ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΠΑΣΤΟΥΡΩΜΑ ΑΛΟΓΩΝ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πληθαίνουν οι καταγγελίες που φτάνουν όχι μόνον στα φιλοζωικά σωματεία μα-επιτέλους- και στην εισαγγελία Λάρισας και αφορούν σε κακοποιήσεις ζώων, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του paidis.com μία ακόμη περίπτωση αναμένεται να απασχολήσει τις αρχές.

Ο λόγος για κοπάδι αλόγων (τουλάχιστον 7) που σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές εντοπίστηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση σε περιορισμένο χώρο κοινότητας της Λάρισας, με τα δύσμοιρα πλάσματα να φέρουν σοβαρές πληγές στα πόδια τους από παστούρωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικό υλικό όπου και αποτυπώνεται η κατάσταση των αλόγων βρίσκεται σε γνώση φιλοζωικού σωματείου της Λάρισας, με τα μέλη του να δηλώνουν αποφασισμένα να περάσουν την πόρτα του εισαγγελέα προκειμένου να τον ενημερώσουν για το περιστατικό κακοποίησης.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τον νόμο στα ιπποειδή θα πρέπει να διασφαλίζεται η ελευθερία κινήσεων, ωστόσο δυστυχώς δεν λείπουν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν το παστούρωμα, δηλ. τη δέσμευση των άκρων με σχοινιά, σε μια συνηθισμένη πρακτική ώστε να μην πηδήξουν τα ζώα τις ατελείς ή ανύπαρκτες περιφράξεις ή για να μην απομακρυνθούν από το σημείο βοσκής.

Σημειώνεται πως τα εξαρθρώματα και τα κατάγματα είναι ιδιαίτερα συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ σύμφωνα με κτηνιάτρους, ειδικά για τα ” παστουρωμένα” άλογα και γαϊδουράκια, όταν πέσουν πολλές φορές δεν μπορούν να ξανασηκωθούν και πεθαίνουν από κολικούς λόγω ακινησίας. Τέλος  το δέσιμο των ποδιών προκαλεί τενοντίτιδες ή αποκοπή τένοντα και βαθιές πληγές του δέρματος εξαιτίας της συνεχούς τριβής με το σκοινί, οι οποίες μπορούν να καταλήξουν ακόμη και σε ακρωτηριασμό του ζώου.

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ