ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ Α’ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Σημαντική εξέλιξη που σηματοδοτεί την επίτευξη του στόχου για την επισκεψιμότητα και λειτουργικότητα του Α’ Αρχαίου Θεάτρου προέκυψε το πρωί της Παρασκευής, με το δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να ανακοινώνει στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τη χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ. ευρώ περίπου για την αναστύλωση της σκηνής

του μνημείου από τη ΔΕΥΑΛ.

«Θεωρώ βέβαιη τη χρηματοδότηση κατόπιν εισηγήσεώς μου στο ΔΣ της ΔΕΥΑΛ, ενώ για την αναστύλωση της σκηνής υπάρχει μελέτη η οποία θα κατατεθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που θα εγκρίνει και την όλη διαδικασία» ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, σημειώνοντας πως θα υπάρξει αναστήλωση και του Κοίλου του θεάτρου, με μια χρηματοδότηση που θα φτάσει στο ποσό των 3,4 εκ. ευρώ.

Χαρακτηρίζοντας υπερώριμες τις απαλλοτριώσεις μπροστά από το Θέατρο ο δήμαρχος υποστήριξε πως τα πρώτα 3 κτίρια μπορούν να κατεδαφιστούν για να απελευθερωθεί αρχικά και στη συνέχεια να διαμορφωθεί ο χώρος, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί και βοηθητικός χώρος που θα συνδέεται με την ορχήστρα και την σκηνή του μνημείου.

Η εξέλιξη προέκυψε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Στ. Σδρόλια, ενώ οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως και το 2022.

Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη παρεμβάσεις θα υπάρξουν και για το Μπεζεστένι, ενώ παράλληλα αναμορφώνεται και το Γενί Τζαμί ώστε να γίνει κόμβος Πολιτιστικής Διασύνδεσης και προγραμματίζεται η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του Διαχρονικού Μουσείου και η μετατροπή του λόφου του Μεζούρλου σε πνεύμονα πρασίνου, σε μια έκταση άνω των 400 στρεμμάτων.

Ε.Π.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ