Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΑΜΑΣΙΟΥ

Τη δική της απάντηση στα όσα αναφέρθηκαν από τη Δράση Πολιτών” για το θέμα της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού του Δαμασίου δίνει η δημοτική αρχή του δήμου Τυρνάβου μιλώντας για πολύμηνη προετοιμασία και για συνεχή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό μέχρι το τελικό θετικό αποτέλεσμα.

Στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρονται τα εξής:

Γελάνε και οι τοίχοι του δημαρχείου στον Τύρναβο με τους αστείους ισχυρισμούς του επικεφαλής της Δράσης Πολιτών περί συμβολής του στην υπόθεση της αποχέτευσης του Δαμασίου.

Δυστυχώς για εκείνον η εποχή του καλοχαιρέτα και του «κατόπιν ενεργειών μου» έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Σήμερα για να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ένα έργο πρέπει να έχει μελέτες, ολοκληρωμένο φάκελο και να υπάρχει φυσικά και η πρόσκληση.

Αλλά που να βρει χρόνο για να τα μάθει αυτά ο άνθρωπος που κυνηγά καθημερινά άκοπα χόρτα, γεμάτους κάδους σκουπιδιών και κακοτεχνίες.

Παρ’ όλα αυτά έχει το θράσος να μηδενίζει αγώνα ετών τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των υπηρεσιών, που κατάφεραν να εντάξουν ένα τόσο σημαντικό έργο για το Δαμάσι στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, με την αγαστή συνεργασία και την υποστήριξη του περιφερειάρχη.

Επειδή όμως θα πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες πως φτάσαμε στην ένταξη του έργου της αποχέτευσης και του βιλογικού καθαρισμού του Δαμασίου στο ΠΕΠ επισημαίνουμε τα εξής.

Τα προηγούμενα χρόνια η Ε.Ε. έδινε τη δυνατότητα χρηματοδότησης αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών σε οικισμούς με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, αφήνοντας απ’ έξω οικισμούς όπως το Δαμάσι.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας γνωρίζοντας τι μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία που εγκυμονεί η έλλειψη αποχέτευσης στο Δαμάσι σε διάφορες επαφές με τον περιφερειάρχη αναδείξαμε το θέμα ζητώντας να βρεθεί κάποια λύση ώστε να ενταχθεί και η αποχέτευση του Δαμασίου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Ο κ. Αγοραστός που επίσης γνώριζε το πρόβλημα βρήκε τελικά λύση και αφού ξεπεράστηκαν οι όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες υπήρξε συμπληρωματική προκήρυξη τον Οκτώβριο του 2017 για τη χρηματοδότηση αποχέτευσης και βιολογικών σε μικρότερους των 2.000 κατοίκων οικισμούς.

Στη συγκεκριμένη προκήρυξη κατατέθηκε και ο φάκελος της ΔΕΥΑ Τυρνάβου αφού προηγουμένως έγινε νέα μελέτη για το βιολογικό καθαρισμό σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης υδάτων που ισχύει στην περιοχή και η οποία ανέβασε το κόστος του έργου, αφού από τον βιολογικό καθαρισμό του Δαμασίου θα βγαίνει νερό ποιότητας πόσιμου που θα χρησιμοποιείται στην άρδευση.

Εκείνο όμως που αποδεικνύει την ετοιμότητα της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΤ να διεκδικήσουν χρηματοδότηση για την αποχέτευση – βιολογικό καθαρισμό του Δαμασίου είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του φακέλου που κατατέθηκε.

Η πρόταση της ΔΕΥΑ Τυρνάβου πήρε την υψηλότερη συνολική βαθμολογία με 8,2 έναντι 6,7 – 6,94 των υπολοίπων προτάσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ