ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ, ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ Η ΜΑΣΚΑ

Εντονες οι συζητήσεις που πυροδότησε τις τελευταίες ημέρες η ανακοίνωση για υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνικής δραστηριότητας από τη Δευτέρα αφού πέραν των αποριών για το τί άλλαξε και από τις δηλώσεις περί επικινδυνότητας της χρήσης περάσαμε στην υποχρεωτικότητα και των ψιθύρων περί ημετέρων αυτό που καίει περισσότερο είναι το κόστος για την προμήθεια και τη χρήση των μασκών.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν στο paidis.com από φαρμακοποιούς και πελάτες φαρμακείων, οι απλές χειρουργικές πωλούνται σήμερα κατά μέσο όρο στα 0,8 € η μία όταν πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού  πωλούνταν στα ίδια φαρμακεία περίπου 0,1 € η μία, άρα μιλάμε για μία αύξηση της τάξης του 800% ενώ πριν από λίγες μέρες όταν υπήρχε μεγάλη έλλειψη η μία μάσκα έφτανε ακόμη και τα 2 €.

Τί έγινε όμως και φτάσαμε σε αυτή την τρομακτική αύξηση;

Οπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί οι ίδιοι δεν έχουν καμία απολύτως ανάμειξη στην αύξηση αφού δεν άλλαξε κάτι ως προς τα ποσοστά κέρδους από την πώληση προ και μετά κορωνοϊού εποχή.

Εκείνο που άλλαξε είναι η τιμή στην οποία φτάνουν οι μάσκες στα φαρμακεία που έχουν εκτιναχτεί κυριολεκτικά στα ύψη και οφείλεται είτε στην αύξηση που επέβαλε το εργοστάσιο παραγωγής είτε σε αυτή που επέβαλαν οι εισαγωγείς και οι χοντρέμποροι εντός χώρας, ενώ όπως καταγγέλλουν δεν λείπουν και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Γεγονός είναι όπως καταγγέλλουν φαρμακοποιοί και πελάτες οι μάσκες που σε πολλές περιπτώσεις είναι υποχρεωτικές έχουν γίνει είδος πολυτελείας αφού η κυβέρνηση δεν φρόντισε να επιβάλει διατίμηση προστατεύοντας τους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα με αφορμή και την έναρξη παραγωγής μασκών στην Ελλάδα, πολλοί είναι οι φαρμακοποιοί που πιστεύουν ότι θα πρέπει να πωλούνται φθηνότερα σε σχέση με τις εισαγόμενες οι οποίες επιβαρύνονται και με ακριβά αεροπορικά μεταφορικά για να φτάσουν από την Κίνα στην  Ελλάδα.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΚΑ

Σήμερα ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης, έδωσε επιπλέον εξηγήσεις και οδηγίες για το πού πρέπει οι πολίτες να φορούν τη μάσκα από την προσεχή Δευτέρα (4/5). Στην ουσία παραδέχτηκε τις πολλές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα και το απέδωσε στο γεγονός ότι σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, αλλά και οι κυβερνήσεις, συνεχώς μαθαίνουν πράγματα για τον κορωνοϊό, διευκρινίζοντας πως κανείς δεν τα ξέρει όλα και πως κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει μια και ξεκάθαρη απάντηση για όλα τα «καυτά» ερωτήματα για την εξάπλωση του ιού.

Στη διάρκεια λοιπόν της σημερινής (2/5) ανακοίνωσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας και είπε που αυτή είναι υποχρεωτική. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Nοσοκομεία
Iατρικά διαγνωστικά κέντρα
Aσανσέρ
Tαξί
Ενημέρωσε επίσης ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητά μας, που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα». «Τη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα», σημείωσε περαιτέρω.

Τόνισε την ανάγκη να τηρούμε πιστά όλους τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα. «Προσπαθούμε, προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί και στη νέα φάση να αντιμετωπίσει την κατάσταση» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η εκ μέρους μας η παραμονή μας σε εγρήγορση και επιφυλακή είναι επιβεβλημένη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ