ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ

Σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στη Λάρισα προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής αγρότες της Αγιάς διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της αποστολής των πορισμάτων που αφορούσαν σε καταστροφές των καλλιεργειών τους από παγετό και χαλάζι.

“Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις ακόμη να φτάσουν στα χέρια μας τα σχετικά πορίσματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις αποζημιώσεις”, τόνισαν οι αγανακτισμένοι αγρότες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταστροφές στις καλλιέργειες σημειώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ παρά τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες ακόμη περιμένουν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ!

Η ΕΟΑΣΝΛ

Σε ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας με αφορμή την κινητοποίηση αναφέρονται τα εξής:

“Με μαζική συμμετοχή αγροτών της Αγιάς πραγματοποιήθηκε αγωνιστική κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Λάρισα την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018. Κινητοποίηση που αποφασίστηκε σε σύσκεψη μια μέρα νωρίτερα που έγινε στην Αγιά.

Για μια ακόμη φορά αναγκαστήκαμε να πάμε στον ΕΛΓΑ να διαμαρτυρηθούμε για το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, 10 μήνες μετά τον παγετό και το χαλάζι που έπληξε τις παραγωγές μας, δεν έχουν δοθεί στους αγρότες ούτε καν τα πορίσματα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές. Αρχικά είχαν υποσχεθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο θα σταλούν τα πορίσματα, στην κινητοποίηση της 25ης Ιανουαρίου μετέθεσαν την ημερομηνία για τα μέσα Φλεβάρη και σήμερα απάντησαν ότι για τον μεν παγετό θα σταλούν τα πορίσματα με τα ποσοστά ζημιάς ως τέλος Φλεβάρη ενώ για τα χωριά που επλήγησαν και από χαλαζόπτωση ως 15 Μαρτίου.

Η κοροϊδία και η κωλυσιεργία από την πλευρά του ΕΛΓΑ έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στους αγρότες της Αγιάς, υπάρχει ήδη τεράστια καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν στις καλλιεργητικές φροντίδες των χωραφιών τους αφού δεν υπάρχει ρευστότητα.  Η υπομονή μας έχει όρια τα οποία έχουν πλέον ξεπεραστεί και δεν θα ανεχθούμε σε καμιά περίπτωση καινούρια αναβολή της κοινοποίησης των εκτιμήσεων που πρέπει να είναι αντικειμενικές και να αποτυπώνουν το τεράστιο μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η παραγωγή στην περιοχή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να επαίρεται διαμέσου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει σε διάστημα 6 μηνών από την ζημιά αλλά αυτό είναι ένα ακόμη τεράστιο ψέμα από την πλευρά της και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς καλούν όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουμε ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του ΕΛΓΑ.  Έχουμε αναδείξει πολλές φορές την ουσία του προβλήματος με τον ΕΛΓΑ και τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό λειτουργίας του που αποβαίνει σε βάρος των παραγωγών.

  • Παλεύουμε για ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση ενώ από το 2011 οι κυβερνήσεις δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό του και τα πάντα καλύπτονται μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα καλύπτει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%
  • Κοινοποίηση των εκτιμήσεων του τοπικού ΕΛΓΑ στους αγρότες της Αγιάς στις ημερομηνίες που δεσμεύτηκαν σήμερα.
  • Εκτιμήσεις ζημιάς αντικειμενικές που θα καλύπτουν την τεράστια ζημιά.
  • Με την κοινοποίηση των εκτιμήσεων, ΑΜΕΣΗ πληρωμή των αποζημιώσεων αλλιώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την παραγωγική δραστηριότητα.

Στην συνάντηση με τον ΕΛΓΑ θέσαμε επίσης το θέμα των απλήρωτων ασφαλιστικών οφειλών καθώς με την φοροληστεία, τα υπέρογκα ασφάλιστρα και το μειωμένο εισόδημα από τις εξευτελιστικές τιμές και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. . Οι παραγωγοί και δικαιούχοι αποζημιώσεων χρειάζεται να γνωρίζουν ότι μέχρι 31η Μάρτη (με ενδεχόμενο χρονικής παράτασης) πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές στον ΕΛΓΑ για το 2017 ώστε να μην χάσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από τον παγετό και το χαλάζι. Για να πάρουν τις αποζημιώσεις πρέπει παράλληλα να εξοφλήσουν όλες τις προηγούμενες οφειλές που έχουν στον ΕΛΓΑ, δεν γίνεται συμψηφισμός όπως ζητήσαμε. Τέλος σε όσους έχουν βεβαιωθεί εισφορές του ΕΛΓΑ στην Εφορία και έχουν κάνει ρύθμιση να προσκομίσουν στον ΕΛΓΑ βεβαίωση της ρύθμισης και ότι είναι εξυπηρετούμενη.

Τις επόμενες ημέρες, κάτω από την πίεση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, θα ξεκινήσουν εκτιμήσεις για τον παγετό στις Ελιές στην οποία έχει ενταχθεί και ο Νομός Λάρισας μέσω των ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ)”.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ