ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών στη διαχείριση του νερού που είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά αγαθά πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την παγκόσμια μέρα νερού από το δήμο Τυρνάβου και τη ΔΕΥΑΤ.

Ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΤ κ. Σταύρος Τσαγκαράκος και ο προϊστάμενος τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΤΑ κ. Κώστας Παπαϊωάννου, επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο Αμπελώνα όπου παραβρέθηκε και η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου κ. Ρούλα Σουρλαντζή-Ζαχαράκη.

Στο Γυμνάσιο του Αργυροπουλίου παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος  Οικονομικών Γιώργος Μπανταβάνης, ενώ στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου όπου συγκεντρώθηκαν το 1ο και 2ο  Γυμνάσιο Τυρνάβου παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σαρχώσης.

Το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν σε όλες τις εκδηλώσεις είναι: “το νερό είναι πολύτιμο κι όχι ανεξάντλητο”.

Αξίζει να τονιστεί ότι ανάλογες δράσεις ευαισθητοποίησης για το νερό πραγματοποιήθηκαν και τις προηγούμενες χρονιές  στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και στα περισσότερα της δευτεροβάθμιας του Δήμου μας.

Ο πρόεδρος της  ΔΕΥΑΤ και δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης  Σαρχώσης, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΤ κ. Σταύρος Τσαγκαράκος,  η πρόεδρος της  Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Παιδείας Χαρίκλεια Σουρλαντζή-Ζαχαράκη και ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Παιδείας Μάκης Κατσικαβέλας  για την σημερινή Παγκόσμια μέρα του Νερού επισημαίνουν  τα παρακάτω:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, όπως αποφασίσθηκε για πρώτη φορά στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στις 22 Δεκεμβρίου του 1992.

Η Παγκόσμια αυτή ημέρα ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο φυσικό αγαθό της ζωής, που τείνει πλέον να μετατραπεί σε είδος ανεπάρκειας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο, καθιστά πλέον αδύνατη την αειφορία του.

Μπορεί για πολλούς το νερό να είναι άφθονο. Όμως θα πρέπει  να γνωρίζουμε ότι παλιότερα τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα. Οι άνθρωποι το κουβαλούσαν -με δυσκολία τις περισσότερες φορές- από τις πηγές, τις βρύσες ή τα πηγάδια.

Ακόμα και σήμερα το νερό είναι σπάνιο σε κάποιες περιοχές της χώρας μας, όπως σε πολλά νησιά του Αιγαίου.Σε χώρες μακρινές, για παράδειγμα σε χώρες της Αφρικής, οι άνθρωποι στερούνται ακόμα κι ένα ποτήρι νερό να πιουν.

Τα μεγάλα ερωτήματα  α) αν “είναι αρκετά τα αποθέματα νερού για να ξεδιψάσουν τον πλανήτη μας τις επόμενες δεκαετίες; και  β) με ποιο τρόπο συμβάλλει ο καθένας από εμάς στην εξοικονόμηση του σημαντικότερου φυσικού αγαθού;” μας οδήγησαν στις σκέψεις ότι με την συμμετοχή, τον προβληματισμό και την ενημέρωση των μαθητών αλλά και όλων μας, θα οδηγηθούμε, στη σωστή διαχείριση του νερού.

Πιστεύουμε ότι μέσα στα σχολεία και με την συμμετοχή των μαθητών γίνεται η καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας μας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ