ΚΚΕ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Κάνοντας λόγο για αυταπάτες και υποβάθμιση του ρόλου του ΤΕΙ αλλά και του Πανεπιστημίου «στο πλαίσιο μιας αντιδραστικής αναδιοργάνωσης που στοχεύει στην προσαρμογή του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις παραγγελίες των μεγαλοεπιχειρηματιών» εκπρόσωποι των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Θεσσαλίας

εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας που αφορούν στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στα γραφεία του κόμματος στη Λάρισα ο βουλευτής Μαγνησίας Κ. Στεργίου, το μέλος της επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ Γ. Παντελίδης και το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ Αχ. Σίμος στάθηκαν ιδιαίτερα σε θέματα υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των σχολών, που όπως σημείωσαν «δεν αναφέρονται από κανέναν», προσθέτοντας πως «χωρίς να είναι τυχαία η επιλογή τους επιμένουν σε μια αντιδραστική αναδιάρθρωση και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι».

«Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους», τόνισε ο κ. Παντελίδης, ενώ παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του κόμματος Κ. Στεργίου υπογράμμισε πως οι εμπλεκόμενοι εκμεταλλεύονται την αγωνία των σπουδαστών και αντιπαρατίθενται «όχι για την ουσία των αλλαγών αλλά για το που θα είναι οι έδρες των τμημάτων».

Απαντώντας σε ερώτηση της σελίδας σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και τα δημοσιεύματα που καταφέρονται εναντίον Λαρισαίων παραγόντων από μερίδα φορέων του Βόλου ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ περιέγραψε διχαστικά κριτήρια που αποπροσανατολίζουν από το κύριο θέμα, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως το ΚΚΕ «βρίσκεται έξω από κομματικά παιχνίδια και επιλογές».

Οι ομιλητές κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους (φοιτητές, σπουδαστές, καθηγητές κλπ) να στηρίξουν τις δράσεις του κόμματος απαιτώντας τα εξής:

Όχι στις συγχωνεύσεις που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε συγκολλήσεις τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.

Όχι στην κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.

Άμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμιά σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά, με όποια μορφή.

Αναβαθμισμένα, σύγχρονα συγγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Υποδομές σύγχρονες, εξοπλισμένες, για όλες τις σύγχρονες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες

Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν. Ειδικά για  τους σπουδαστές που τα τμήματα τους θα κλείσουν, χρειάζεται να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, να μην ανεχτούν την υποβάθμιση των σχολών τους, αφού θα κλείσουν, να μπορούν όλοι δίνοντας εξετάσεις να ενταχτούν στα αντίστοιχα τμήματα που θα προκύψουν

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.

Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – αναλώσιμα – υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για το νέο Πανεπιστήμιο.

Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του ιδρύματος.

Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος. Έξω οι εταιρείες από τις σχολές.

Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

«Βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τις τοπικές επιχειρήσεις και ως «τζίρο» στις τοπικές αγορές ενώ για άλλη μια φορά φορτώνουν στις πλάτες τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, προθυμοποιούμενοι μάλιστα να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή που θα στέλνει στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας φτηνό εργατικό δυναμικό εν είδει μαθητείας και πρακτικής. Τους καλούμε να αντιδράσουν», κατέληξαν οι ομιλητές.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ