ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΟ 2ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑ2 ERASMUS+

Το σχολείο συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία και την ανάπτυξη δεσμών με Επαγγελματικά Λύκεια σε όλη την Ευρώπη

Αντιπροσωπεία πέντε μαθητών με συνοδούς καθηγητές τους κ. Δούκα Γιώργο και Ζιώγα Αβραάμ, συμμετείχαν στην 2η  κινητικότητα στην Ισπανία,  (η 1η  ήταν  Γερμανία τον  περασμένο Δεκέμβρη)  του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 , με τίτλο «Sustainability Empowered by Young Europeans”.

Στην κινητικότητα συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σκοτία και την Ελλάδα. Η 2η  κινητικότητα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 22 Μαρτίου στην πόλη Miranda de Ebro της Ισπανίας. Τις αντιπροσωπείες των μαθητών υποδέχτηκε το Instituto Tecnico industrial de Miranda de Ebro.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ισπανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται κατά την λειτουργία των εργαστηρίων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στην συνέχεια συζήτησαν και πρότειναν λύσεις για την αποδοτικότερη διαχείριση των αποβλήτων.

Επίσης οι μαθητές παρακολούθησαν εισηγήσεις για την αποδοτικότερη διαχείριση γραμμών παραγωγής, την οικονομική διάσταση των βιώσιμων πρακτικών ανάπτυξης με έμφαση και παραδείγματα από τον χώρο των pneumatics.

Οι μαθητές υπολόγισαν σε online  εργαλείο το ενεργειακό τους αποτύπωμα και συζήτησαν για τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτό να μειωθεί και ενημερώθηκαν για τις νέες εξελίξεις στην βιομηχανική παραγωγή (industry 4.0).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για όλους  ήταν η επίσκεψη στην βιομηχανία Acitturi η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα των κινητήρων αεροσκαφών της Rolls Royce  που χρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη Boeing. Εκπρόσωπος της εταιρείας ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους παραγωγής και τους ενημέρωσε για την σημασία της διαχείρισης αποβλήτων στην βιομηχανία Acitturi.

Την αποστολή των μαθητών και εκπαιδευτικών από τα ευρωπαϊκά σχολεία υποδέχτηκε η δήμαρχος του Miranda de Ebro, κ. Aitana Hernando, σε ειδική τελετή σε χώρο του δημαρχείου της πόλης. Η νεαρή Δήμαρχος εξήγησε στους μαθητές για τις προσπάθειες της πόλης σχετικές με την βιωσιμότητα και την ανακύκλωση. Ακολούθησε συζήτησε για τις ομοιότητες και διαφορές με τις πόλεις των μαθητών. Η Δήμαρχος δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις γνώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών για το θέμα και υποσχέθηκε να επισκεφτεί την πόλη της Λάρισας. Η συνάντηση καλύφθηκε από τον τοπικό τύπο ενώ οι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις στους μαθητές για το περιεχόμενο του προγράμματος.

Η αποστολή επισκέφτηκε επίσης τον βοτανικό κήπο CIMA  στο μεσαιωνικό κάστρο του Miranda de Ebro, το Salinas des Ananas, ένα χώρο παραγωγής αλατιού με τον παραδοσιακό ρωμαϊκό τρόπο και την πανέμορφη πόλη Vitoria-Gaistez στην χώρα των Βάσκων.

Η επόμενη κινητικότητα του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Λάρισα. Το 2ο ΕΠΑ.Λ. θα οργανώσει και θα υλοποιήσει την επίσκεψη των αντιπροσωπειών στην πόλη μας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ