Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΙΑΖΙΑ – ΣΟΥΦΛΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΓΛΥΠΗ ΤΑΚΗ

Μια καλλιτεχνική πορεία που εκτίθεται στις τέσσερις γωνίες του κόσμου. Έργα του Τakis εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές των σπουδαιότερων μουσείων του κόσμου Centre G. Pompidou, ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης, Χιούστον, Tate Gallery του Λονδίνου κ.α)

Tην είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε το Ίδρυμα Takis, εμείς το μάθαμε  από τον στενό του συνεργάτη Νίκο Σταθούλη.

Η Λάρισα είχε την ευκαιρία και την τιμή να φιλοξενήσει «Παγκόσμια Πρώτη» του καλλιτέχνη το 2004.

Το ίδιο κι εγώ, είχα την ευκαιρία και την τιμή να γνωρίσω εκείνη την «απεριόριστη ιδιοφυΐα», όπως είχε πει και ο Pierre Restany, τον Takis.

Ως πρόεδρος τότε του  Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας  εισηγήθηκα να προσκαλέσουμε τον Takis να εκθέσει  έργα του στη πόλη μας.

Ο καλλιτέχνης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση – πρόκληση  μας και τη χρονιά που η χώρα διοργανώνει τους Ολυμπιακούς,  ο Takis  εκθέτει στη Λάρισα!

Για εμάς, η επιλογή του να εκθέσει στη Λάρισα ήταν ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την πολιτιστική δυναμική της πόλης μας όσο και για την  επιτυχία να φιλοξενήσει έναν καλλιτέχνη τέτοιου βεληνεκούς που εκείνη την περίοδο τον διεκδικούσαν διεθνή μουσεία.

Το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Λάρισας διοργανώνει έκθεση με τίτλο Η Μουσική των Σφαιρών: Μουσικός Χώρος 1 και παρουσιάζει 12 μουσικά έργα του Takis και πιο συγκεκριμένα 7 Σφαίρες και 5 Έγχορδα.

‘Ήταν προσιτός και ασυμβίβαστος, ανήσυχος και πρωτοπόρος, ριζοσπαστικός, επαναστάτης…

Μιλούσε με πάθος για το Φως…

Μιλούσε με πάθος για το Γεροβουνό…

Μιλούσε με πάθος για τη ζωή…

Ο Takis μαγνήτιζε, όπως ακριβώς και τα έργα του.

Έχω την αίσθηση ότι αυτό που πραγματικά ήθελε να ικανοποιήσει ήταν το θέλημα της ψυχής του, μόνο της ψυχής του…

Ο Takis φιλοξενήθηκε στη πόλη μας μαζί με τους συνεργάτες του και φεύγοντας έγραψε τα καλλίτερα ως εντυπώσεις για την προοπτική της πόλης και τους κατοίκους της.

Θέλοντας να τιμήσουμε την προσφορά του στην τέχνη και να προσθέσουμε ένα ακόμη  έργο – γλυπτό στην περιουσία της  πόλης  αγοράσαμε τότε ένα από τα μεγάλα έργα του, το οποίο κοσμούσε και τη μόνιμη συλλογή του Κέντρου.

Πιστεύω ότι το έργο του καλλιτέχνη αξίζει μόνιμης προβολής, δημιουργώντας έτσι ένα άμεσο καθημερινό διάλογο με την πόλη.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του

Καλό ταξίδι Τάκη!

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης – Takis

Το θάνατο του σπουδαίου γλύπτη ανακοίνωσε το Ίδρυμα Takis. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες παγκοσμίως. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Το όνομά του ήταν Παναγιώτης Βασιλάκης. Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα και από τα σχεδόν 20 χρόνια του ο Takis, όπως έγινε γνωστός παγκοσμίως, ήξερε τι ήθελε να κάνει στη ζωή του. Και το έκανε.

Ο Takis, μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, ήταν πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης. Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως, κατάφερε να δημιουργήσει μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και τις επιστήμες συνδυάζοντας στοιχεία της φύσης και της φυσικής στη γλυπτική του.

Κάποτε είχε… εισβάλει στο Mουσείο Μοντέρνας Τέχνης με σκοπό να αποσύρει ένα έργο του πριν προλάβει η ασφάλεια του Μουσείου να αντιδράσει. Η συμβολική του κίνηση είχε γίνει πρωτοσέλιδο στους New York Times.

Τα έργα του κοσμούν τις μόνιμες συλλογές των σπουδαιότερων μουσείων του κόσμου όπως το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης George Pompidou στο Παρίσι, το ΜΟΜΑ και το Guggenheim Museum της Νέας Υόρκης, τη De Menil Collectionστο Χιούστον, την Tate Modern του Λονδίνου, την Peggy Guggenheim Collectionστη Βενετία.

Φωτογραφία Facebook Takis Foundation

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ