ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για την επαγγελματική επανένταξη των ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι πρώην εξαρτημένοι από ουσίες και οι αποφυλακισμένοι, συνδιοργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Δικηγορικό Μέγαρο ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας και ο Σύλλογος «Διέξοδος».

«Πρόκειται για άτομα που βιώνουν τον ρατσισμό, την ανεργία, και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ παρατηρείται πως η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας είναι πολύ περιορισμένη», αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που συντόνισε ο διευθυντής του 2ου ΣΔΕ και δημοσιογράφος Γ. Τράντας και χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Δεληγιάννης, ενώ αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση της Περιφερειακής Διευθύντριας του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας Όλγας Τσιούρβα, η οποία στάθηκε ιδιαιτέρως στα στοιχεία που αφορούν στον Δήμο Λαρισαίων.

«Στον δήμο Λαρισαίων των 19.500 ανέργων 41 αποφυλακισμένοι βρίσκονται καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, εκ των οποίων μόλις 5 απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσω σχετικού προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τσιούρβα, προσθέτοντας πως τα νούμερα δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα καθώς πολλοί επιλέγουν μεγαλύτερα αστικά κέντρα για εξεύρεση εργασίας ή δεν δηλώνουν πως είναι αποφυλακισμένοι για ευνόητους λόγους.

«Σε περιπτώσεις που έγινε γνωστό κάτι τέτοιο υπήρξαν άνθρωποι που δίχως να έχουν δώσει δικαιώματα έχασαν τη δουλειά τους και μαζί την ελπίδα και την αξιοπρέπειά τους», σημειώθηκε χαρακτηριστικά, με τους ομιλητές να στέκονται ιδιαίτερα στην ανάγκη ενημέρωσης όλων αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας πρόληψης της επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς και της επανένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε μια κοινωνία που καλείται να αποτινάξει προκαταλήψεις που οδηγούν σε κοινωνικούς αποκλεισμούς», υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση, σε έναν ιδιαίτερα εποικοδομητικό διάλογο με το κοινό που την παρακολούθησε.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ