ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΧΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου στους συναρμόδιους υπουργούς Κ. Χατζηδάκη και Μ. Βορίδη

Να αναλάβουν πρωτοβουλία «ώστε να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των αγροτών για την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος που προκύπτουν από την άρδευση κατά τους θερινούς μήνες, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την περίοδο που έχουν εισροές από τη διάθεση της σοδειάς τους ή τη λήψη των κοινοτικών ενισχύσεων» καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη υπογραμμίζει ότι «την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν πολλοί αγρότες για τις αφόρητες τηλεφωνικές οχλήσεις που δέχονται από εισπρακτικές εταιρίες σχετικά με πρόσφατους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος της φετινής αρδευτικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος λόγος της διαμαρτυρίας τους συνίσταται στο ότι δέχονται απανωτά τηλεφωνήματα για την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός του καλοκαιριού, περίοδο κατά την οποία κορυφώνεται η αρδευτική δραστηριότητα. Όπως επισημαίνουν, η πολιτεία θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής δραστηριότητας, κατανοώντας ότι αυτή διέπεται από την εποχικότητα των εργασιών άλλα και των εσόδων. Η φροντίδα των καλλιεργειών στη Θεσσαλία από το τέλος της άνοιξης και κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών απαιτεί συνεχείς αρδεύσεις, οι οποίες μεταφράζονται σε αντίστοιχο κόστος σε ενέργεια, δηλαδή σε ρεύμα, αφού αυτές πραγματοποιούνται κυρίως με τη χρήση ηλεκτρισμού για την άντληση των υπογείων υδάτων. Ωστόσο, έσοδα από τις καλλιέργειες αυτές οι αγρότες έχουν μετά το τέλος του καλοκαιριού, κυρίως από τον Οκτώβριο μέχρι και τον επόμενο Μάρτιο αν συνυπολογιστούν και οι κοινοτικές επιδοτήσεις, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες διευκρινίζουν ότι δεν είναι μισθωτοί ώστε να έχουν σταθερή ροή εσόδων. Αντιθέτως, η κατανομή των εσόδων και των εξόδων τους είναι ανομοιόμορφη και επηρεάζεται τόσο από την εποχικότητα των καλλιεργητικών εργασιών όσο και από τα καιρικά φαινόμενα, που τον τελευταίο καιρό προκαλούν ολοένα και συχνότερα σημαντικές ζημιές».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες «ζητούν από την πολιτεία να κατανοήσει ότι είναι πρακτικά ανέφικτο να ανταποκριθούν άμεσα στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, που προκύπτουν από την αυξημένη καλοκαιρινή κατανάλωση λόγω άρδευσης. Επιπροσθέτως, προτείνουν την συνεννόηση των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να καθοριστεί συγκεκριμένο πλαίσιο, που θα καθορίζει εύλογο χρονικό διάστημα εξόφλησης των λογαριασμών ρεύματος, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής δραστηριότητας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ