ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Την απόφαση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί όλη της χώρας από μεθαύριο ανακοίνωσαν το πρωί οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, σε μια κίνηση που μαρτυρά την απουσία σχεδιασμού των μέτρων και τον πανικό των κινήσεων τους, την ώρα που ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέων περιορισμών.

Η παραπάνω απόφαση θα μπορούσε γνωστοποιηθεί από χθες, αλλά η κυβέρνηση ανέμενε την εισήγηση της ειδικής επιτροπής των επιστημόνων, για να τη χρησιμοποιήσει ως «άλλοθι» για να δικαιολογήσει ακόμα μία παλινωδία.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε πως η σχετική εισήγηση βασίστηκε «στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται ευλόγως από γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο, παππούδες και γιαγιάδες επίσης, δασκάλους, διοικητικό προσωπικό. Σύμφωνα με την επιτροπή η μείωση της κυκλοφορίας και η πιστή τήρηση των υπολοίπων μέτρων μπορεί να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων».

«Πρόεχει η δημόσια υγεία. Τα σχολεία και κυρίως τα δημοτικά ήταν το τελευταίο πράγμα που επιθυμούσαμε να κλείσει κι αυτό από μόνο του είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση» είπε ο υπουργός. Ωστόσο, η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για «καθαρά προληπτικού χαρακτήρα». «Δεν υποδεικνύονται  από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων», είπε.

Τηλεκπαίδευση και… εκπαιδευτική τηλεόραση

Όπως ανακοίνωσε η ίδια, η πρωτοβάθμια θα λειτουργήσει εξ’ αποστάσεως με τηλεκπαίδευση αλλά και εκπαιδευτική τηλεόραση μέσω ΕΡΤ2, όπου θα προβάλλονται μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Ειδικότερα, η υπουργός ανακοίνωσε τα εξής

  • Από το πρωί της Δευτέρας, 16 Νοεμβρίου 2020, στις 9 π.μ. θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Κυριακή.
  • Από την ερχόμενη Δευτέρα επίσης, η διεύθυνση του κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.
  • Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30′ -μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών, δεκάλεπτων διαλειμμάτων.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.

Κουβέντα για την κατάρρευση της τηλεκπαίδευσης

Η υπουργός υποστήριξε πως από τον Μάρτιο το υπουργείο Παιδείας στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.

Μάλιστα, η ίδια ισχυρίστηκε πως κατά την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης, η δευτεροβάθμια προχώρησε κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα – κατά περίπτωση – μέσω τηλεκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα και 700.000.

Ισχυρίστηκε δε ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες συνθήκες. «Η καθολική αυτή τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα. Και η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο ένα άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ένα φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας της κοινωνίας μας στις ακραίες συνθήκες που ζούμε», ανέφερε.

Όμως, δεν βρήκε λέξη να πει για το φιάσκο με την κατάρρευση της πλατφόρμα της εταιρείας Cisco για την τηλεκπαίδευση στην αρχή της εβδομάδας, λόγω της ανετοιμότητας σχετικά με τη μαζική τηλεκπαίδευση στη χώρα, αφού από την Δευτέρα η κυβέρνηση είχε αναστείλει τη διά ζώσης λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, αποφασίζοντας να μείνει «ανοιχτή» η πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Πλέον ανοιχτές θα παραμείνουν μόνο οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ