Larissa Face Cover: Η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΗ ΦΑΡΣΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Την 1η Απριλίου, ο Γιάννης Τσερέπας, διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας πλαστικών μιας χρήσης, Lariplast, στη Λάρισα, ανακοίνωνε στα στελέχη της εταιρίας την απόφασή του να στήσει από το μηδέν και σε χρόνο ρεκόρ το πρώτο στην Ελλάδα εργοστάσιο παραγωγής χειρουργικών μασκών υψηλής προστασίας.

Αντιμετωπίστηκε ως η φάρσα της ημέρας, αλλά δεν ήταν. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά –εν μέσω γενικού lockdown- θα ολοκληρωνόταν μια από τις ταχύτερες ιστορίες επιτυχίας στο ελληνικό επιχειρείν και η υπερσύγχρονη πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα θα έμπαινε σε λειτουργία, παράγοντας 9 εκατομμύρια μάσκες το μήνα, για τις ανάγκες πρωτίστως της ελληνικής αγοράς.

Στο διάστημα αυτό διεκπεραιώθηκαν όλα όσα υπό κανονικές συνθήκες θα χρειάζονταν ως και ένα χρόνο: Ιδρύθηκε νέα εταιρία κι εξασφαλίστηκαν οι άδειες. Βρέθηκε ο βιομηχανικός χώρος και διαμορφώθηκε σε «χειρουργείο» με την επίβλεψη του ΕΟΦ, ενώ μετατάχτηκε προσωπικό 20 ατόμων από άλλα πόστα. Άνθρωποι της εταιρίας εντόπισαν στην Κίνα και «άρπαξαν» από τα χέρια ανταγωνιστών τις γραμμές παραγωγής που προορίζονταν για άλλες χώρες. Παράλληλα, έγινε η προμήθεια των εξαιρετικά δυσεύρετων πρώτων υλών από τα Πλαστικά Θράκης, που στο ίδιο διάστημα έστηναν τη δική τους γραμμή παραγωγής μασκών στην Ξάνθη.

Οι μηχανές μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από τη Σαγκάη, εγκαταστάθηκαν μέσα σε 48 ώρες και δουλεύουν στο φουλ, ενώ ήδη έχει ληφθεί απόφαση για υπερδιπλασιασμό της παραγωγής από το Μάιο. Είκοσι εκατομμύρια μάσκες υψηλής προστασίας, θα διατίθενται κάθε μήνα στην αγορά, με προτεραιότητα τις ανάγκες του ελληνικού συστήματος υγείας.

Μάσκες made in Greece για τον κορονοϊό: Ξεκινά η παραγωγή 300.000 την ημέρα

«Ήταν μια κίνηση μεγάλου επιχειρηματικού ρίσκου, αλλά και υψηλής συναισθηματικής αξίας», είπε στην «Ημερησία» ο κ.Τσερέπας και αποκάλυψε όλο το χρονικό ενός απίστευτου ράλι 25 ημερών, που ξεκίνησε από ένα τηλεφώνημα του Λαρισαίου ιδιοκτήτη τριών πολυκλινικών, Αχιλλέα Νταβέλη. Οι δυο τους συνδέονται με στενή φιλία και κατέχουν θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου, αντίστοιχα, στον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Βιομηχανιών. Τώρα είναι και συνεταίροι.

giannis_tserepas_dieythynon_symboylos_lariplast.jpg
Γιάννης Τσερέπας

«Το μεσημέρι του Σαββάτου, 28 Μαρτίου, ήμουν στο σπίτι όταν μου τηλεφώνησε ο πρόεδρος και μου είπε ‘έχω μια ιδέα’. Εκείνος ως επιχειρηματίας της υγείας έβλεπε το μεγάλο έλλειμμα στον τομέα της παραγωγής και προμήθειας μάσκας, σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Εγώ ως βιομήχανος έπρεπε να βρω τρόπο να κάνουμε κάτι γι΄αυτό», ανέφερε ο κ.Τσερέπας,. Δευτέρα και Τρίτη έκανε κάποιες διερευνητικές επαφές και την Τετάρτη, 1η Απριλίου ανακοίνωσε την απόφασή του.

Χωρίς business plan και χρηματοδόηση

«Δεν υπήρχε επιχειρηματικό πλάνο, δεν είχαμε χρόνο. Δεν πήραμε καμία επιδότηση και καμία τραπεζική χρηματοδότηση. Βάλαμε από κοινού 3 εκατομμύρια ευρώ από τα δικά μας αποθεματικά», τόνισε, ενώ στην ερώτηση για τον προσδοκώμενο χρόνο απόσβεσης της επένδυσης απάντησε πως «δεν μπορείς να ξέρεις». Ο ίδιος γνωρίζει πως η τεράστια ζήτηση σε μάσκες στην ελληνική και παγκόσμια αγορά δεν θα διαρκέσει πολύ. «Η επένδυση έχει βραχυχρόνιο ορίζοντα, γι΄αυτό έπρεπε όλα να γίνουν γρήγορα. Είναι δουλειά για ένα χρόνο. Κι εμείς όπως όλοι ευχόμαστε να τελειώνουμε με τον COVID-19 το συντομότερο δυνατό. Αλλά και μετά απ΄ αυτό, η ζήτηση δεν θα σταματήσει», ανέφερε.

Το εργοστάσιο της νεοσύστατης εταιρίας Larissa Face Cover στήθηκε με διαδικασίες εξπρές, με την καθοριστική συμβολή των υπουργείων Ανάπτυξης, Υγείας και Εξωτερικών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργικού γραφείου, που βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή. Υπό κανονικές συνθήκες, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 2 με 3 μήνες για τα κτιριακά, από 4 ως 6 μήνες για την προμήθεια των γραμμών παραγωγής και άλλος ένας μήνας για τη μεταφορά τους ακτοπλοϊκώς στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε χρόνος για «κανονικές» διαδικασίες.

lariplast.jpg

Το δυσκολότερο ήταν να βρεθούν οι γραμμές παραγωγής, οι αυτόματες μηχανές που μετατρέπουν τα ρολά με τις τρεις στρώσεις υλικών σε έτοιμες μάσκες χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου χεριού.

«Οι γραμμές παραγωγής δεν υπάρχουν στο ράφι ετοιμοπαράδοτες. Είναι tailor made (κατά παραγγελία) και κατασκευάζονται με βάση τις ανάγκες του αγοραστή. Αυτό το διάστημα η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Θα χρειάζονταν ως και 6 μήνες αν κάναμε παραγγελία», εξήγησε ο επιχειρηματίας. Σε έρευνα αγοράς εντοπίστηκαν τρεις έτοιμες αυτόματες μηχανές παραγωγής μάσκας σε εργοστάσιο της Σαγκάης. Είχαν παραγγελθεί από άλλους και προορίζονταν για τη Γερμανία, τη Ρουμανία και μια χώρα της Ασίας, αντίστοιχα. Κάποιοι είχαν καθυστερήσει στις πληρωμές και οι Έλληνες επενδυτές είδαν την ευκαιρία. Εστειλαν επί τόπου διαπραγματευτές την ίδια μέρα. Έκαναν τον ποιοτικό έλεγχο, «χτύπησαν» τις μηχανές σε ψηλότερες τιμές και αγόρασαν τις δύο.

Επόμενος «πονοκέφαλος» η μεταφορά τους στην Ελλάδα, που έπρεπε να γίνει άμεσα, παρά το μεγάλο κόστος. Με υπόδειξη του Υπουργείου Υγείας επιλέχτηκε αξιόπιστη εταιρία cargo και οι μηχανές βρέθηκαν αεροπορικώς στην Αθήνα τη μεθεπόμενη. Με παρέμβαση του Μαξίμου τη μέρα της άφιξης στο «Ελ.Βενιζέλος» το τελωνείο παρέμεινε σε λειτουργία απόγευμα, προκειμένου να τις εκτελωνίσει. Σε χρόνο μηδέν βρέθηκαν στη Λάρισα. Μια μέρα μετά οι κ.Τσερέπας και Νταβέλης μιλούσαν με τον πρωθυπουργό, μέσω τηλεδιάσκεψης, για τη δική τους ιστορία επιτυχίας.

ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ