ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση των αιρετών των Παρεμβάσεων Δημήτρη Κοντελέ (τακτικό μέλος) Παναγιώτη Ρεμπάπη (αναπληρωματικό μέλος)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι υπηρεσιακές μεταβολές πραγματοποιήθηκαν με τα σχολεία κλειστά και με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε άδεια. Τα προβλήματα που δημιούργησε η συγκεκριμένη τακτική της διοίκησης είναι γνωστά τα έχουμε αναφέρει στο προηγούμενο ενημερωτικό.

Η καταστρατήγηση  βασικών εργασιακών δικαιωμάτων είναι δεδομένη, και η στόχευση της   κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας είναι προφανής.  Τα πρώτα δείγματα γραφής διακυβέρνησης της ΝΔ είναι χαρακτηριστικά. Οι  αντεργατικές  ρυθμίσεις και τροπολογίες  της τελευταίας στιγμής,  η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, δείχνουν τις διαθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στον εργαζόμενο λαό και την νεολαία.

Η απάντηση μας πρέπει να είναι μαζική και αγωνιστική η περιφρούρηση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων αδιαπραγμάτευτη, σε διαφορετική περίπτωση το κουπί της γαλέρας που τραβάμε την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία θα γίνει πιο γρήγορο.

Οι υπηρεσιακές μεταβολές (υπεραριθμίες, οργανικές τοποθετήσεις) ξεκίνησαν στα μέσα Ιούλη και ολοκληρώθηκαν  στο τέλος Αυγούστου. Καταψηφίσαμε τους πινάκες Α γιατί συντάχθηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις του κλάδου( 20 μαθητές ανά τμήμα γενικής παιδείας, 15 στους τομείς, 10 στα εργαστήρια) με αποτέλεσμα  εκατοντάδες υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί και ελάχιστα οργανικά κενά.

Ζητήσαμε αναβολή της διαδικασίας  των υπηρεσιακών μεταβολών γιατί τα σχολεία είναι κλειστά και οι συνάδελφοι σε άδεια. Εισπράξαμε την άρνηση της διοίκησης όπως και την περσινή χρονιά που με τον ίδιο τρόπο έκανε τις τοποθετήσεις σε λειτουργικά κενά. Αυτό όμως που μας προκάλεσε εντύπωση είναι η  σπουδή του αιρετού της ΔΑΚΕ  για φαστ τρακ διαδικασίες ενώ την περσινή χρονιά είχαμε ( και οι δυο αιρετοί) την ίδια στάση απέναντι σε τέτοιες πρακτικές της διοίκησης. Τι άλλαξε φέτος; Είναι προφανές νομίζω στον κάθε καλόπιστο.  Άλλαξε η κυβέρνηση άρα και η στάση τους απέναντι στην διοίκηση, τόσο απλά. Οι κορώνες τους ότι είναι με τα συμφέροντα των συναδέλφων ήταν τζάμπα λόγια.

Ακόμη δεν μας έχει εξηγήσει η διοίκηση-απαξιώνοντας ένα συλλογικό όργανο- για ποιο λόγο δεν ανάρτησε στην ιστοσελίδα της τους πίνακες Α. Να θυμίσουμε ότι υπήρχε εισήγηση προς την ΔΔΕ  της πλειοψηφίας του ΠΥΣΔΕ (13/3/2019) καθώς και απόφαση της ΕΛΜΕ. (Αρ. Πρωτ.: 44/  27-03-2019). Η ανάρτηση των πινάκων στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης για μας  υπηρετεί την αρχή της διαφάνειας και της δημοκρατίας.  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα:  α. Να έχουμε  περιττές ενστάσεις  αφού οι συνάδελφοι  δεν είχαν γνώση των στοιχείων των πινάκων.  β. Να υπάρχουν  λάθη στα οργανικά κενά και πλεονάσματα, στο χαρακτηρισμό τους, και καταγγελίες, αμφισβητήσεις, αφού οι διευθυντές μέσα στο καλοκαίρι αναγκάστηκαν να στείλουν πίνακες χωρίς τον έλεγχο από τους εκπαιδευτικούς της κάθε σχολικής μονάδας. Συμπέρασμα: Πρέπει να γίνει απαίτηση όλου του κλάδου η πλήρη διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές με την ανάρτηση όλων των στοιχείων στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης.

Τα  θέματα που απασχόλησαν το Διευρυμένο ΠΥΣΔΕ ήταν τοποθέτηση διευθυντών: στο 1ο ΕΠΑΛ Λάρισας, στο Γυμνάσιο  Συκουρίου και στο ΕΠΑΛ Αγιάς  όπου πριν  την τοποθέτηση  υπήρξε ένσταση  από συνυποψήφιο  στον πίνακα διευθυντών για λανθασμένη μοριοδότηση, με την πλειοψηφία (4-3) του συμβουλίου να αρνείται να διορθώσει το λάθος(!!!)  παρόλο που: α. οι εμπλεκόμενοι  το παραδέχονται, β. οι γραπτές απαντήσεις από υπηρεσίες του υπουργείου προτρέπουν την διοίκηση να διορθώσει το λάθος  στην μοριοδότηση του πίνακα .Η πλειοψηφία του διευρυμένου συμβουλίου επικαλείται προφορικές απαντήσεις για να στηρίξει το ότι ‘’ο πίνακας δεν αλλάζει¨ και ας περιέχει  πλαστή μοριοδότηση δηλαδή αλλοιωμένη σειρά κατάταξης!!!

Στο επόμενο συμβούλιο με θέμα τα λειτουργικά κενά θα καταθέσουμε τις παρακάτω σκέψεις-προτάσεις με μοναδικό κριτήριο  την δικαιότερη, αντικειμενική και με διαφάνεια κάλυψη του υποχρεωτικού ωραρίου.

Σε ότι αφορά την σύνταξη του πίνακα κενών-πλεονασμάτων για τα λειτουργικά κενά.

  • Με ευθύνη των διευθυντών πρέπει να συγκληθεί  ο σύλλογος διδασκόντων όπου θα ανατεθούν στους οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας μαθήματα με Α και Β ανάθεση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στη συνέχεια θα  συμπληρωθεί ο πίνακας  με τα κενά και πλεονάσματα που θα αποσταλεί στην ΔΔΕ. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο των ωρών που πρέπει να καλυφθούν στην σχολική τους μονάδα όσο και στο πλεόνασμα των ωρών των οργανικά ανηκόντων εκπαιδευτικών. Η οποιαδήποτε αλλαγή στον πίνακα κενών πλεονασμάτων κατά την διαδικασία των τοποθετήσεων θα πρέπει να είναι απόλυτα  δικαιολογημένη( π.χ αύξηση η μείωση τμήματος , ξαφνική μακροχρόνια άδεια κλπ) για να μην έχουμε αλλαγές στις τοποθετήσεις αλλά και υπόνοιες για σκοπιμότητες απόκρυψης κενών ή πλεονασμάτων. Αν π.χ ένας εκπαιδευτικός που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις για την κάλυψη του ωραρίου του,  και στην εκπαιδευτική μονάδα που θα διατεθεί για να καλύψει 10 ώρες  βρει μόνο 2, αυτό θα δημιουργήσει ντόμινο σε όλη την διαδικασία τοποθετήσεων της συγκεκριμένης ειδικότητας. Έχει συμβεί αρκετές φορές  και γι΄αυτό το αναφέρουμε. Θεωρούμε αυτονόητη την ανάρτηση του πίνακα κενών- πλεονασμάτων στον πινάκα ανακοινώσεων του σχολείου.
  • Αφού γίνει η επεξεργασία  και ο έλεγχος από  ΔΔΕ και   Υ.Σ  θα  αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ  ο συγκεντρωτικός πίνακας με τα κενά (σε ώρες) ανά σχολείο και ειδικότητα, για να κληθούν οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν τα σχολεία που επιθυμούν να τοποθετηθούν ή  να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Θα προτείνουμε να μην υπάρχει περιορισμός προτιμήσεων, και να δοθεί η αναγκαία προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων..

 

Σχετικά με τη διαδικασία τοποθέτησης εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά

Η τοποθέτηση στα λειτουργικά κενά πρέπει να γίνει κατ’ αναλογία με τη διαδικασία τοποθετήσεων σε οργανικά κενά. Δηλαδή, προηγείται ο λειτουργικά υπεράριθμος εκπαιδευτικός στο συστεγαζόμενο σχολείο, στην ομάδα και κατόπιν στην όμορη ομάδα. Η άποψή μας είναι  ότι σε αυτή την πρώτη φάση δεν πρέπει να τοποθετηθεί εκπαιδευτικός σε σχολική μονάδα χωρίς δήλωση( Χ.Δ). Ακολουθούν οι εναπομείναντες λειτουργικά υπεράριθμοι  εκπαιδευτικοί που δεν τοποθετήθηκαν  με την προηγούμενη διαδικασία, και οι εκπαιδευτικοί  που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ συγκρινόμενοι μεταξύ τους με τα μόρια μετάθεσης.

Στο τέλος τοποθετούνται οι εκπαιδευτικοί  που έχουν κάνει αίτηση απόσπασης  εντός ΠΥΣΔΕ και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί  από άλλα ΠΥΣΔΕ. Νομίζουμε ότι δεν  θα πρέπει είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση σε κανένα από τα παραπάνω στάδια, αλλά με βάση την δήλωση των σχολείων.  Δημιουργούνται όμως, πίνακες κατά ειδικότητα και κατά κατηγορία (οργανικά ανήκοντες, στη διάθεση, αποσπασμένοι) με βάση τα μόριά τους. Τα κενά που απομένουν ή που θα  δημιουργούνται στο μέλλον καλύπτονται με βάση την αρχή: η κάλυψη ενός κενού είναι δικαίωμα για τον εκπαιδευτικό που υπερτερεί σε μόρια και υποχρέωση για αυτόν που έπεται.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθετήσεων στα λειτουργικά κενά  οι συνάδελφοι και  οι συναδέλφισσες θα συμπληρώσουν το ωράριό τους με την τοποθέτησή τους για  διοικητικό έργο με την διαδικασία  των μορίων και εκτίμηση των αναγκών των σχολικών μονάδων, καθώς επίσης και  για τις ανάγκες της ΔΔΕ Λάρισας όπως πχ στελέχωσης της γραμματείας του ΠΥΣΔΕ. Θέμα προέκυψε στην τελευταία συνεδρίαση του Υ.Σ με  την επιλεκτική πρόσκληση συναδέλφων (με πλήρες ωράριο στα σχολεία τους) και με μια απαράδεκτη μεθόδευση κατά την γνώμη μας για  να στελεχωθεί η γραμματεία του ΠΥΣΔΕ με πρόσωπο αρεστό στη διοίκηση . Εάν η διοίκηση καίγεται για την διοικητική στελέχωση του ΠΥΣΔΕ,  να διαθέσει -έστω και προσωρινά- από το προσωπικό της, (όπου εκεί  δεν χρειάζεται η έκφραση γνώμης των μελών του συμβουλίου). Έχουμε τοποθετηθεί για μόνιμους διοικητικούς υπάλληλους  στην γραμματεία του συμβουλίου. Για να στελεχωθεί με εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία  θα πρέπει να  ακολουθηθεί η  διαφανής διαδικασία που έχουμε ψηφίσει και ακολουθείται στην στελέχωση για διοικητικό έργο των σχολικών μονάδων. Δηλαδή πρόσκληση  και αίτηση των εκπαιδευτικών που επιθυμούν και  δεν έχουν διδακτικό ωράριο.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλεισμένος στην ΔΕΘ  θα δίνει γη και ύδωρ στους βιομήχανους εκλιπαρώντας  για επενδύσεις  σε ένα τοπίο αποψιλωμένο από εργατικά δικαιώματα, η δική μας θέση  πρέπει να είναι  με τα σωματεία και τις εργατικές συλλογικότητες . Για να πάρουμε πίσω τις κλεμμένες κατακτήσεις. Για αυξήσεις στους μισθούς, για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Αυτή είναι η δική μας μάχη που  δεν μπορεί και δε θέλει να τη δώσει ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός. Η μάχη  θα δοθεί από τις αγωνιστικές δυνάμεις του  εργατικού-λαϊκού  κινήματος, με συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και  αγωνιζόμενων συλλογικοτήτων, με προγράμματα πάλης και αιτήματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας  κόντρα στις επιταγές της Ε.Ε. του  ΟΟΣΑ και του κεφαλαίου.  Οι αγώνες μας θα είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι μόνο αν δεν είναι απλές συγκεντρώσεις “διαμαρτυρίας”, αν περάσουν στα χέρια των ίδιων των αγωνιζόμενων των Γ.Σ και των σωματείων τους.

Διαδηλώνουμε στην ΔΕΘ το Σάββατο  7/9, 6.00 μ.μ  στη Καμάρα   με την  Πρωτοβουλία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων , για τις πραγματικές ανάγκες και τα δικαιώματά μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ