ΣΑΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΑΥΛΗ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΦΕΤΟΣ!!!!

Δράση για την αειφόρο ανάπλαση του αύλειου χώρου του σχολείου

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ.» Σχέδιο Δράσης «Αειφορική ανάπλαση του αύλειου χώρου του 1ου ΕΠΑ.Λ. Τυρνάβου», με την υποστήριξη του Δήμου Τυρνάβου και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε., οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του σχολείου που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου του Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, διέθεσαν ποικιλία ανθοκομικών καλλωπιστικών, και αρωματικών φυτών (κατιφέδες, βίγκα, γκαζάνιες, βασιλικούς, αρμπαρόριζες, ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο και διάφορα παχύφυτα) για να φυτευτούν σε παρτέρια του αύλειου χώρου καθώς και σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Σχολείου.

Η παραγωγή των φυτών έγινε στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις του Τομέα Γεωπονίας του Σχολείου, από σπόρους και μοσχεύματα.

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Υποδράσης 3 του Σχεδίου Δράσης, που θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά και αποτελείται από 6  Υποδράσεις:

1. Διαμόρφωση-καλλιέργεια και φροντίδα του εδάφους της αυλής με προσθήκη κατάλληλου χώματος και φύτευση των κατάλληλων ειδών φυτών (ανθοφόρα φυτά, αρωματικά φυτά, θάμνοι),

2. Κατασκευή βραχόκηπων,

3. Παραγωγή  ανθοκομικών και αρωματικών φυτών με σπόρους  στο θερμοκήπιο του σχολείου,

4. Φύτευση – εγκατάσταση των ανθοκομικών και αρωματικών φυτών σε παρτέρια του Σχολείου και παρτέρια, πλατείες, κήπους του Δήμου Τυρνάβου,

5. Δημιουργίες μαθητών από ανακυκλωμένα υλικά,

6.Ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων της δράσης, παρουσίαση και προβολή του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου.

Το γεγονός ότι η δημιουργία και ιδιαίτερα η συντήρηση του αύλειου χώρου του σχολείου, θεωρείται όλο και περισσότερο αναγκαία, αποτέλεσε το λόγο της επιλογής του Σχεδίου Δράσης, καθώς συνδυάζει τη βιωματική διδασκαλία , τη διεπιστημονική μάθηση, την αειφορική διαχείριση φυσικών πόρων και την επιχειρηματικότητα.

Όπως τόνισε η Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑ.Λ. Τυρνάβου κ. Ελένη Νούλα, οι  δυσκολίες που προέκυψαν λόγω κορωνοϊού, ξεπεράστηκαν από την αγάπη, το ζήλο και την άψογη συνεργασία  μαθητών – εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα με συντονίστρια την εκπαιδευτικό κ. Πρεσβεία Γκανάτσιου Γεωπόνο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ