ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΒΗΡΥΤΟΣ – 113 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ, 4.000 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ 300.000 ΑΣΤΕΓΟΙ

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου αποφάσισε να κηρύξει σήμερα (Τετάρτη) τη Βηρυτό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μόλις μια ημέρα μετά την ισχυρή έκρηξη που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες ακόμα, ισοπεδώνοντας ταυτόχρονα μεγάλο κομμάτι της πόλης.

Επίσης, αποφασίστηκε να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό όλοι οι αξιωματούχοι του λιμένα της Βηρυτού, οι οποίοι επέβλεπαν την αποθήκευση και ασφάλεια από το 2014. Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό εωσότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, χθες, προσθέτουν οι πηγές.

Υπενθυμίζεται πως η έκρηξη που συγκλόνισε την πόλη φαίνεται να έλαβε χώρα σε αποθήκη εκρηκτικών, με πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για κοντέινερ με πάνω από 2.700 τόνους νιτρικό αμμώνιο. Αξίζει να αναφερθεί πως η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή ακόμη και στην Κύπρο, 150 μίλια μακριά.

Τραγικός ο απολογισμός, συνωστισμός στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 113, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.000. Άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, ενώ τα νοσοκομεία πόλης βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, εξαιτίας των χιλιάδων τραυματιών.

Όπως ανέφερε ο Ερυθρός Σταυρός, όλα τα διαθέσιμα ασθενοφόρα από τον βόρειο Λίβανο, τη Μπέκα και τον Νότιο Λίβανο μεταφέρονται στην πρωτεύουσα για να βοηθήσουν ασθενείς και τα σωστικά συνεργεία. Παράλληλα, όσοι ασθενείς δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση, μεταφέρονται εκτός πρωτεύουσας.

Τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Βηρυτού έχουν υποστεί τόσο μεγάλες ζημιές που δεν μπορούν να δεχθούν ασθενείς, ενώ ανάμεσα στα θύματα είναι και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη ανησυχία για τις εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια και φάρμακα που βρίσκονταν στην κεντρική αποθήκη του υπουργείου Υγείας, περίπου μισό μίλι από το σημείο της έκρηξης.

Υπενθυμίζεται πως τα εμβόλια και τα φάρμακα χρησιμοποιούνται κυρίως για να αποτρέψουν μολυσματικές ασθένειες σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, αλλά και για την αντιμετώπιση σοβαρότατων παθήσεων όπως μορφές καρκίνου και αυτοάνοσες ασθένειες. Οι δομές υγείας της υπό χρεοκοπία χώρας ήταν ήδη επιβαρυμένες από τη μάχη κατά της πανδημίας.

Μάχη με τον χρόνο

Εξάλλου, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους σκληρή μάχη. Τα σωστικά συνεργεία συνέδραμαν από νωρίς το πρωί εθελοντές πολίτες σκάβοντας μέσα στα ερείπια, ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν και πυρκαγιές που έκαιγαν για αρκετές ώρες.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Οι άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα αγαπημένα τους πρόσωπα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Χαμάντ Χασάν.

Σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας αρκετοί άρχισαν να ποστάρουν φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων στα social media ζητώντας πληροφορίες για την τύχη τους, ενώ έχει δημιουργηθεί και ειδικός λογαριασμός στο instagram (Locating Victims Beirut) για τον εντοπισμό των ατόμων που αγνοούνται. Ο λογαριασμός αυτός έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 80.000 ακόλουθους, ενώ έχει δημοσιεύσει σχεδόν 100 αιτήματα για βοήθεια στον εντοπισμό ατόμων που δεν έχουν επικοινωνήσει με τους οικείους τους μετά την έκρηξη.

Οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ το κόστος των καταστροφών μόνο στο λιμάνι της πόλης είναι ανάμεσα στα 3 με 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι που έχουν μείνει χωρίς στέγη αγγίζουν τις 300.000.

Τέλος, μετά την καταστροφή της κεντρικής αποθήκης που φυλάσσονταν τεράστιες ποσότητες σιτηρών οι αρχές υπολογίζουν ότι η χώρα διαθέτει σιτηρά για λιγότερο από έναν μήνα.

efsyn.gr, φωτο: AP

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ