ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΟΝ “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1”

Τη δική της πρόταση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση που διαφωνεί κάθετα με το νομοσχέδιο

Με κατά πλειοψηφία απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τυρνάβου υιοθέτησε σήμερα την πρόταση που κατέθεσε ο δημαρχεύων Χρ. Τσιόπας για κατ’ αρχήν υιοθέτηση της πλειοψηφίας των άρθρων που προωθεί το νέο σχέδιο νόμου για την αυτοδιοίκηση “Κλεισθένης 1”.

Μάλιστα το άρθρο που αφορά την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές είχε την έγκριση τόσο των τριών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης όσο και των δύο ανεξάρτητων Αλ. Χατζηκρανιώτη και Δ. ΚΟυτσίνα που ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η πλειοψηφία

Με δεδομένη την απουσία του δημάρχου Π. Σαρχώσης ο οποίος είχε συναντήσεις στην Αθήνα με υπουργούς μεταξύ των οποίων ο κ. Σταθάκης και για το θέμα του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου την εισήγηση της πλειοψηφίας παρουσίασε ο κ. Τσιόπας αναφέροντας τα εξής:

Είναι θετικό το ότι μετά από πολύ καιρό επιχειρείται μία γενναία τομή στην αυτοδιοίκηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που θα νομοθετηθούν.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται νέες αντιλήψεις, όπως ο εκδημοκρατισμός του τρόπου εκλογής των αιρετών. Η απλή αναλογική πέρα από το  αξιακό  φορτίο ως δίκαιο εκλογικό σύστημα δημιουργεί νέα δεδομένα στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς αλλά και στην κοινωνία. Δεν αποτελεί απλά ένα εργαλείο αλλά μία λογική που επιβάλει την ανάγκη συγκλίσεων, συνεργασιών και την αναζήτηση του κοινού τόπου στη βάση των πραγματικών δεδομένων αλλά και την προοδευτική τους εξέλιξη.

Η κατηγοριοποίηση των Δήμων είναι θέμα προς διερεύνηση και εμείς ζητούμε και θα θέσουμε την πρόταση στη διαβούλευση, ώστε να αναδειχτούν ως ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά του Δήμου ως τόπου ανάπτυξης του σγροδιατροφικού τομέα. Προκύπτει η ανάγκη να διατυπωθούν οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε παράγοντα κατανομής των ΚΑΠ.

Παράλληλα θα πρέπει να συνδυαστεί με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την ενίσχυση των αναπτυξιακών δράσεων του Δήμου.

Αποτιμάται θετικά η μετατροπή της άρνησης ψήφου και τη λευκής ψήφου σε ουδέτερες από αρνητικές ως προς το τελικό αποτέλεσμα κάθε ψηφοφορίας, η αποσύνδεση των τοπικών συμβουλίων από τις δημοτικές παρατάξεις, η ενίσχυση της διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο.

Υπάρχουν θέματα, όπως η κατάρτιση του προϋπολογισμού, τα οποία θέλουν περισσότερη διερεύνηση για τη διαμόρφωση τελικής πρότασης.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε μέτρο που μπορεί να προκαλέσει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στους κατοίκους. Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζουμε επιφυλάξεις για την ένταξη των υπηρεσιών πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Θεωρούμε πως το νομοσχέδιο κινείται σε κατεύθυνση θετικής προσέγγισης πολλών θεμάτων και αποτελεί βάση δημιουργίας νέου πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό που χρειάζεται η Τ.Α. είναι να συμβάλουν όλοι και κυρίως οι άνθρωποι και οι θεσμοί της στη διαδικασία ενίσχυσης της αυτοτέλειάς της και όχι την πρόσκαιρη αρνητική και καταγγελτική τους στάση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Στην εισήγησή τους οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφεραν:

Στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης βρίσκεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον «Κλεισθένη 1» με το οποίο επιχειρούνται μια σειρά από αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση. Με αυτές τις νέες ρυθμίσεις ενσωματώνονται παλαιότερα σχέδια όπως «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης» και ταυτόχρονα γίνονται νέες προσαρμογές ώστε να απαντούν στις ανάγκες της επανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ντόπιων και ξένων και της αναμόρφωσης του αστικού συστήματος.

Ο σύνολο των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και τα στελέχη τους στην ΚΕΔΕ – ΕΛΠΕ διαχειρίστηκαν σε πλήρη σύμπνοια την ίδια πολιτική. Υλοποίησαν την πολιτική επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, αποδέχθηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, την διεύρυνση της ανταπόδοσης και της διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με επιχειρήσεις και επιδιώξεις τους.

Κανένα ενδοιασμό δεν είχαν, για να συνευρεθούν Περιφέρειες και Δήμοι που κάνουν «αντιπολίτευση», μαζί με την κυβέρνηση στα «αναπτυξιακά συνέδρια». Διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα σηκώσει ψηλότερα τη σημαία «της αποκέντρωσης και της επιχειρηματικότητας».

Πέρα από τις αντιπαραθέσεις, υπαρκτές ή ανύπαρκτες (όπως εκλογικό σύστημα) γίνεται από τη μεριά της κυβέρνησης προσπάθεια ευρύτατων συναινέσεων για να υπηρετηθεί καλύτερα η αντιλαϊκή πολιτική.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στα παλιό και νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης. Οι νέες αλλαγές που προωθούνται δεν συνιστούν φιλολαϊκή μεταρρύθμιση.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα μερικές από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.

  • Η υπηρεσία πρασίνου κάθε δήμου καλύπτεται οικονομικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση προχωρά την ένταξή της, στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου, με συνέπεια την επιπλέον επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος. Το μέτρο αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των ανταποδοτικών τελών από το 2019, που μάλιστα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 50%.

Η κατηγοριοποίηση των δήμων, η αλλαγή στην κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και τα κριτήρια που εισάγονται π.χ. «ίδια» έσοδα, επιχειρηματικότητα ανοίγουν το δρόμο για τη σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των νοικοκυριών και την νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τοπικής Διοίκησης. Και αυτό τη στιγμή, που με βάση ψηφισμένο νόμο και το Μεσοπρόθεσμο, οι ΚΑΠ θα παραμένουν καθηλωμένοι τουλάχιστον μέχρι το 2021 και μειωμένοι κατά 62% σε σχέση με το 2010. Οι παρακρατηθέντες πόροι από τους δήμους φθάνουν τα 13 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Τυρνάβου ενώ δικαιούται, δεν εισέπραξε επιπλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό περι τα 40 εκατ. ευρώ από το 2010. Αυτό μεταφράζεται με συνεχή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον δημότη και την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων του Δήμου.

Βέβαια, όλα αυτά δεν σχεδιάζονται τυχαία. Επιδιώκεται μελετημένα, οι πόροι της Τοπικής Διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα, με την κρατική χρηματοδότηση να έχει «χαρακτήρα εξισορρόπησης». Θέλουν να δημιουργήσουν ακόμη ένα φοροεισπρακτικό κατασταλτικό μηχανισμό με κορμό τους δήμους ενάντια στα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

  • Με βάση το νομοσχέδιο οι Δήμοι, οι δημοτικές επιχειρήσεις, τα διαδημοτικά δίκτυα και οι σύνδεσμοί τους, εξοπλίζονται με νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να κάνουν «πιο ελκυστικό» το χώρο για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων. Με μια σειρά από διατάξεις ανοίγουν νέα πεδία για την αύξηση της επιχειρηματικότητας από μονοπωλιακούς ομίλους, με την αποφασιστική συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης σε έργα και υποδομές που διαθέτει.

Για παράδειγμα: Μπαίνουν σε προτεραιότητα ζητήματα όπως αυτά της «απελευθέρωσης» της ενέργειας και προώθησης των ΑΠΕ, μεταφορές, αγροτική παραγωγή, διαχείριση απορριμμάτων, επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και δημοτικής γης από το τουριστικό και άλλο κεφάλαιο, η ληστρική μακρόχρονη παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και των υποδομών με συνοδεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων. Σε πολλά από τα παραπάνω, η σημερινή Δημοτική Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει «στρώσει το χαλί της υποδοχής».

  • Με την πρόβλεψη για «εποπτεία και έλεγχο φορέων και προσώπων της Τοπικής Διοίκησης» νομοθετούν για μια δήθεν αυτοτελή υπηρεσία με την κύρια αρμοδιότητα να έχει ένας διορισμένος, από την κάθε φορά κυβέρνηση, ανώτερος κρατικός υπάλληλος που προέρχεται από το Μητρώο στελεχών, κάτω από τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών.

Επιπλέον, θεσπίζονται μια σειρά από άλλα διαχειριστικά όργανα ελέγχου και διαμεσολάβησης που στόχο έχουν τον έλεγχο και την ακύρωση αποφάσεων που μπορεί να μην εξυπηρετούν την απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Το δόγμα «έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας» είναι καινοφανές και αναδείχνεται από μια σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που στόχο έχουν όπως αναφέρεται «τον έλεγχο συμμόρφωσης των ΟΤΑ» και «τη διαρκή αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της κρατικής εποπτείας κλπ» αφού η Τοπική Διοίκηση είναι το μακρύ χέρι του κράτους και υπηρετεί συντεταγμένα την ίδια πολιτική.

Εδώ εντάσσονται και οι διατάξεις για το Οικονομικό Παρατηρητήριο καθώς και αυτές για «τον Λογαριασμό Εξυγίανσης των ΟΤΑ». Κύριο χαρακτηριστικό παραμένει ο ασφυκτικός έλεγχος για την ευθυγράμμιση με την κεντρική δημοσιονομική πολιτική καθώς και η διάταξη που έχει περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τυχόν προσφυγή των δήμων στον Λογαριασμό επιτρέπεται μόνο, αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αναζήτησης τραπεζικού δανεισμού τους. Αν οι τράπεζες δεν βρουν επενδυτικό ενδιαφέρον αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών να επιβάλει – σε προγραμματική συμφωνία με τον κάθε δήμο –  το σχέδιο, δηλαδή συρρίκνωση υπηρεσιών, επιπλέον φόροι, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένει σε ισχύ το άρθρο του «Καλλικράτη» που επιτρέπει να παύονται αιρετοί και όργανα «για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος με απόφαση υπουργού»  το ίδιο ασαφές και απειλητικό για όποιον «δεν συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις» του κράτους, για όποιον κοίταξε προς τη μεριά των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

  • Εξοβελίζεται η αρνητική και λευκή ψήφος για τον προϋπολογισμό, το τεχνικό πρόγραμμα και τα όργανα διοίκησης. Επιδιώκουν την συγκρότηση και την λειτουργία των οργάνων διοίκησης με ευρύτερες συναινέσεις, για την ενσωμάτωση του λαϊκού παράγοντα, (μέσω της εκλογής δημάρχου με το 50%+1, με το ενιαίο ψηφοδέλτιο σε Κοινότητες κάτω από 500 κατοίκους, με δημοψηφίσματα, με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε όργανα διοίκησης κ.α.)

Το άρθρο για τη εισαγωγή της Απλής Αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων, είναι το μόνο που αποδεχόμαστε, στη βάση της ισοτιμίας της ψήφου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία τους, τον αγώνα και τις αγωνίες του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να απορρίψουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Τοπική Διοίκηση. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται, ούτε έφεραν, ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελός του λαού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επιδιώκει με αυτές τις θέσεις την οργάνωση της πάλης, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές και την διεκδίκηση άμεσα των παρακάτω αιτημάτων:

 

 

  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ–ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ.
  • ΑΝΤΙΤΑΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗΣ, ΤΩΝ ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΣΕΠ. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΘΕ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.
  • ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ (ΥΓΕΙΑΣ–ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ), ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
  • ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΜΕ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
  • ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ Σ΄ ΑΥΤΟΥΣ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
  • ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ. ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.
  • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ – ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ – ΣΕΙΣΜΟΥΣ – ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΑ.
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΚΛΠ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ