Η ΖΩΗ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΜΠΟΥΡΛΑ (Γιάννης Ρίτσος)

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου / Παράρτημα Λάρισας

47 χρόνια πριν, το σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, το ουσιαστικό περιεχόμενό του, αντηχούσε στις αντιδικτατορικές διαδηλώσεις. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου το 1973 δεν είναι κάποια ασπρόμαυρα στιγμιότυπα και μια όμορφη μελωδία του Μάνου Λοΐζου, του Διονύση Σαββόπουλου, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιάννη Μαρκόπουλου και άλλων.

Είναι φυσικά και αυτά, ως διαχρονική έκφραση της συλλογικής μνήμης για διεκδίκηση. Όχι όμως ξεκομμένα από αυτή όπως ένα μουσειακό έργο.

To Πολυτεχνείο είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του λαού μας που στις μέρες μας γίνεται δύναμη και έμπνευση στους αγώνες μας. Μένουν ζωντανά τα συνθήματα που φωνάχτηκαν, που γράφτηκαν στους τοίχους και τις κολώνες του. Το περιεχόμενο του εορτασμού είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Γιατί ο δρόμος είχε την δική του Ιστορία… και σήμερα σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε.

  • Στον αγώνα για το ψωμί του καλλιτέχνη ενάντια σε αυτούς που του το στερούν!
  • Στον αγώνα για ουσιαστική μόρφωση, δωρεάν παιδεία και πρόσβαση όλου του λαού στον πολιτισμό!
  • Στον αγώνα για συνδικαλιστικές ελευθερίες, για το δικαίωμα στην διαδήλωση, την διεκδίκηση, την Απεργία.

Οι απαγορεύσεις της Κυβέρνησης για τις εκδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη σε όλη την επικράτεια που στόχο έχουν να θάψουν το περιεχόμενό της με πρόσχημα την πανδημία δεν θα περάσουν.

Έχει εγκληματικές ευθύνες, επειδή δεν υλοποιεί κανένα αίτημα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας όπως διεκδικούν υγειονομικοί, εργαζόμενοι στα ΜΜΜ και αλλού, εκπαιδευτικοί, μαθητές, καλλιτέχνες κλπ Προσπαθεί να φορτώσει την δική της ευθύνη στο λαό, ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως η προσωπική ευθύνη είναι συνέχεια της κυβερνητικής. Τα σωματεία και οι σύλλογοι ξέρουν να οργανώνουν τις εκδηλώσεις, τις κινητοποιήσεις τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας. Το έχουν αποδείξει, μακάρι να έκανε το ίδιο και η κυβέρνηση. Το παράρτημα Λάρισας του Π.Μ.Σ. μαζί με άλλα μουσικά σωματεία στις 26 Αυγούστου 2020 πραγματοποίησαν ένα μεγάλο συλλαλητήριο σε συνθήκες πανδημίας και απαγορεύσεων με ασφάλεια, μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά κλπ

Η επέτειος του Πολυτεχνείου θα τιμηθεί όπως της αξίζει…

Οργανωνόμαστε με τους φορείς μας όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι, παλεύουμε για ζωή, για τέχνη στο ύψος των δυνατοτήτων του αιώνα μας!

Ο δρόμος λοιπόν όντως έχει την δική του ΙστορίαΚομμάτι της είναι και η δράση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου 107 χρόνια τώρα. Πιάνουμε το νήμα…

Διεκδικούμε καθολικά μέτρα στήριξης όλων των συναδέλφων μουσικών, μέτρα για την υγεία, την δουλειά μας, την επιβίωση του κλάδου μας!

Στο απλό video που δημιουργήσαμε και συνοδεύει την ανακοίνωση ευελπιστούμε να δυναμώσουμε το ζωντανό μήνυμα του Πολυτεχνείου! Περιέχει οπτικοακουστικά ντοκουμέντα της εποχής και οπτικό υλικό από της κινητοποιήσεις του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου που δημοσιεύθηκε την φετινή χρονιά. Επίσης περιλαμβάνει τα μουσικά κομμάτια  «Is there anybody out there?» των Pink Floyd και «Ο Δρόμος» του Μάνου Λοΐζου.

Η Τοπική Διοικητική Επιτροπή του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ