ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΤΟ ΜΑΪΟ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ Η ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Σε απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για την περίοδο 2014-2019 προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο δήμαρχος Λαρισαίων και εκ νέου υποψήφιος Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο που παράχθηκε παρουσιάζοντας παράλληλα και σημαντικά στοιχεία του προγράμματος για την επόμενη περίοδο.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ο κ. Καλογιάννης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της πόλης «καθώς η δημοτική αρχή έκανε την επιλογή να μελετήσει και αφιέρωσε χρόνο στο σχεδιασμό παρουσιάζοντας προτάσεις έργα και υπηρεσίες που αντέχουν στο χρόνο και στην κριτική», ενώ ζήτησε και πάλι ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Περιγράφοντας μια δύσκολη πορεία ο κ. Καλογιάννης τόνισε πως «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας, οι αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και πάνω απ’ όλα η προβληματική χρηματοδότηση, δημιουργούν ένα περιβάλλον δύσβατο και ομιχλώδες, μέσα από το οποίο μπορούμε να περάσουμε μόνο με τη συμμετοχή του πολίτη», προσθέτοντας πως η δημοτική μας αρχή κλήθηκε να αναλάβει τη διοίκηση της πόλης και «να αναμετρηθεί με ένα οικονομικό πεδίο κατεστραμμένο από την κρίση και με μια κοινωνία στα όρια της παραίτησης και της παράδοσης της στο λαϊκισμό και τη συντηρητικοποίηση. Εκεί λοιπόν έπρεπε να αποφασίσουμε για τις προτεραιότητες μας. Κι αυτό κάναμε».

ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Η δημιουργία συνθηκών μιας βιώσιμης πόλης αποτέλεσε φιλοδοξία της δημοτικής αρχής, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «φιλοδοξία μας και φάρος στο όραμα μας από την πρώτη στιγμή, ήταν να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας βιώσιμης πόλης, που να πρωταγωνιστεί ως πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης, με σεβασμό στον πολίτη και το αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Μια πόλης σύγχρονης, ευρωπαϊκής, που να εξασφαλίζει ποιοτική διαβίωση σε μας και τις γενιές που έρχονται. Όραμα που έχει σταθερό πρόταγμα τον άνθρωπο και συνοδεύεται από τις βασικές αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, του πολιτισμού, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της εξωστρέφειας και της παραγωγής».

Συνοπτικά ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στο έργο της δημοτικής αρχής εστιάζοντας στα εξής:

  • Υλοποιούμε πρωτόγνωρο για τα δεδομένα αυτής της περιόδου πρόγραμμα έργων. Το έργο αυτό ανέρχεται σε ύψος € 60 εκ. και βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δήμο και τη ΔΕΥΑΛ.
  • Αξιοποιήσαμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της συγκυρίας, με σχέδιο και διαφάνεια, τους πόρους του Δήμου αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία των ΟΤΑ. Αυτήν την περίοδο επιπλέον, έργα ύψους € 40 εκ. έχουν ώριμες μελέτες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
  • Απλώσαμε δίχτυ προστασίας για τους πλέον αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας μέσω της κοινωνικής πολιτικής μας και των δομών του Δήμου τις οποίες διευρύναμε και καταστήσαμε αποτελεσματικότερες.
  • Θέσαμε τον πολιτισμό σε πρώτη προτεραιότητα ώστε σήμερα δικαίως να μπορούμε να κάνουμε λόγο για συνθήκες «πολιτιστικής άνοιξης» που βιώνει ο Δήμος μας κι αυτό αναγνωρίζεται και πέρα από τα όριά του.
  • Κάναμε ουσιαστικά βήματα στον τομέα της εξωστρέφειας της πόλης και του Δήμου μας με επιλογές (Πάρκο Ευχών, Agrothessaly, «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει» και βράβευση από την Unesco κ.α.) που τον καθιστούν πόλο έλξης ανθρώπων, ανάπτυξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, προορισμό τουριστικό.
  • Προχωρήσαμε αποτελεσματικά τις μεγάλες διεκδικήσεις του Δήμου μας που αφορούν στο Αρχαίο Θέατρο, την αξιοποίηση της Αβερωφείου, την απόδοση 240 στρεμμάτων από το πρώην ΕΘΙΑΓΕ. Είμαστε ένα βήμα πριν την παραχώρηση των στρατοπέδων Τζήμα, Μπουγά και το πρώην Στρατιωτικό Πρατήριο στο κέντρο της Λάρισας. Επίσης, μετά από συστηματική δουλειά κατά τη διάρκεια της θητείας μας, είμαστε πολύ κοντά σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη λύση των προβλημάτων που δημιουργεί η διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών μέσα από την πόλη.

Κλείνοντας ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νίκη στις εκλογές, σημειώνοντας πως «το Μάιο θα κριθεί η απρόσκοπτη πορεία της πόλης στο μέλλον»

«Το Μάιο θα κριθεί η απρόσκοπτη πορεία της πόλης στο μέλλον ή το πισωγύρισμα σε περιόδους στασιμότητας. Ο νέος εκλογικός νόμος και η νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτούν συνεργασία με τους πολίτες, συνεργασία με τους φορείς τους, συνεργασία με τις παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με σοβαρότητα και ευθύνη. Η προσωπική μου πορεία και η πορεία του Αυτοδιοικητικού Σχήματος της Συμπαράταξης τα τελευταία χρόνια το έχει αποδείξει. Το όραμά μας για την πόλη έχει και σχέδιο και μελέτες και χρηματοδότηση. Πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας θα κρίνουν θετικά την πορεία μας και θα μας αναθέσουν και πάλι τη Διοίκηση του Δήμου. Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται με το νέο εκλογικό νόμο χρειάζεται να είμαστε ισχυροί από την πρώτη Κυριακή. Καλούμε, λοιπόν, τους πολίτες του Δήμου Λαρισαίων να μας δώσουν ισχυρή εντολή την πρώτη Κυριακή. Η νίκη θα είναι δική μας, η νίκη θα είναι της πόλης», κατέληξε ο Απ. Καλογιάννης.

Ειρήνη Παπουτσή