ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανακοίνωση του σωματείου καθαριστών – καθαριστριών Λάρισας

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων, καμώνεται ότι δίνει λύση, ελέω κορωνοϊού, πιθανόν και διάρκειας αντίστοιχη με τον ιό.

Το σωματείο καθαριστών καθαριστριών Ν. Λάρισας εδώ και χρόνια μαζί με το συντονιστικό αγώνα των πρωτοβάθμιων σωματείων (Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας και  άλλων σωματείων )  διεκδίκησε  την μονή ρεαλιστική λύση που απαντάει και στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων και στο εργασιακό ζήτημα που είναι : Η μετατροπή των συμβάσεων  όλων των εργαζομένων με πλήρη και σταθερή (μόνιμη) εργασία χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μια σχολική μονάδα θα πρέπει να έχει προσωπικό καθαριότητας τόσο κατά τη λειτουργία της, όσο και μετά από αυτήν για να γίνεται ο καθαρισμός του συγκροτήματος.

Σταθερή θέση και διεκδίκηση του σωματείου είναι να μην υπάρχουν ελαστικές μορφές απασχόλησης-μερική απασχόληση. Ίσως κάποιοι να το αγνοούν  άλλα υπάρχουν ακόμα και σήμερα αορίστου χρόνου (μόνιμοι) εργαζόμενοι στο Νομό Λάρισας άλλα και στο Νόμο Μαγνησίας που εργάζονται με 2 έως 4 ώρες ημερησίως τα τελευταία 13 χρόνια. Ας μην πετά λοιπόν το μπαλάκι η κυβέρνηση σε κάθε δήμο για να λύσει το ζήτημα της μερικής απασχόλησης των συμβασιούχων, και οι δήμοι με την σειρά τους να φορολογούν με τα ανταποδοτικά τέλη περισσότερο τους δημότες.

Αυτές είναι πάγιες θέσεις του σωματείου, που δεν αποτέλεσαν απλά ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, για να υπάρχουν σε ένα υπόμνημα, άλλα έβαλαν σε κινητοποίηση εργαζόμενους σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

 

Την ίδια ευθύνη έχει και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έπαιξε μέχρι την τελευταία ώρα με τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, δίνοντας κούφιες υποσχέσεις που τόσες πολλές μαζεμένες δεν ακούσαμε τα τελευταία 15 χρόνια, οργανώνοντας φιέστες στο μέγαρο Μαξίμου, σε σημείο που να πιστέψουν οι εργαζόμενοι ότι είχαν μονιμοποιηθεί. Τα ίδια φαινόμενα είχαμε και στην πόλη μας από πρόθυμους «συνδικαλιστές». Άλλωστε με το τάξιμο δεν έχασε κανείς.

Τις ημέρες αυτές είδαμε τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό να διαπρέπει, να διαμεσολαβεί σε ρόλο ειδικών αποστολών και τους παράγοντες να αναλαμβάνουν δράση μέσα στους διαδρόμους. Οφείλουμε να πούμε στους εργαζόμενους για μια ακόμη φορά την αλήθεια ότι: όσο αναθέτουν σε άλλους να λύσουν τα προβλήματα τους χωρίς την δική τους παρέμβαση και συμμετοχή, θα οδηγούνται σε νέα αδιέξοδά.

Το σωματείο καθαριστών καθαριστριών Ν. Λάρισας  από την πρώτη στιγμή που άρχισαν  να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση.

Την Τρίτη 27 Ιούλη  όταν ψηφιζόταν η πρόταση νόμου στην βουλή για το νέο καθεστώς το σωματείο πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση, «είπαμε ξεκάθαρα στους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση παρατείνει την ομηρία δημιουργώντας νέο εγκλωβισμό για Χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα».

Την Κυριακή 23  σε νέα συνέλευση συζητήσαμε το θέμα των κριτηρίων  πρόσληψης  και που οδηγούν τα , τα μόρια και τα υπερμόρια :Στην σφαγή της μερικής απασχόλησης, στο διαχωρισμό του κλάδου σε τρεις  κατηγορίες εργαζομένων αφού το  40% θα έχει άλλο μισθολογικό καθεστώς, στην ανθρωποφαγία ανάμεσα σε εργαζόμενους του κλάδου άλλα και σε ανέργους και στον ατομισμό. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να  αποδεχτεί στην συνείδηση του τέτοιες λογικές και διαχωριστικές γραμμές.

Να δοθεί  σταθερή και μόνιμη λύση στο ζήτημα της καθαριότητας των σχολειών.

Να επαναπροσληφθούν άμεσα όσοι εργαζόμενοι δεν προσλήφθηκαν για τυπικούς λόγους

Με ευθύνη της κυβέρνησης να καταργηθεί η μερική απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων.

Ενιαίος αγώνας με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για δημόσιο σχολειό που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του Λαού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ