ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής

Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά, οι Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής εμπαίζονται από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την πολυσυζητημένη αναβάθμιση της Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για την Φυσική Αγωγή.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις της τον Φεβρουάριο του 2020 δήλωσε ότι  «Μέλημά μας είναι να επενδύσουμε στο διετές υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο με Αγγλικά, Φυσική Αγωγή και με άλλα μαθήματα, και να εμπλουτίσουμε το Πρόγραμμα Σπουδών στα Νηπιαγωγεία».

Στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, το οποίο είχε τεθεί και σε διαβούλευση, η Φυσική Αγωγή εντασσόταν στην προσχολική αγωγή, προάγοντας τον υγιεινό τρόπο ζωής και συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Προς έκπληξη όλων μας, διαπιστώσαμε ότι στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν αναφέρεται πουθενά η Φυσική Αγωγή στην προσχολική αγωγή, αλλά ούτε και κάποια αναβάθμισή της σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης.

Αντίθετα αναφέρεται αόριστα η ‘’Κατανομή ωρών διδασκαλίας: ενισχύεται η διδασκαλία της Πληροφορικής, των Ξένων Γλωσσών, των Κλασικών Γραμμάτων και της Φυσικής Αγωγής, όπως και η εκπόνηση ερευνητικών/συνθετικών εργασιών ως συμπληρωματικός ή εναλλακτικός τρόπος αξιολόγησης’’.                                                                                                                                                                    Με μία προσεκτικότερη ανάλυση των ωρολογίων προγραμμάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από τα τετραθέσια και άνω δημοτικά σχολεία ουδεμία αλλαγή επέρχεται στη διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Όσο δε για το μάθημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δηλ. στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο κανείς λόγος. Φαίνεται ότι μία ώρα Φυσικής Αγωγής στη Β΄ Λυκείου επαρκεί για την συστηματική άθληση των μαθητών.

Η ΠΕΠΦΑ ν. Λάρισας, συντασσόμενη με το Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 16), τον Διεθνή Καταστατικό Χάρτη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της UNESCO (άρθρο 2), καθώς και με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες (τουλάχιστον 3 ώρες Φ.Α. εβδομαδιαίως), απαιτεί την εναρμόνιση του ΥΠΑΙΘ, θεσμοθετώντας:

την ένταξη της Φ.Α. στην προσχολική αγωγή

την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Φ.Α. (τουλάχιστον 3 ώρες εβδομαδιαίως σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης)

την διδασκαλία του μαθήματος της Φ.Α. αποκλειστικά και μόνο από Εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

τον υπολογισμό στο απολυτήριο Λυκείου και του βαθμού της Φυσικής Αγωγής

Καλούμε τους προέδρους των ΣΕΦΑΑ όλης της χώρας καθώς και τις επιστημονικές ενώσεις των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής να αναλάβουν δράση και να καταγγείλουν την υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής.

Για να πάρει επιτέλους το μάθημα της φυσικής αγωγής τη θέση που του αξίζει στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ