ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ! ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ!

Ανακοίνωση του δ.σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας

Πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες οι απολύσεις 25.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι συνάδελφοι μας αποχαιρετούν με πίκρα και απογοήτευση για μια ακόμη χρονιά.

Δεν μπορούν να ευχηθούν «καλό καλοκαίρι» γιατί το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει μισθός, το πολύ το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ ! Δεν μπορούν να μας πουν «πως θα το περάσουν», γιατί θα το περάσουν πάλι με την αγωνία : θα με πάρουν; πότε θα με καλέσουν; πότε θα βγουν οι πίνακες; τι σειρά έχω; που θα πάω φέτος; κοκ. Αναβάλουν , ματαιώνουν ελπίδες, όνειρα , σχέσεις, οικογένειες, ζωές. Δεν μπορούν να πουν «τα λέμε σε δυο μήνες” γιατί θα βρίσκονται σε μια άλλη γωνιά της Ελλάδας. Για να ξαναχτίσουν από την αρχή σχέσεις με συναδέλφους και νέους μαθητές. Δε μπορούν να πουν “από Σεπτέμβρη πάλι”, γιατί μπορεί να μην επαναπροσληφθούν.

Οι περισσότεροι αναπληρωτές συνάδερφοι μας δουλεύουν στο δημόσιο σχολείο, στηρίζουν το δημόσιο σχολείο για πάνω από 10 -15 συνεχόμενα χρόνια σε κάθε γωνιά της χώρας -διαφορετική κάθε φορά. Μια ατέλειωτη Οδύσσεια.

Έχουν όλες τις υποχρεώσεις των μονίμων, αλλά με ελλιπή εργασιακά δικαιώματα, χωρίς άδειες, με διαφορετικό τρόπο πληρωμής, ζουν καθημερινά ένα παράλογο διαχωρισμό ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας. Βιώνουν ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας, ένα εργασιακό μεσαίωνα. Η γενίκευση της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση έχει επιπτώσεις πρώτα απ’ όλα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, με τα χιλιάδες κενά και τις χαμένες διδακτικές ώρες, με την εναλλαγή, κάθε χρόνο, εκπαιδευτικών στο ευαίσθητο κομμάτι της ειδικής αγωγής, με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, ακόμα και βασικών ειδικοτήτων, ως και τη λήξη της σχολικής χρονιάς

Αυτό επιτάσσουν η δημοσιονομική πειθαρχεία, οι εντολές και οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, η εξυπηρέτηση του ληστρικού και παράνομου χρέους και των συμφερόντων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, οι άλλες προτεραιότητες σε σχέση με την μόρφωση των παιδιών μας. Καλύπτουν, πλέον, πάγιες και διαρκείς ανάγκες-οργανικά κενά αφού από το 2010 έχουν αποχωρήσει πάνω από 30.000 εκπαιδευτικοί και δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί των μνημονίων, υπόσχονταν κάθε χρόνο 20.000 μόνιμους διορισμούς. Αντ αυτού άλλαζαν συνεχώς με απίθανες ρυθμίσεις τους «όρους και τις προϋποθέσεις» της πρόσληψης ώστε να διασπούν την ενότητα των αναπληρωτών σε κατηγορίες και υποκατηγορίες.

Η σημερινή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της τετραετούς, σχεδόν, θητείας της δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε έναν. Και όπως ανακοίνωσε, ούτε τον Σεπτέμβρη του 2018 θα

κάνει μόνιμους διορισμούς αλλά θα υποσχεθεί τον …Οκτώβρη αριθμό διορισμών σε βάθος τριετίας ! Ακόμη κι αυτή η θολή υπόσχεση προέκυψε μετά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των αναπληρωτών με στάσεις εργασίας , παραστάσεις, συγκεντρώσεις και καταλήψεις του υπουργείου από χιλιάδες αναπληρωτές κι άλλους συναδέλφους.

Ένας ελπιδοφόρος αγώνας που δεν γενικεύτηκε όπως θα έπρεπε. για να γίνει πιο αποτελεσματικός, εξαιτίας κυρίως της «εγκρατούς στάσης» των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ αλλά και της δυσκολίας σύνδεσης του με τα αιτήματα όλου του κόσμου της εκπαίδευσης. Κι όμως το αίτημα των διορισμών συναρτάται άμεσα με την μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, την επαναφορά του ωραρίου, την μείωση των μαθητών στα τμήματα, την μονιμοποίηση των υποστηρικτικών δομών Ε. Αγωγή, την ενισχυτική διδασκαλία, τα τμήματα υποδοχής, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις κλπ.

Η πρωτοφανής αυτή ομηρία των συμβασιούχων -αναπληρωτών συναδέλφων μας πρέπει να σταματήσει. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Καλούμε ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να σταματήσει πια τον εμπαιγμό των 150.000 αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών και να προχωρήσει άμεσα :

Σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, καλύπτοντας τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν.

Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συναδέλφων συμβασιούχων – αναπληρωτών. Καμία απόλυση !

Σε πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών -μονίμων εκπαιδευτικών

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com