ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ

Για τις εξελίξεις που αφορούν στην πτώχευση των Σ/Μ Λάρισα ενημερώθηκαν πρώην εργαζόμενοι στην επιχείρηση που έδωσαν μαζικά το παρών στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο ο Σύλλογος Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας,

Στο πλαίσιο της συνέλευσης ο σύνδικος Άγγελος Θεοδωρόπουλος παρουσία και των δικηγόρων Α. Παπαστεργίου και Ι. Μπαλασούλη,  ενημέρωσε για τις εξελίξεις επαναλαμβάνοντας πως δεν τίθεται θέμα παραγραφής, ωστόσο πρόκειται για μια χρονοβόρο διαδικασία, με τους εργαζόμενους να βλέπουν το «χρώμα του χρήματος» ακόμη και σε βάθος διετίας, καθώς διανομή δεν προβλέπεται πριν τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Σε νέα εξέλιξη ξεκαθαρίστηκε σε μερίδα που κινήθηκε για τη διενέργεια ηλεκτρονικού πλειστηριασμού πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον νόμο, αφού αφορά περιπτώσεις επιχειρήσεων με μικρό κύκλο εργασιών (προσωπικό 5 ατόμων), ενώ όπως προέκυψε σε δύο περίπου μήνες θα οριστικοποιηθεί στα δικαστήρια και ο πίνακας με τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά στα αυτοκίνητα της αλυσίδας διαγωνισμός για ένα από αυτά κηρύχθηκε άγονος, ενώ τα υπόλοιπα θεωρούνται σκραπ, δίχως ωστόσο να υπάρχει στην Ελλάδα αρμόδιος εκτιμητής, κάτι που επίσης καθυστερεί την όποια διαδικασία.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως η διανομή των χρημάτων μπορεί να γίνει ακόμη και σε βάθος διετίας, με δεδομένο το γεγονός πως μετά και την απόρριψη των ανακοπών που κατατέθηκαν έχουν ασκηθεί εφέσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα εκδικασθούν εντός του 2020, ενώ σε περίπτωση που κατατεθεί έφεση και από το ελληνικό δημόσιο (υπάρχει σχετική προθεσμία μέχρι και το Μάρτιο του ’20) η συνεκδίκασή τους οδηγεί στην έκδοση απόφασης το καλοκαίρι του 2021!

Θυμίζουμε πως από τους μέχρι τώρα πλειστηριασμούς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συγκεντρώθηκαν 3 εκ. ευρώ, ενώ την άνοιξη αναμένεται να τεθούν σε πλειστηριασμό και τα καταστήματα της Γιάννουλης και της Φαλάνης, ωστόσο χρήματα δεν πρόκειται να διανεμηθούν αν δεν τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Έντονος ήταν ο προβληματισμός και για τον νέο νόμο με τον οποίο θα εκδικασθεί η υπόθεση, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις διανομής χρημάτων προηγούνται οι τράπεζες με ποσοστό 65% και ακολουθούν οι εργαζόμενοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο, οι προμηθευτές κλπ., με τον κ. Θεοδωρόπουλο να καθιστά σαφές πως «πριν τη λήξη του νομικού σκέλους δεν πρόκειται να γίνει καμία διανομή χρημάτων».

«Το ΕΚΛ παρακολουθεί τις εξελίξεις και όταν φτάσει η ώρα διανομής θα πιέσει για αύξηση του ποσού που αφορά στους εργαζόμενους», τόνισε μιλώντας στη σελίδα η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων Αγγελική Δασκαλάκη, σημειώνοντας πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα υπάρξει νέα ενημέρωση.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ