ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΟΥΣΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Στη χρήση συνδυασμού φαρμάκων, που μπορεί να θεραπεύσει ζώα τα οποία έχουν προσβληθεί από προϊούσα πνευμονία για την οποία μέχρι σήμερα δεν υπήρχε θεραπεία και μοιραία τα ζώα οδηγούνταν σε σφαγή, προχώρησαν γνωστός Λαρισαίος γιατρός και Λαρισαίος κτηνίατρος οι οποίοι θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός φαρμάκων,τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται για άλλες ασθένειες,  μπορεί να δώσει απάντηση και στο ερώτημα για το πώς θεραπεύονται οι επιπτώσεις που προκαλεί ο κορωνοϊός στον άνθρωπο.

Η προϊούσα πνευμονία (Maedi – Visna) είναι μία ιογενής λοίμωξη και εκδηλώνεται με νευρολογικά και πνευμονολογικά συμπτώματα. Συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των «αργών λοιμώξεων», γιατί έχει μακρό χρόνο επώασης και εξέλιξης. Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι lenti-ιός της υποοικογένειας Lentivirinae της οικογένειας των Retroviridae (ρετροϊών). Η περίοδος επώασης στη φυσική νόσο είναι 2-3 χρόνια, ιστολογικές όμως αλλοιώσεις υπάρχουν νωρίτερα. Προσβάλει κυρίως τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα, αλλά μπορεί να εντοπίζεται στους μαστούς και στις αρθρώσεις.

Κλινική εικόνα Τα πρώτα σημάδια της νόσου είναι η απώλεια βάρους, η καταβολή των δυνάμεων και τα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως η ταχύπνοια και η προοδευτικά αυξανόμενη δύσπνοια, ιδιαίτερα μετά από άσκηση. Τα αιγοπρόβατα που παρουσιάζουν την νευρική μορφή της νόσου, αρχικά δείχνουν αλλαγή στη συμπεριφορά, ανώμαλη στάση της κεφαλής, τρομώδης κινήσεις των χειλιών, παράλυση των οπισθίων άκρων, προοδευτική παραπληγία και θάνατο, ύστερα από εβδομάδες ή μήνες. Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με το μολυσμένο πρωτόγαλα και γάλα, ενώ δεν αποκλείεται και μετάδοση από την μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί και άμεση μετάδοση από ζώο σε ζώο με συγχρωτισμό.

Θεραπεία: Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για την Maedi–Visna. Τα ζώα θα πρέπει να οδηγούνται έγκαιρα στο σφαγείο, πριν χάσουν βάρος και γίνουν ακατάλληλα προς βρώση.

Σε λίγο θα υπάρχει πλήρες ρεπορτάζ για την ανακάλυψη της θεραπείας και για το πως τα συμπεράσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία του κορωνοϊού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ