – σεισμούς –  καταστροφές από καιρικά φαινόμενα – την  ρύπανση και μόλυνση  νερού, εδάφους  και  αέρα,  την πρόβλεψη και  προστασία από βιομηχανικά ατυχήματα

Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους  γιατί αυτό σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, ανταποδοτικότητα , μεταφορά του κόστους  στις πλάτες του λαού. — να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία  με παράλληλη φορολόγηση  του μεγάλου κεφαλαίου .

Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα  για όλους τους εργαζόμενους

Εντείνουμε τον αγώνα για  αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και ενιαίο σύστημα  στους  βασικούς κοινωνικούς τομείς της υγείας – πρόνοιας και παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος. Εναντιωνόμαστε  στο νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά δήμους περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ