ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 14ου ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Με ευχάριστες αναμνήσεις επέστρεψαν οι μαθητές της Β΄ τάξης του 14ου Λυκείου Λάρισας από την εκπαιδευτική τους εκδρομή  στην Κρήτη που πραγματοποιήθηκε από τις 26 Απριλίου έως την 1η Μαίου. Ως τόπος διαμονής των μαθητών επιλέχθηκε ένα όμορφο παραλιακό ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Πλατανιά των Χανίων,

όπου ήταν και η βάση των εξορμήσεων τους.

Την πρώτη μέρα του εκπαιδευτικού Προγράμματος οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας και επισκέφτηκαν τους τάφους του Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου, που βρίσκονται σε μία έξοχη τοποθεσία με πανοραμική θέα στην πόλη. Με τη βοήθεια της ξεναγού γνώρισαν την ιστορική προσωπικότητα του μεγάλου Κρητικού πολιτικού, αλλά και πτυχές της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που συνδέονται άρρηκτα μαζί του.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό Μουσείο της πόλης, όπου θαύμασαν τις πολύτιμες συλλογές τους. Ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης των Χανίων, περπάτησαν στα καλντερίμια και περιηγήθηκαν στο πανέμορφο λιμάνι με τον Αιγυπτιακό Φάρο, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του λιμανιού, το Φρούριο Φιρκά και  την Δημοτική Αγορά.

Τη δεύτερη μέρα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους του Νομού Ρεθύμνου, όπως στην ιστορική Μονή Αρκαδίου, το  σύμβολο της νεότερης κρητικής ιστορίας, όπου και ξεναγηθήκαν στον ιερό χώρο της Μονής και στο εντυπωσιακό Μουσείο της Μονής. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην όμορφη πόλη του Ρεθύμνου που συνδυάζει την παράδοση με την εξέλιξη. Κατά την περιήγησή τους στην πόλη οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της, το πανέμορφο μικρό ενετικό λιμάνι, τη Φορτέτζα, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, τα όμορφα στενά, τις πλατείες και τις γειτονιές της παλιάς πόλης. Μια πόλη με χαρακτήρα και ταυτότητα.

Η εκδρομή έκλεισε με επίσκεψη  στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, που αποτέλεσε το μεγαλύτερο και λαμπρότερο κέντρο του μινωικού πολιτισμού. Η έννοια του λαβύρινθου  απέκτησε στα μάτια των μαθητών πλέον μία πραγματική διάσταση και εντυπωσιάστηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο με το πολύπλοκο και δαιδαλώδες ανακτορικό συγκρότημα

Ενθουσιασμένοι και γεμάτοι γνώσεις, νέες παραστάσεις, αλλά και  ξεκούραση από την καθημερινότητά τους επέστρεψαν στη Λάρισα. Την εκδρομή επιμελήθηκαν και συνόδευσαν οι καθηγητές/τριες Κ. Παπαδοπούλου, Κ. Καραμπάτσας και Ε. Γρηγορούλη έχοντας τη συμπαράσταση και αμέριστη βοήθεια της Δ/ντριας του σχολείου κ. Α. Κασσίδα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ