ΜΕ ΜΑΤ ΚΑΙ ΒΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ!!!

Ανακοίνωση της Νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση για το σημερινό συλλαλητήριο των φοιτητών στην πλατεία Ταχυδρομείου

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ευλογίες της συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης», όχι μόνο δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά ανέθεσε στα αστυνομικά γκλοπ να μας προστατεύσει.  Τέτοια προστασία ούτε σε φυλακή! Ο στόχος είναι ένας: Να εφαρμοστούν όλες οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις σε παιδεία και εργασία που υπήρχαν στα συρτάρια, σε χρόνο ρεκόρ.

Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει νέο πολυνομοσχέδιο ολοκληρώνοντας τις αντιδραστικές τομές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βιομήχανοι και επενδυτές έχουν παραγγείλει χιλιάδες εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, κριτική αντίληψη και μόρφωση. Εφοπλιστές και πολυεθνικές της ενέργειας έχουν παραγγείλει χιλιάδες νέους για να γίνουν λίπασμα στα πολεμοχαρή σχέδια τους. Οι τράπεζες ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν τους εκατοντάδες χιλιάδες που θα αποκλειστούν από τα πανεπιστήμια με φοιτητικά δάνεια που θα ρημάξουν τις λαικές οικογένειες «για μία θέση στον ήλιο» του νέου εργασιακού μεσαίωνα. Όσοι περάσουν σε ΑΕΙ θα βρεθούν σε ένα περιβάλλον ατομικής περιπλάνησης και σκληρού ανταγωνισμού που ποτέ δεν θα κατοχυρώνει εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Η νέα γενιά προορίζεται να γίνει αναλώσιμο γρανάζι στο πλαίσιο της εθνικής ανάπτυξης. Θα το δεχτούμε;

Νικηφόρα αντεπίθεση λαού και νεολαίας.

Συλλογικές δημοκρατικές μαζικές διαδικασίες απέναντι στον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό!

Το σύστημα οχυρώνεται σαν αστακός απέναντι στις αναπόφευκτες εξεγέρσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο. Μαζικά συλλαλητήρια κουρέλιασαν τις απαγορεύσεις και αντιτάχθηκαν στην αστυνομική βία. Φοιτητές, μαθητές και νέοι της εργασιακής περιπλάνησης βρήκαν κοινό τόπο στα συλλαλητήρια και αναζητούν δρόμους μαζικού πολιτικού αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών κυβερνήσεων και πολιτικών. Ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το ερώτημα ενός πανελλαδικού νικηφόρου σχεδίου αποφασιστικής αναμέτρησης παραμένει.

Η κοινή πάλη για την συνολική ανατροπή του μέλλοντος που μας ετοιμάζουν είναι η μόνη που μπορεί να μπλοκάρει την εφαρμογή του νομοσχεδίου στα πανεπιστήμια και να ματαιώσει τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα πανεπιστήμια. Στην προοπτική του αναγκαίου μετώπου παιδείας και εργασίας παλεύουμε να ανασυγκροτηθεί το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, τα σωματεία, οι φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι, πέρα και έξω από αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, γραφειοκρατικά παζάρια και συντεχνιακές λογικές. Για ένα παλλαϊκό κέντρο αγώνα που θα ξηλώσει το αυταρχικό πέπλο κράτους και κεφαλαίου που πάει να σκεπάσει όλη την κοινωνία. Για τα Πολυτεχνεία της γενιάς μας!

Οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι μαθητές έχουν ήδη κάνει την αρχή. Μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου πάλης για όλη την νεολαία, σπάζοντας τον κατακερματισμό που υπάρχει στο κίνημα. Απέναντι σε ψευτοδίλλημα «πρωτοβουλίες αγώνα ή γενικές συνελεύσεις» που αναπαράγουν μία λογική επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων χωρίς προοπτική νίκης. Απέναντι στις αντιλήψεις που απομονώνουν το φοιτητικό κίνημα από τις αγωνίες της υπόλοιπης κοινωνίας, που αρκούνται σε μια στείρα λογική που εναντιώνεται μόνο στα μέτρα καταστολής και όχι στη συνολική στόχευση της επιχειρηματικής εκπαίδευσης. Είναι περισσότερο από αναγκαίο αυτές οι λογικές να ηττηθούν μέσα στο κίνημα στην κατεύθυνση οικοδόμησης μιας ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής συλλογικότητας μέσα στους μαθητές, τους σπουδαστές και τους φοιτητές που θα παλεύει για:

  • ΜΟΡΦΩΣΗ-ΥΓΕΙΑ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ!
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ.
  • ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ. ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ.
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ!
  • ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ. ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Ποια παιδεία για ποια κοινωνία; Μπορεί να πάει αλλιώς;

Παλεύουμε για μία απελευθερωτική παιδεία ενάντια στην επιχειρηματική εκπαίδευση που θα επιστρατεύει τις γνώσεις και τις δεξιότητες της σύγχρονης εργατικής τάξης ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Που θα θέτει σαν μέτρο της κοινωνικής προόδου την κοινωνική και πολιτική ισότητα, τον ελεύθερο χρόνο και χώρο, την εργατική δημοκρατία, την σεξουαλική απελευθέρωση. Στη βαθιά ιστορική κρίση του καπιταλισμού οι αγώνες για να νικήσουν πρέπει να απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας. Εμείς απαντάμε καταφατικά στην αναγκαιότητα αλλά και την δυνατότητα μιας νέας επαναστατικής απόπειρας για μία σύγχρονη κομμουνιστική κοινωνία. Θέλουμε μέσα από την θετική και αρνητική εμπειρία των αγώνων να οικοδομείται ένα σύγχρονο ρεύμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης στην νεολαία που θα ανεβάσει τον πήχη. Που θα παλεύει στο σήμερα για την αφαίρεση πλούτου, ιδιοκτησίας και εξουσίας από την άρχουσα καπιταλιστική τάξη και δεν θα εγκλωβίζεται στα διλλήματα μεταξύ «χειρότερου και χείριστου» διαχειριστή της μιζέριας μας. Για τον διεθνισμό όλων των εξεγερμένων σε όλη την γη απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς, τον φασισμό, τον εθνικισμό και το πόλεμο. Μία πραγματική απειλή για τα σχέδια του συστήματος! Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ