“ΟΧΙ” ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Ανακοίνωση – καταγγελία του δ.σ. της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων και Κέντρων Υγείας Λάρισας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ.), καταγγέλλει την υπ’ αριθμό 247 της 31/10/2018, απόφαση της διοίκησης του ΠΓΝΛ/ΓΝΛ.

Συγκεκριμένα, προσφάτως και τυχαία, περιήλθε σε γνώση μας η προαναφερόμενη απόφαση, η οποία σημειωτέον ελήφθη χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των οργάνων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και σχετική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους (Επιστημονικό Συμβούλιο, Τομείς Ιατρικής Υπηρεσίας, ενδιαφερόμενους Διευθυντές Ε.Σ.Υ) και διά της οποίας εγκρίθηκαν αιτήματα προς τον Υπουργό Υγείας για την προκήρυξη τεσσάρων θέσεων σε βαθμό διευθυντή, για τέσσερις κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ήτοι για την Παθολογική, την Καρδιολογική, την Παιδοχειρουργική και την Ουρολογική Κλινική, λόγω συνταξιοδότησης των υπηρετούντων Συντονιστών Διευθυντών, στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (Νόμος 3754/2009, άρθρο 4) «η κάλυψη της θέσης του Συντονιστή Διευθυντή γίνεται με ανοιχτή προκήρυξη μεταξύ των Διευθυντών Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ» και (Νόμος 4368/2016, άρθρο35) οι κενούμενες θέσεις «προκηρύσσονται ανά ειδικότητα στον Εισαγωγικό βαθμό επιμελητή Β.΄ Ο Υπουργός Υγείας μετά από αιτιολογημένη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου ή του Διοικητή της οικείας Υ.ΠΕ δύναται να εγκρίνει την προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ στον βαθμό του Επιμελητή Α’ και Διευθυντή..»

Αντί λοιπόν, για τις τέσσερις κενούμενες θέσεις συντονιστών διευθυντών στις προαναφερθείσες κλινικές, να προκηρυχθούν ισάριθμες θέσεις στον εισαγωγικό βαθμό του επιμελητή Β΄, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, εγκρίθηκε η μη αιτιολογημένη πρόταση, για την προκήρυξη τεσσάρων θέσεων διευθυντών, την ώρα που θα υπηρετούν, μετά την αποχώρηση των συντονιστών διευθυντών 6 διευθυντές και 3 επιμελητές Α΄ στην Παθολογική Κλινική, 4 διευθυντές και 1 επιμελητής Α΄ στην Καρδιολογική Κλινική και 3 διευθυντές στην Παιδοχειρουργική Κλινική, δηλαδή ικανός αριθμός διευθυντών, εκ των οποίων θα μπορούσε να εκλεγεί ο συντονιστής βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Αντ’ αυτού, με την προαναφερόμενη απόφαση, προστίθεται προοπτικά ακόμη ένας διευθυντής σε κάθε κλινική, που είναι εμφανές ότι περιττεύει στη δεδομένη σύνθεση. Είναι προφανές ότι η Διοίκηση των ενοποιημένων νοσοκομείων, με την παραπάνω απόφαση, εμφανίζεται να θεωρεί ανεπαρκείς συλλήβδην τους ήδη υπηρετούντες διευθυντές, παρότι για δεκαετίες προσέφεραν κάτω από αντίξοες συνθήκες, αγόγγυστα και με αφοσίωση, υψηλής ποιότητας επιστημονικό και κοινωνικό έργο.

Επί πλέον, με την παραπάνω απόφαση, επιβαρύνεται το μισθολογικό κόστος, που πάντως δεν φαίνεται να απασχολεί τους διοικούντες, αποκλείονται οι νέοι συνάδελφοι από το δημόσιο σύστημα υγείας και διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των εν λόγω κλινικών.

Θεωρούμε ότι οι λειτουργικές ανάγκες του Νοσοκομείου, εξυπηρετούνται με την προκήρυξη θέσεων επιμελητών Β΄, τόσο για τις προαναφερόμενες Κλινικές, όσο και για όλες τις υπάρχουσες κενές θέσεις επιμελητών Β΄  αφενός και αφετέρου με την άμεση διαδικασία επιλογής συντονιστών διευθυντών όπως ακριβώς προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Καλούμε το Διοικητή των Νοσοκομείων της Λάρισας, να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή του και να συνταχθεί με τη δίκαιη απαίτηση των γιατρών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ