ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΟΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ

Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας τα μέλη της ΚΝΕ προχωρούν στη διοργάνωση αντιιμπεριαλιστικού διημέρου μέσα στον Ιούλιο, ενώ με αφορμή τις εκδηλώσεις παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σχετική συνέντευξη τύπου.

Το Πανελλαδικό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί στο Στόμιο από 17 έως και 19 Ιουλίου, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους οι Παναγιώτης Κοδέλας, Γραμματέας του Συμβούλιο περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, Αγγέλα Τσάτσου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και Λαζαρέτα Ιωαννίδη, μέλος του Τομεακού Συμβούλιου Λάρισας  της ΚΝΕ ανακοίνωσαν μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 18 Ιουλίου, µε ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούµπα.

Στην εισήγησή του τα στελέχη της ΚΝΕ τόνισαν:

“Τα Διήμερα της ΚΝΕ εδώ και περίπου 3 δεκαετίες συμβάλλουν ώστε περισσότεροι νέοι να έρθουν σε επαφή με πλευρές από την Ιστορίας του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς, την απομάκρυνση των βάσεων του ΝΑΤΟ που έχουμε στην περιοχή μας.

Παράλληλα το διήμερο της ΚΝΕ αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για ουσιαστική ψυχαγωγία και άθληση, επαφή των νέων με τη φύση και στιγμές χαλάρωσης κάτι που ειδικά φέτος έχουμε περισσότερο ανάγκη.

Μέχρι τότε η ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει μια σειρά παρεμβάσεις- εκδηλώσεις  σε όλες τις πόλεις, όπως και στην πόλη της Λάρισας για μια σειρά ζητήματα που απασχολούν την νεολαία. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών την Παρασκευή 26/6 θα πραγματοποιήσουμε κοινή εκδήλωση οι Τ.Ο Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Φρούριο 20:30μμ με τον Κατηφέ Παναγιώτη μέλος του τμήματος κατά των ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δραστηριότητες 3χ3 basket και διαγωνισμός τριπόντων τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Το φετινό Διήμερο πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονων εξελίξεων, με το ξέσπασμα νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης στη χώρας μας. Ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις με ωράρια λάστιχο, αναστολές συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, απολύσεις, ανασφάλεια για την υγεία. Όλοι αυτοί οι «αφανείς ήρωες»  που μας κράτησαν όρθιους την περίοδο της πανδημίας έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την επιστροφή γρήγορα στην κανονικότητα με στόχο να εξασφαλιστεί, για ακόμα μια φορά, ζεστό κρατικό χρήμα για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Από την άλλη η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκεται  όλο και περισσότερο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ με στόχο την γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.  Για να εξυπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες θέλουν να μετατρέψουν την Θεσσαλία και όλη τη χώρα σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση.

Στην Λάρισα στην 110 ΠΜ έχουν έδρα τα αμερικάνικα UAV ( μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη των ΗΠΑ και μέχρι πρόσφατα του Ισραήλ. Ακόμα στην 1η Στρατιά εδρεύει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ που «συντονίζει» ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές της ΕΕ σε όλον τον κόσμο. Στη Μαγνησία στο Στεφανοβίκειο έχουν εγκατασταθεί αμερικάνικα πολεμικά ελικόπτερα, όπου από τον Οκτώβρη αναμένεται να ενισχυθεί η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Επίσης στο λιμάνι του Βόλου θα οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν υποδομές για την μετακίνηση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού.

Οι βάσεις του θανάτου δεν έχουν θέση στην περιοχή μας!

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν διασφαλίζουν τα σύνορα της χώρας μας. Ταΐζουν την τουρκική προκλητικότητα, στηρίζουν την τουρκική επέμβαση σε Συρία και Λιβύη, δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, παζαρεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας για να αποσπάσουν την ΝΑΤΟϊκή Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας.

 

Σήμερα, για τα κέρδη τους οι εκμεταλλευτές, μαζί με τις κυβερνήσεις τους τσακίζουν τα δικαιώματά μας, μάς καταδικάζουν στην ανεργία, στην εργασιακή περιπλάνηση. Αύριο, πάλι για τα συμφέροντα τους θα θελήσουν να μας κάνουν “κρέας” για τα κανόνια τους. Η εμπλοκή σε αυτούς τους σχεδιασμούς μετατρέπει την Ελλάδα σε «μαγνήτη» πιθανών επιθέσεων.

Για αυτό και το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ γίνεται βήμα καταδίκης της εμπλοκής της χώρας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς προβάλλοντας την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά .Η μόνη ομοψυχία που πρέπει να δείξει ο λαός είναι στην οργάνωση της δικής του αντεπίθεσης απέναντι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. 

Απαιτούμε:

  • Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα. Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Καμιά αλλαγή συνόρων.
  • Αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα το Διήμερο αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθούν σημαντικές πλευρές από την ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος του τόπου μας.

 Η ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου είναι ένα κομμάτι ζωντανής ιστορίας της θρυλικής 10ετίας του ’40, γεμάτη από αγώνες του ΕΑΜ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Κορυφαία γεγονότα εκείνης της περιόδου είναι η ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας 53  που μετέφερε γερμανικό στρατό προς τη Σοβιετική Ένωση στην κοιλάδα των Τεμπών από το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου, τους θρυλικούς «Μπουρλοτιέρηδες», με επικεφαλή τον Στέφανο Βρατσάνο.

Στην Θεσσαλία έδρασε η 1η Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον καπετάν Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη). Η περιοχή των Τεμπών αποτελεί πέρασμα για τις δυνάμεις του ΔΣΕ προς το Γράμμο. Στην ιστορία έχει μείνει η πορεία των 1200 άοπλων προς το  Γράμμο, οι οποίοι πορεύτηκαν επί 42 μέρες κάτω από τα πυρά του εχθρού, το κρύο και την πείνα, δίνοντας 23 ολοήμερες μάχες.

Πολύ κοντά στο Στόμιο είναι και το χωριό Αμπελάκια, όπου λειτουργεί με ευθύνη του ΚΚΕ Μουσείο της περιόδου 1940-49 σε ένα κτήριο που ήταν παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ όπου και εκδίδονταν εφημερίδες, προκηρύξεις και βιβλία την περίοδο της αντίστασης.

Αυτή είναι η 5η φορά στα πλαίσια του Αντιμπεριαλιστικού Διημέρου που στήνεται η κόκκινη κατασκήνωση στο Στόμιο.

Το Στόμιο είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που συνδυάζει βουνό με θάλασσα, ενώ κοντά του βρίσκεται το δέλτα του Πηνειού ποταμού που είναι προστατευμένος υγροβιότοπος του Δικτύου Natura. Ο συγκεκριμένος χώρος που θα φιλοξενήσει το διήμερο της ΚΝΕ βρίσκεται σε μια παραλιακή έκταση με μεγάλη αμμουδιά. Η κατασκήνωση θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας έναντι του κορωνοιού.

Ραντεβού στο Στόμιο στις 17-18-19 Ιούλη!”

Ε.Π.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ