ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου για το φράγμα της Μεσοχώρας στον Αχελώο που είχε υποβάλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Κατακλυζόμενου Οικισμού Μεσοχώρας, ακυρώνοντας έτσι την ΑΕΠΟ του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ Μεσοχώρας -που ακυρώθηκε από το ΣτΕ- εκδόθηκε στις 4/8/2017, επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ)

Πρόκειται για μια ακόμη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ για τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου που δημιουργεί νέα δεδομένα. Το ΣτΕ, παρότι δεν αμφισβητεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου, θεωρεί ότι η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς δεν αναθεωρήθηκε ώστε να είναι συμβατή με τα αναθεωρημένα Σχεδία Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.

Συγκεκριμένα το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την απόφαση 2230/2020 κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Συνδέσμου Ιδιωτών Κατακλυζομένου Οικισμού Μεσοχώρας κατά της ΑΕΠΟ του έργου, αν και έκρινε ότι:

  • Δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις ΣΔΛΑΠ
  • και με αναθεωρημένο χωροταξικό

Η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της.
Ενόψει αυτών, γίνεται δεκτή η αίτηση ακύρωσης και η απόφαση ακυρώνεται».

Το Δικτύο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: “Σε κάθε περίπτωση, η νέα απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στα σχέδια των υποστηρικτών των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, οι οποίοι αναθάρρησαν από τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις της κυβέρνησης της ΝΔ για επαναφορά του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία. Για τους κατοίκους της Μεσοχώρας και το πανελλαδικό κίνημα υποστήριξης του 35χρονου αγώνα τους είναι μια στιγμή ικανοποίησης, παρότι είναι απολύτως σαφές ότι δε χωρά καμία επανάπαυση και εφησυχασμός.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ