ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

Τον κίνδυνο ανάκλησης των επενδύσεων και επιστροφής της ενδιάμεσης επιχορήγησης, που έλαβαν πολλές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 3299/04, επισημαίνει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας,

με ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Δραγασάκη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, έπειτα και από επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Κώστα Αγοραστό, φέρνει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε “να ολοκληρωθούν τα  επενδυτικά σχέδια για τις επιχειρήσεις, ώστε να τύχουν της μορφής ενίσχυσης που προβλέπεται από τον αναπτυξιακό νόμο”.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ

Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού Νόμου 3299/04, πολλές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα κατέθεσαν επενδυτικά σχέδια, που αφορούν μεγάλο φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να τύχουν της μορφής ενίσχυσης, που προβλέπεται.

Σύμφωνα με τον αναπτυξιακό Νόμο, μάλιστα, η ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 31/12/2018, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας ολοκλήρωσης, προβλέπεται η ανάκληση των επενδύσεων και η επιστροφή της ενδιάμεσης επιχορήγησης που εισπράχθηκε.

Επειδή ο αναπτυξιακός νόμος 3299/04 ψηφίστηκε με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην ελληνική επικράτεια, παρέχοντας κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση.

Επειδή το “δαιδαλώδες” σύστημα εφαρμογής του αναπτυξιακού Νόμου προκαλεί πλήθος προβλημάτων και καθυστερήσεων.

Επειδή ο έλεγχος προόδου εργασιών των προγραμμάτων είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2018.

Επειδή το ενδεχόμενο να κληθούν οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν το ποσό της ενδιάμεσης επιχορήγησης που εισέπραξαν, θα αποτελέσει “τελειωτικό χτύπημα” σε έναν τομέα που έχει πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση.

Επειδή λόγω της τραπεζικής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις συναντούν δυσκολίες στην πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε χωρίς πρόβλημα, να ολοκληρωθούν τα επενδυτικά σχέδια για τις επιχειρήσεις, ώστε να τύχουν της μορφής ενίσχυσης που προβλέπεται από τον αναπτυξιακό νόμο 3299/04;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ