ΑΘ. ΦΟΥΝΤΑΣ: ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΗΘΗ

Ανακοίνωση του προεδρεύοντα στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας  και μέλους της Τ.Ε ΔΑΚΕ  για την κατάθεση από την κυβέρνηση του εκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου

 Συναδέλφισσες  και συνάδελφοι
Δυστυχώς οι διαρροές των τελευταίων ημερών στον τύπο  επιβεβαιώθηκαν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει σε προσχηματική διαβούλευση αρχικά και στη συνέχεια προς ψήφιση εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, η κατάθεση  ενός τέτοιου  νομοθετήματος υπό τις ιδιαίτερα δύσκολες παρούσες συνθήκες (κλειστά σχολεία, αναστολή συγκεκριμένων ατομικών ελευθεριών όπως  της  ελεύθερης μετακίνησης, του συνέρχεσθε και της απαγόρευσης ουσιαστικά συνδικαλιστικών συνελεύσεων) αποτελεί ευθεία επίθεση στα δημοκρατικά ήθη για τα οποία αγωνιζόμαστε  με παρρησία, κοιτάζοντας πάντα με ειλικρίνεια στα μάτια τους συναδέλφους μας.

Καμιά έκτακτη συνθήκη  δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική μας ευαισθησία .Πιστεύουμε πως η σημερινή κυβέρνηση , καταφεύγοντας σε καταδικασμένες παλαιοκομματικές  πρακτικές, πλήττει καίρια την εικόνα που δημιούργησε, λειτουργώντας άμεσα και αποτελεσματικά στα δύο πολύ κρίσιμα θέματα που αντιμετώπισε. Το μεταναστευτικό και την παγκόσμια πανδημία.  Η Πολιτεία  ασφαλώς και έχει το δικαίωμα να νομοθετεί. Εν μέσω  όμως τόσο κρίσιμων καταστάσεων και ενώ απαιτείται συναίνεση και ομοψυχία στο λαό για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι κρίσιμες καταστάσεις που έχουν προκύψει , είναι αδιανόητο να προβαίνει σε ενέργειες που πυροδοτούν  εντάσεις, έχοντας την κρυφή ελπίδα ότι έτσι θα καταφέρει να  αιφνιδιάσει .

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες. Δεν ενδιαφερόμαστε για το ποιός  κυβερνά , αλλά το πώς κυβερνά. Αποκλειστικό μας μέλημα είναι η προάσπιση της εκπαίδευσης και των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων μας. Εκπτώσεις στις αξίες που  αταλάντευτα υπηρετούμε, δεν πρόκειται να κάνουμε για κανέναν. Οι σκοπιμότητες της στιγμής δεν μπορούν  να ορίζουν τις κυβερνητικές ενέργειες  σε βάρος της εμπιστοσύνης και των αρχών της ηθικής. Σε κάθε περίπτωση  δηλώνουμε ότι θα σταθούμε απέναντι και θα αντιπαλέψουμε πρακτικές  αντίθετες  με τις αξίες που πρεσβεύουμε. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της και να μην προχωρήσει τελικά στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Μένουμε δίπλα στους μαθητές  και τους συναδέλφους μας  και τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ