Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΑΙΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ

ΓΡΑΦΕΙ Η Εύη Παπανίκα, μέλος της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της γραμματείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Οι γυναικοκτονίες που έγιναν πρόσφατα σε πολλά μέρη της χώρας δείχνουν ότι το κοινωνικό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και μάλιστα με την πιο ακραία μορφή της, τη γυναικοκτονία, συνεχίζει να είναι τραγικά παρόν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία, όπως όλες οι χώρες, μαστίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αν αναλογιστούμε, όπως δείχνουν οι μελέτες και τα στοιχεία, ότι σε περίοδο αργιών τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών αυξάνονται, τότε είναι πολύ επικίνδυνο σήμερα, με την πολύμηνη αναγκαστική κοινή παραμονή μέσα στο σπίτι, να έχουμε έξαρση της βίας απέναντι σε γυναίκες και κορίτσια, από εκείνους τους άνδρες, συζύγους, πατέρες, αδέλφια που, λόγω των πατριαρχικών στερεοτυπικών αντιλήψεων, θεωρούν το γυναικείο σώμα πεδίο άσκησης εξουσίας, ελέγχου, ζωής και θανάτου. Απέναντι στο έγκλημα της βίας κατά των γυναικών, που έχει σοβαρή επίπτωση και στα παιδιά, όταν αυτά υπάρχουν σε μια οικογένεια, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και καμία ανοχή, από κανέναν και καμία.

Σε καταστάσεις κρίσεων, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, είναι αυτονόητο για μας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι πολυτέλεια και δεν εξαντλείται μόνο στα μέτρα ατομικής ευθύνης. Την κύρια ευθύνη οφείλει να την αναλάβει το κράτος, με θεσμικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακές προβλέψεις της κυβέρνησης. Δυστυχώς, η ίδρυση της Υπηρεσίας Ενδοοικογενειακής Βίας έμεινε μέχρι σήμερα ως εξαγγελία στα κανάλια.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην λειτουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας στην Ελληνική Αστυνομία, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της έμφυλης βίας, με έμφαση στην πρόληψη εγκλημάτων, παρέχοντας κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και προσωπική στέγαση στα θύματα.

Κύριος σκοπός τους είναι να ενεργούν αστυνομική προανάκριση, παρεμβαίνοντας αυτεπάγγελτα ή μετά από εισαγγελική παραγγελία ή μετά από έγκληση, μήνυση, καταγγελία κ.τ.λ. και όχι απλά να συλλέγουν στατιστικά δεδομένα.

Ζητάμε επίσης:

– Να στελεχωθούν όλα τα αστυνομικά τμήματα με το απαραίτητο προσωπικό.

Να γίνει επιμόρφωση όλων των αστυνομικών και εφαρμογή όλων των νόμων.

Να γίνονται τακτικά τα απαραίτητα ψυχολογικά τεστ σε όλους τους αστυνομικούς που έχουν όπλα.

Επιτέλους η γυναικοκτονία, ως ιδιαίτερος όρος της ανθρωποκτονίας, που πολιτογραφήθηκε το 1972 και έκτοτε χρησιμοποιείται σε Δικαστήρια, τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ε.Ε, να γίνει ορατή, στην Ελληνική Αστυνομία. Να αντιμετωπίζονται τα ανάλογα εγκλήματα σε βάρος των γυναικών ως γυναικοκτονίες.

– Να ληφθεί επιπλέον μέριμνα για την προστασία και υποστήριξη των γυναικών που ζούν σε ΚΥΤ, ξενώνες, ιδρύματα και φυλακές, σε συνεργασία με το Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και τις αλληλέγγυες οργανώσεις που υποστηρίζουν αυτές τις γυναίκες.

Ζητάμε από τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, καθώς και από την ΚΕΔΕ

– Αναβάθμιση του δικτύου δομών και υπηρεσιών για την στήριξη και προστασία των γυναικών που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία σε συνθήκες εγκλεισμού.

– Υγειονομική προστασία των γυναικών και ανδρών εργαζομένων στις δομές.

– Συμπλήρωση τυχών κενών θέσεων εργασίας στα συμβουλευτικά κέντρα, τους ξενώνες φιλοξενίας και τις τηλεφωνικές γραμμές της ΓΓΟΠΙΦ, των περιφερειών και των δήμων.

Σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, είναι εξαιρετική ανάγκη να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων.

Ζητάμε από τα ΜΜΕ:

– Να αντιμετωπίζουν τις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών, εξαιτίας του φύλου τους, από τον ερωτικό σύντροφο, πρώην ή νυν σύζυγο ή σύντροφο, πατέρα ή αδελφό ως γυναικοκτονίες. Να μην προβάλλουν προσχήματα και λάθος απόψεις, οι οποίες συντελούν στη δικαιολόγηση των γυναικοκτονιών και ευνοούν την επανάληψή τους.

– Να αναδεικνύουν την κοινωνική διάσταση του προβλήματος με πολύμορφες δράσεις. Να προβάλλουν τηλεοπτικά μηνύματα-spots που θα ενημερώνουν τις γυναίκες, αλλά και το ευρύ τηλεοπτικό κοινό για τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές που παρέχουν στήριξη και προστασία σε κακοποιημένες γυναίκες (τηλ. γραμμή SOS 15900, συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας κτλ.) σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας οι γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στις παρακάτω κοινωνικές δομές:

Συμβουλευτικό Κέντρο Λαρισας, Γαληνού 4 ( 3ος όροφος)

Τηλ.2410-535840

E_mail:larisa@isotita.gr

Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Οικονόμου εξ Οικονόμου 8Α και Ρούσβελτ, 3ος όροφος

Τηλ. 2410680205.

Διεύθυνση και Κοινωνικής Πολιτικής:

e_mail:dops@larissa_dimos.gr

Τηλ. 2410680204.

Συμβουλευτικός Σταθμός Δ. Λαρισαίων

e-mail:ssdl@larissa-dimos.gr

Τηλ. 2410680243

Καλούμε την κοινωνία

Να αντιμετωπίζει την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες ως κοινωνικό πρόβλημα και όχι ως ατομική ή οικογενειακή υπόθεση. Η καταγγελία οποιουδήποτε περιστατικού στις κοινωνικές δομές για την προστασία των γυναικών και κοριτσιών από οποιαδήποτε μορφή βίας έχει θετικά αποτελέσματα.

Καλούμε τέλος τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας να σπάνε έγκαιρα τη σιωπή τους, να μιλάνε και να απευθύνονται στις δομές και τα συμβουλευτικά κέντρα.

Σήμερα, που η συνοχή της κοινωνίας μας δοκιμάζεται από την πανδημία του ιού, η επαγρύπνηση και η αντιμετώπιση των φαινομένων έμφυλης βίας, καθώς και η αλληλεγγύη μας απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια που τη βιώνουν, είναι αναγκαία και μπορεί να σώσει ζωές.

Να μην αφήσουμε καμία γυναίκα μόνη, ούτε τώρα.

Είναι ευθύνη όλων μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ