ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΑΝ “ΣΤΟΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ” ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΓΕΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού που γέμισε ασφυκτικά το Μαξίμ την Παρασκευή και το Σάββατο, απέσπασαν και δικαιολογημένα οι μαθητές – ηθοποιοί με τις ερμηνείες τους στο έργο “Ο Επιθεωρητής” του Νικολάι Γκόγκολι.

Τα παιδιά που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ερμήνευσαν άψογα τους ρόλους τους ικανοποιώντας τόσο τη σκηνοθέτιδα της παράστασης Ελενα Γράβαλου, όσο και το κοινό που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις δύο παραστάσεις.

Τις παραστάσεις διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων μαζί με το σύλλογο των εκπαιδευτικών και  θεατρική ομάδα του ΓΕΛ Τυρνάβου.

ΤΟ ΕΡΓΟ

O «Επιθεωρητής», το θεατρικό αριστούργημα του Γκόγκολ, ολοκληρώθηκε σε διάστημα δύο μηνών, από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 1835. Η υπόθεση τού έργου εκτυλίσσεται σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας όπου οι κρατικοί υπάλληλοι -από τον επικεφαλής τους, τον Έπαρχο, ως τον τελευταίο στην ιεραρχική κλίμακα- συμπεριφέρονται ως δυνάστες του λαού, με κύρια και ουσιαστική τους ασχολία τις απάτες, τους εκβιασμούς και τον εκφοβισμό των απλών ανθρώπων που ζουν στην επαρχιακή αυτή πόλη.

Όμως, αυτή η ιδεατή κατάσταση για τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού διαταράσσεται ξαφνικά από την είδηση ότι επίκειται η άφιξη ενός υψηλόβαθμου Επιθεωρητή, ο οποίος έχει σκοπό να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους και να επιβάλει κυρώσεις σε εκείνους που δεν τα ασκούν όπως πρέπει. Επίσης, προκειμένου να μπορέσει να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, έρχεται ινκόγκνιτο. Και ενώ οι φήμες οργιάζουν, ένας ξένος, με ύφος αρκετά αυστηρό και με ανάλογους τρόπους, φθάνει στο πανδοχείο της πόλης.

Όλοι υποπτεύονται πως είναι ο Επιθεωρητής, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τον κατώτερο υπάλληλο ενός υπουργείου, με το όνομα Χλεστιακόβ, που επιστρέφει από την άδειά του απένταρος, καθώς έχει χάσει όλα του τα λεφτά στα χαρτιά και δεν είναι σε θέση να πληρώσει ούτε για τη διαμονή του στο πανδοχείο. Ο Έπαρχος τον καλεί σπίτι του για να εξασφαλίσει την εύνοια του κυρίου Επιθεωρητή.

Ο τελευταίος, δηλαδή ο ασήμαντος Χλεστιακόβ, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, τρομοκρατεί τους πάντες και ερωτοτροπεί με τη γυναίκα και την κόρη του Επάρχου. Όμως, ακόμη και όταν ο Χλεστιακόβ φεύγει, ένας νέος κύκλος βασάνων ανοίγει για τους κρατικούς υπαλλήλους αυτής της πόλης καθώς, αυτήν τη φορά, καταφθάνει ο πραγματικός Επιθεωρητής

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Έπαρχος – Άγγελος Ζυγούλης

Άννα Αντρέγιεβνα Γυναίκα επάρχου – Αντιγόνη Κατσαρού

Μαρία Αντόνοβνα Κόρη επάρχου – Ραφαέλα Μπουσμπούκη

Λουκά Λούκιτς Χλοπόφ – Αντιγόνη Μαλίτα

Αμός Λιάπκιν Τιάπκιν – Τραϊανή Χατζηφόρου

Αρτεμί Φιλίππβιτς Ζεμλιάνκα- Θεοδώρα Τατατσάλου

Ιβάν Κουσμίτς Σπιόκιν Ουρανία Γεωργάκη

Πιότρ Ιβάνοβιτς Ντομπτσίνσκι – Άκης Ρεβήσιος

Πιότρ Ιβάνοβιτς Μπομπτσίνσκι – Αλέξανδρος Κιτσίδης

Ιβάν Αλεξάντροβιτς Χλιεστακόφ – Θάνος Λελέκης

Οσίπ Υπηρέτης του Χλιεστακόφ – Κέβιν Άλλα

Καμαριέρης, Αστυνομικός Σβιστουνόφ – Δήμητρα Τζουβάρα

Αστυνομικός Ντιεζιμόρντα, Έμπορος, Γυναίκα σιδερά – Ευρώπη Πλιάτσικα

Μίσκα, Έμπορος, Γυναίκα υπαξιωματικού – Φιόρα Ρουσιτάι

Σκηνοθεσία: Ελενα Γραβάλου.

Η ΕΛ. ΓΡΑΒΑΛΟΥ

Με την ολοκλήρωση των παραστάσεων η Ελενα Γραβάλου τόνισε:

“Το έργο που επιλέξαμε να παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του ΓΕΛ Τυρνάβου φέτος είναι από τα πλέον κλασσικά θεατρικά λογοτεχνικά κείμενα. Από έναν ιδιαίτερο Ρώσο συγγραφέα, τον Νικολάι Γ κόγκολ!!

Δύσκολο και απαιτητικό έργο και στο παίξιμο και στο στήσιμο!!

Παρ’ όλα αυτά η ομάδα των παιδιών ξεκίνησε για μια ακόμη φορά με πολύ ενθουσιασμό!

Τα προβλήματα και οι αποχωρήσεις δεν έλειψαν, όπως δεν έλειψαν και οι φωνές, οι καυγάδες μας αλλά και οι πλάκες και τα γέλια!! Περάσαμε σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα μαζί για πρόβες!!!

Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά που αφιέρωσαν τον ελεύθερο χρόνο τους και σχεδόν πάντα με συνέπεια ήταν παρόντα!!

Επίσης να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Τυρνάβου για την πρωτοβουλία και την αμέριστη συμπαράστασή!!

Όπως λέω πάντα και θα συνεχίσω να το λέω:

Ολα γίνονται από τα παιδιά, με τα παιδιά για όλους εμάς!

Η Κ. ΠΑΤΣΗ

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στην σκηνοθέτιδα της παράστασης εκφράζει η διευθύντρια του ΓΕΛ Κ. Πατσή αναφέροντας τα εξής:

“Ο δεξιοτέχνης σκηνοθέτης μπορεί να κάνει παράσταση ακόμα και με τον τηλεφωνικό κατάλογο, έλεγε κι ο Σπύρος Ευαγγελάτος. Ένα καλό έργο όμως, όσο αριστουργηματικό κι αν είναι , μπορεί ν’ αδικηθεί από μια κακή σκηνοθεσία. Η σκηνοθεσία δεν υφίσταται αν δεν υπάρχει σενάριο. Αλλά μια αριστοτεχνική σκηνοθεσία μπορεί να αναδείξει ένα “ανύπαρκτο” σενάριο. Όπως και μια τραγική σκηνοθεσία μπορεί να καταστρέψει ένα αριστουργηματικό σενάριο. Γιατί στο χαρτί τα πάντα είναι φλατ, χωρίς υπόσταση και χαρακτήρα.

Παρακολούθησα την παράσταση της θεατρικής ομάδας του ΓΕ.Λ Τυρνάβου «Ο Επιθεωρητής » του Νικολάι Γκόγκολ και τολμώ να πω ότι το καταπληκτικό αποτέλεσμα κι  αυτής της σχολικής παράστασης έχει την υπογραφή της Έλενας Γράβαλου. Κατάφερε να υλοποιήσει με ξεχωριστή επιτυχία μια απαιτητική παράσταση με ένα επιτελείο εξαίρετων- όπως αποδείχτηκαν- αλλά ερασιτεχνών μαθητών-ηθοποιών,  χωρίς πλούσια σκηνικά και κοστούμια που απαιτούν οι  πετυχημένες παραστάσεις.

Έζησα μόνο μερικές από  τις ατέλειωτες ώρες της πρόβας, κι ακόμη αντηχούν στα αυτιά μου οι παροτρύνσεις προς τους ηθοποιούς. « δεν ακούγεσαι, ’Αγγελε», «εδώ στο μέσον της σκηνής, Θάνο μου» , «αύριο να ξέρετε, όλα τα λόγια του κειμένου»…………… κι όταν ερχόταν το αύριο , Έλενα μου, και τα παιδιά σε ταλαιπωρούσαν, σε θυμάμαι, να μονολογείς, είμαι σίγουρη, θα τα καταφέρουν!!! Ξέρουν τα παιδιά!! Ακόμη δεν κατάλαβα, αν το έλεγες γιατί το πίστευες, ή αν το έλεγες για να το ακούσεις και να το πιστέψεις.

Και, ναι , τα παιδιά,  στηρίχτηκαν στην αγάπη σου και σου την ανταπέδωσαν……την έκαναν άλλη μια επιτυχία!! Και, ναι, τα παιδιά μετουσίωσαν επί σκηνής και χθες και προχθές την  έμπνευση σου και τη δημιουργικότητα σου και  μετέτρεψαν την όμορφη διαδρομή σας  στον κόσμο του θεάτρου και της μεταφοράς του κειμένου στην σκηνή σε γιορτή!! μια γιορτή αγάπης, συνεργασίας και συλλογικότητας, έκφρασης της φαντασίας και της εφευρετικότητας, καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτιστικής δημιουργίας.

Δεν ξέρω αν μπορώ να μιλήσω για κέρδος, μιας και η λέξη καταγράφεται σε ένα σύστημα αξιών χρηματιστηρίου με κάποιο τρόπο. Ωστόσο άκουσα στο τέλος της παράστασης το θερμό χειροκρότημα όλων. Και νομίζω, για σένα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή……γιατί, όλα κρίνονται στο χειροκρότημα !!!!διαπίστωση κοινή ήταν ότι το χειροκρότημα ήταν θερμό και παρατεταμένο από μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του θεάτρου «ΜΑΞΙΜ» και τις δυο βραδιές των παραστάσεων.

Υ.Γ  Μοναδικός ο τρόπος αλλαγής του σκηνικού. Σε λίγα μόλις  δευτερόλεπτα το σκηνικό άλλαζε, χωρίς να κλείσει η αυλαία. Αυτό πως το κατάφερες;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ