ΎΦΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 2021 –  «ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ…»

Παναγιώτης Νταής – Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαρισαίων, Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15,2%, κατανάλωση, επενδύσεις και όλοι οι δείκτες της οικονομίας κατέρρευσαν. Με   δεδομένη πλέον και την κατάρρευση του τουρισμού στο τρίτο τρίμηνο, το σοκ στο κλείσιμο της χρονιάς φαίνεται πως θα είναι εφιαλτικό.

Η ύφεση θα συνεχισθεί και το Α΄ τρίμηνο του 2021, πρόβλεψε ο κ. Σκυλακάκης σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή.

Μάλιστα ο ίδιος, για να περιγράψει την κατάσταση που θα επικρατεί στην οικονομία και την κοινωνία  τον επερχόμενο χειμώνα, ανέφερε  ένα στίχο του Διονύση Σαββόπουλου, από τον δίσκο, Τραπεζάκια έξω,  ΄΄ Το χειμώνα ετούτο, άμα τον πηδήσαμε,  Γι΄ άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε.΄΄ !

Η εκρηκτική και γρήγορη ανάκαμψη/ανάπτυξη που είχε εκτιμήσει η κυβέρνηση των ΄΄Αρίστων ΄΄, και μάλιστα σε σχήμα τύπου v, δεν έρχεται. Το σχήμα της ανάκαμψης/ανάπτυξης τελικά για το 2021 θα είναι σε ΄΄Λαιμόκοψη ΄΄ !

Βέβαια υπάρχουν και άλλα σχήματα, που υποδηλώνουν την επαναφορά της οικονομίας μετά από μία βαθειά ύφεση, όπου η επαναφορά γίνεται πιο σταδιακά – στο ρελαντί – και την καθοδική φάση διαδέχεται μία μακρά περίοδος στασιμότητας ή σχεδόν στασιμότητας. Αυτή είναι η εκδοχή του σχήματος  L.

Μεγάλα ινστιτούτα στην Ευρώπη προειδοποιούν, ότι θα χρειασθούν δύο χρόνια για να επιστρέψει η οικονομία στα προ κορονοϊού επίπεδα. Και μιλάμε για οικονομίες που δεν στηρίζονται αποκλειστικά στην κατανάλωση και τον τουρισμό, αλλά στην βιομηχανία και τις εξαγωγές (    Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία  ) , έχουν δε εκταμιεύσει πακτωλό χρημάτων για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και όχι ψίχουλα.

Κατά τον υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα το σοκ αυτό είναι διαχειρίσιμο και δεν συντρέχει λόγος να αλλάξει  η πρόβλεψη για ετήσια ύφεση 8% .

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Ελλάδα είχε καλύτερη επίδοση από μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες στο ίδιο διάστημα όπως η Ισπανία (22%) και η Ιταλία (17,3%), και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει και ο ισχύον οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης .

Τι έλεγαν οι ίδιοι, όταν η ΕΛΣΤΑΤ πριν ακριβώς τρείς μήνες, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, που κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%…

Το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου.

Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί, η ύφεση είναι ήδη βαθιά και παραδέχονται πλέον, ότι είναι και παρατεταμένη, συνεχίζοντας στο 2021.

Τον χειμώνα ετούτο…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ