ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΧΥΚΕΡΑΤΙΚΗ ΦΥΛΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

Την Πέμπτη 13-2-2020, μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, συνοδευόμενοι από τον επιστημονικό συνεργάτη της Ένωσης καθηγητή του ΓΠΑ κ. Ι. Μπιζέλη, συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Στρατάκο και τον κ. Ανδρέα Στρατάκη,

σύμβουλο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ειδικά θέματα που αφορούν τους εκτροφείς της Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, όπως η έκδοση κανονισμού της φυλής, η ανάδειξη των προϊόντων των αυτόχθονων ελληνικών φυλών ζώων, το μέλλον των αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και η διαπίστευση της διαδικασίας γενετικής ταυτοποίησης της φυλής.

Συζητήθηκαν επίσης γενικότερα θέματα που αφορούν την εκτατική κτηνοτροφία στην Ελλάδα και τους εκτροφείς αυτόχθονων φυλών, όπως η σήμανση των ζώων με μη αφαιρούμενα μέσα (ενδοστομαχικοί βώλοι), η υπό εξέλιξη Δράση 10.2.1 «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία» (Υπομέτρο 10.2, Μέτρο 10) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η διαχείριση των βοσκοτόπων, καθώς και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των μειονεκτικών περιοχών της χώρας.

Μετά από τη διεξοδική συζήτηση, ο κ. Γενικός πρότεινε να υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση από κοινού με τον κ. Υπουργό, δεδομένου ότι κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν χρήζουν νομοθετικής παρέμβασης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ