ΙΓΝΑΤΙΟΣ: ΑΠΟ ΤΙΣ «ΔΕΙΛΕΣ» ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ 24 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΩΚΟ

ΓΡΑΦΕΙ Η Ειρήνη Παπουτσή

Σε κλίμα πένθους η πόλη την ώρα που μπαίνουν πια στην τελική τους ευθεία οι προετοιμασίες για την υποδοχή του σκηνώματος και την ταφή του Μακαριστού Ιγνατίου στη Λάρισα, στην πόλη όπου έζησε και πρόσφερε 24 ολόκληρα χρόνια.

Πρόκειται για το μακροβιότερο μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, ωστόσο γυρίζοντας το χρόνο πίσω μόνο ειρηνική και εύκολη δεν ήταν η διαδρομή του μέχρι να καθιερωθεί στις καρδιές των Λαρισαίων.

Νεαρή δημοσιογράφος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Λάρισας τότε, με το «εκκλησιαστικό» στα φόρτε του, οι οπαδοί του εν ζωή ακόμη Θεολόγου βάλλουν κατά του εκλεγέντος μητροπολίτη Δ. Μπεκιάρη, εκείνος τελικά παραιτείται και η «σολομώντεια» λύση έρχεται να δοθεί στο πρόσωπο του 50χρονου τότε γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιου Λάππα από τη Σαλαμίνα, ο οποίος εκλέγεται με 43 ψήφους έναντι 30 του Θεολόγου.

Πολεμικό το κλίμα στη Μονή Πετράκη όπου συνεδρίαζε η Ιερά Σύνοδος, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες «Αγωνιζόμενοι Χριστιανοί» φανατικοί υποστηρικτές του Θεολόγου κατεβαίνουν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν και στις 28 Μαΐου 1994 ο Ιγνάτιος χειροτονείται στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, με το ξύλο μεταξύ ΜΑΤ και «Αγωνιζόμενων» έξω από το ναό να μένει στην ιστορία.

Ένα μήνα μετά η άφιξη του Ιγνατίου στη Λάρισα αναβιώνει τον «πόλεμο» των Αθηνών, με τις απίστευτες σκηνές των συγκρούσεων των «Θεολογικών» με την αστυνομία, τον πετροπόλεμο, τα αυγά, τις ύβρεις και τις απειλές να κάνουν το γύρο της Ελλάδας μένοντας χαραγμένες στη μνήμη μας. Οι… εντός να χειροκροτούν και οι… εκτός να αλαλάζουν οργισμένα «ανάξιος», στη μέση τα ΜΑΤ, οι δημοσιογράφοι και από κοντά μια ολόκληρη πόλη που παρακολουθεί αμήχανα μα και ντροπιασμένα.

Με το Επισκοπείο σε κατάληψη ο νέος Μητροπολίτης φιλοξενείται προσωρινά σε σπίτι Λαρισαίου, ενώ με την… ανακατάληψη και την εγκατάστασή του στην οδό Ιωαννίνων ξεκινούν και οι πρώτες δειλές εμφανίσεις του σε ιερούς ναούς μακριά από τη Λάρισα.

Κάθε εμφάνισή του αποτελεί είδηση, οι πρώτες παρουσίες του κυρίως στον Τύρναβο αλλά και σε χωριά του δήμου Τεμπών γίνονται πρωτοσέλιδα, ο καιρός περνά και η εμφάνισή του δεν αργεί και για τη Λάρισα.

Κυνηγώντας την είδηση και δυο κουβέντες του για τον «πόλεμο» που μαίνεται γύρω του εντύπωση προκαλεί η πραότητα, μα κυρίως η αποφασιστικότητα και η απίστευτη υπομονή του.

Τα 24 χρόνια θητείας στο μητροπολιτικό θώκο έρχονται αν μη τι άλλο να τον δικαιώσουν, με το ξεφτισμένο πλέον «εκκλησιαστικό» να αποτελεί μακρινό παρελθόν.

ΦΩΤΟ: agonasax

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ