Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ: ΜΕ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΑΜΕ ΤΗ ΔΕΥΑΤ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Μειώνονται οι οφειλές των δημοτών και βρίσκεται σε εξέλιξη έργο συνολικού προϋπολογισμού 21,6 εκ. €

Σε μια πλήρη ανάλυση της πολιτικής που εφαρμόζει η διοίκηση της ΔΕΥΑ Τυρνάβου, στην επιχείρηση προχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας σε ένα πυκνό ακροατήριο, ο δήμαρχος Τυρνάβου και πρόεδρος της επιχείρησης Π. Σαρχώσης και ο αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος Κ. Κουλιός, ενώ σημαντικά στοιχεία έδωσε και ο

γενικός διευθυντής της επιχείρησης Στ. Τσαγγαράκος.

Ο κ. Σαρχώσης κάνοντας μία εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης υπεραμύνθηκε των επιλογών της να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς ύδρευσης του τέλους 80% στο νερό και να εφαρμόσει μία πολιτική διευκόλυνση των καταναλωτών για την αποπληρωμή χρεών υποστηρίζοντας ότι σήμερα οι εισπράξεις της επιχείρησης είναι κατά πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον τόνισε ότι με παρέμβαση του ίδιου στην ΕΔΕΥΑ και στο υπουργείο Εσωτερικών έγινε εφικτή η αλλαγή του νόμου για την επιβολή του ειδικού τέλους 80% που πλέον δεν είναι υποχρεωτική ενώ και το ίδιο το τέλος μπορεί να είναι από 0% έως 80%.

Σύμφωνα πάντα με το δήμαρχο σήμερα στη ΔΕΥΑΤ εφαρμόζεται μία ριζοσπαστική πολιτική που διαφυλάσσει τον δημοτικό χαρακτήρα και τα συμφέροντα της επιχείρησης, και όλα αυτά προς όφελος των δημοτών καταναλωτών. Μάλιστα τόνισε ιδιαίτερα τη στενή σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της επιχείρησης και των καταναλωτών κάτι που φαίνεται στη μείωση των οφειλών προς την επιχείρηση χωρίς τη λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Στη συνέχεια ο κ. Σαρχώσης παρουσίασε τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα  κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό έργο που ανεβάζει επίπεδα στην επιχείρηση.

Οπως τόνισε ο δήμαρχος έχει ήδη εγκατασταθεί ο εργολάβος για να ολοκληρώσει την αποχέτευση στον Αμπελώνα, ένα έργο για το οποίο δόθηκε πραγματική μάχη για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, μετά την διακοπή του το 2014 λόγω σημαντικών αστοχιών στη μελέτη.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός στο Δαμάσι, λύνονται προβλήματα με το βιολογικό του Αργυροπουλίου, ενώ στη φάση της ολοκλήρωσης είναι και ο βιολογικός του Αμπελώνα.

Επίσης, ολοκληρώνεται η χαρτογράφηση του δαιδαλώδους δικτύου ύδρευσης του Αμπελώνα, ενώ μετά την εξασφάλιση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” χρηματοδότησης θα γίνει η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στα δίκτυα ύδρευσης Αμπελώνα και Τυρνάβου, θα συντηρηθούν όλοι οι υδατόπυργοι, θα εγκατασταθεί σύστημα τηλεμετρίας σε όλο το δίκτυο και θα τοποθετηθούν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) στις γεωτρήσεις του Αμπελώνα, ώστε να σταματήσουν οι διακοπές νερού λόγω προβλημάτων στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Τέλος όπως ανέφερε μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η χρηματοδότηση, επίσης από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” της κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου που θα καλύψει το ενεργειακό κόστος λειτουργίας όλων των βιολογικών σταθμών και των γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΤ, μειώνοντας δραστικά τα λειτουργικά της έξοδα, που θα οδηγήσουν σε πολιτικές προς όφελος των καταναλωτών και σε περισσότερα έργα υποδομών.

Από την πλευρά του ο κ. Κουλιός έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, για την πορεία είσπραξης παλαιότερων οφειλών αλλά και για τους προϋπολογισμούς των έργων, τονίζοντας ότι κύριο μέλημα από εδώ και πέρα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του πόσιμου νερού, με δεδομένο ότι στη λεκάνη της Θεσσαλίας, η μόνη περιοχή που δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν πρόβλημα είναι η λεκάνη του Τιταρήσιου και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ως κόρη οφθαλμού.

Ο κ. Κουλιός αναφερόμενος στα οικονομικά τόνισε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να ολοκληρώσει τις εισπράξεις των παλιών οφειλών σε ορίζοντα δεκαετίας μέσα από τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ δημοτών – καταναλωτών και επιχείρησης.

Ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί στα οικονομικά είναι οι δύο πίνακες που ακολουθούν:

Τα έργα

Η εικόνα των έργων που έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότητηση και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, ή της δημοπράτησης έχει ως εξής:

Διάλογος

Η χθεσινή συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου με τους κ.κ. Σαρχώση, Κουλίο και Τσαγγαράκο να απαντούν σε δεκάδες ερωτήσεις των δημοτών που πήραν ενεργά μέρος στη συνάντηση.

Τη χθεσινή εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παιδής ύστερα από σχετική πρόσκληση της διοίκησης της επιχείρησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ