ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Το έργο της δικαιοσύνης στον Νομό Λάρισας επιβραδύνεται και δυσχεραίνεται, εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων και ελλείψεων. Αφενός μεν, το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας λειτουργεί υπό συνθήκες, που θα μπορούσαν επιεικώς να χαρακτηρισθούν ως απαράδεκτες και, αφετέρου, είναι αδιαμφισβήτητη

η υποστελέχωση από δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, τη στιγμή που αυξάνεται διαρκώς ο όγκος των υποθέσεων».

Τα ανωτέρω σημειώνει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, σε ερώτηση που υπέβαλε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Μ. Καλογήρου, επισημαίνοντας τα εξής:

«Ειδικότερα, το Μέγαρο χρειάζεται επείγουσα συντήρηση και ανακαίνιση, διότι φτάσαμε στο σημείο να δούμε τμήμα της πρόσοψης του κτιρίου να αποκολλάται, ενώ δεν υπάρχει επαρκής χώρος για το προσωπικό και την αρχειοθέτηση. Σοβαρό πρόβλημα υπήρχε και με τις συνθήκες υγιεινής, γεγονός που οδήγησε τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας να προχωρήσει στην ανακαίνιση των σχετικών χώρων με δικά του έξοδα. Τα ανωτέρω, βέβαια, φρονώ ότι είναι εις γνώσιν σας, αφού τα έχει επισημάνει δημόσια η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Ν. Μπασδέκη, η οποία έχει τονίσει ότι ο Σύλλογος εισφέρει 80-100.000 ευρώ ετησίως στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, τα οποία, ωστόσο, δεν αξιοποιούνται για τη συντήρηση του Μεγάρου.

Σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση από δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας την έχει επισημάνει προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Β. Πέππα, ο οποίος επισκέφθηκε προσφάτως την πόλη μας. Αν και όπως φαίνεται έχει αντιμετωπιστεί προσωρινά, εντούτοις δεν διασφαλίζεται η επάρκεια λειτουργών και προσωπικού σε σταθερή βάση.

Συνεπώς, χρειάζονται άμεσες ενέργειες από πλευράς σας για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων, αρχής γενομένης από τις επισκευές στο Δικαστικό Μέγαρο. Όσον αφορά το θέμα της υποστελέχωσης, το Υπουργείο και η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύσεις σε μόνιμη βάση, αφού η Λάρισα αποτελεί την “καρδιά” της  ελληνικής περιφέρειας και συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα διοικητικά και οικονομικά κέντρα της χώρας».

Κλείνοντας την ερώτησή του, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προχωρήσετε, προκειμένου να επιλύσετε το ζήτημα της επισκευής και ανακαίνισης του Δικαστικού Μεγάρου και πώς θα βελτιώσετε τη συνολική πληρότητα των εγκαταστάσεων;

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την υποστελέχωση δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων σε μόνιμη βάση;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ