ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ…

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Αχ αυτή η ψαρού πάει στα κουτουρού», τραγουδούσε ο Γιώργος Νταλάρας πριν μερικές δεκαετίες, αλλά φαίνεται πως δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Ιδίως αν σκεφτούμε την προχειρότητα με την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να επανεκκινήσει την οικονομία, δίχως να έχει φροντίσει στο μεσοδιάστημα να κρατήσει όρθιους τους εργαζόμενους και τους μικομεσαίους επιχειρηματίες. Ακόμα, εξάλλου, κι όταν προσπαθεί να μας πείσει πως σκέφτεται μακροπρόθεσμα η ατσαλοσύνη της δεν κρύβεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νόμος πλέον για τη στήριξη των πληττόμενων από τις θεομηνίες, του οποίου είχα την τιμή να είμαι εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν συζητήθηκε στη Βουλή, ο οποίος δεν κάνει καμία αναφορά στα νοικοκυριά! Λες κι αυτά δεν πλήττονται από την κλιματική κρίση, όπως διαπιστώσαμε πολύ πρόσφατα στο νομό Λαρίσης και με τον «Ιανό» και με το σεισμό.

Ακόμα χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της κυβερνητικής επιπολαιότητας είναι ο χρόνος κι ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να ανοίξει την εστίαση στις 3 Μαΐου, χωρίς καμία διαβούλευση με τους επαγγελματίες του κλάδου. Ήταν τόσο δύσκολο για τους «άριστους» του Μαξίμου και των υπουργείων να σκεφτούν, για παράδειγμα, πως ο εφοδιασμός των εστιατορίων, των καφέ και των μπαρ με φρέσκα προϊόντα θα είναι δύσκολος εκείνη την ημέρα που είναι αργία, όπως άλλωστε και η προηγούμενή της, η Κυριακή του Πάσχα, ενώ και η Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο είναι ημιαργίες; Δεν έχουν ούτε καν ημερολόγιο μπροστά τους όταν αποφασίζουν για τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας; Ή, απλώς, έδωσαν μια σύντομη ημερομηνία ξέροντας ότι είναι απαγορευτική για πολλούς, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν μια ακόμα τεχνητή βαλβίδα αποσυμπίεσης;

Πού θα βρουν χρήματα οι άνθρωποι της εστίασης; 

Κι ας υποθέσουμε πως οι επιχειρηματίες βρίσκουν φρέσκα προϊόντα. Χρήματα πού θα βρουν για να επανεκκινήσουν, αφού η κυβέρνηση μέχρι στιγμής τους παρέχει κεφάλαια μόνο στα λόγια; Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει στις 5 ή στις 6 Μαΐου, στο καλύτερο σενάριο δηλαδή δύο ή τρεις ημέρες μετά από το άνοιγμα των καταστημάτων. Κι αν ακόμα ανοίξει τότε, είναι άγνωστο πόσες ημέρες μετά από την υποβολή των αιτήσεων θα μπορεί να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων. Να υπενθυμίσω, απλώς, ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, το 44,1% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα. Πόσοι, συνεπώς, στην αγορά διαθέτουν ρευστότητα ώστε να πιστώνουν τους πελάτες τους, αποδεχόμενοι να πληρωθούν σε άγνωστο χρόνο από σήμερα; Κι αν όλα τα παραπάνω δεν καθιστούν την επανεκκίνηση ασύμφορη για πολλούς επαγγελματίες, έρχεται και το περιορισμένο ωράριο- μέχρι τις έντεκα το βράδυ- ώστε να τους αποτελειώσει, όπως βεβαίως και οι περιορισμοί ως προς τα τραπέζια και τον αριθμό των πελατών.

Το ατόπημα του πρωθυπουργού να κατηγορήσει τους διασωληνωμένους λόγω covid πως ευθύνονται γιατί δεν είχαν κάνει το εμβόλιο φαίνεται πως δεν θα είναι και η τελευταία του προσπάθεια να μεταθέσει στους πολίτες τη δική του μεγάλη ευθύνη για την αποτυχία στη διαχείριση του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της εστίασης, για παράδειγμα, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το ένα από τα δύο υποχρεωτικά self test την εβδομάδα. Η κυβέρνηση, δηλαδή, μεταθέτει τώρα και το χρηματικό κόστος της επανεκκίνησης της οικονομίας στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

To ρεαλιστικό πρόγραμμά μας

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει εγκαίρως παρουσιάσει το δικό του ρεαλιστικό πρόγραμμα για την επανεκκίνηση. Με βάση την πτώση του τζίρου της κάθε επιχείρησης, πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους- το «κούρεμα» μπορεί να φτάνει έως και το 60%- και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί σε 120 δόσεις. Αν δεν γίνει αυτό, τότε όχι μόνο θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά το κράτος δεν θα έχει και κανένα έσοδο από μία επιχείρηση η οποία θα κατεβάσει ρολά για πάντα. Το κράτος οφείλει, επιπλέον, να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους για έξι μήνες, με την υποχρέωση της επιχείρησης ότι δεν θα κάνει απολύσεις και δεν θα μεταβάλει επί τα χείρω τις σχέσεις εργασίας.

Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Εκεί, άλλωστε, ο Τζο Μπάιντεν υλοποιεί ήδη ένα πρόγραμμα ανάκαμψης 1,9 τρισ. δολαρίων συν δύο τρισ. δολάρια για τις υποδομές. Στην ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τα 5,7 δισ. ευρώ του προγράμματός μας υπάρχουν από εγχώριους κι ευρωπαϊκούς πόρους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι η διάσωση της μεσαίας τάξης, την οποία εξαπάτησε προεκλογικώς η ΝΔ, δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της. Το είδαμε και με τον πτωχευτικό νόμο, θα το δούμε και με το εργασιακό νομοσχέδιο κατάργησης του οκτάωρου. Δυστυχώς η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για λίγους κι εκλεκτούς. Κι αυτό είναι ένα ιστορικό ατύχημα που είμαι σίγουρος ότι ο λαός θα διορθώσει με την ψήφο του όταν του δοθεί ξανά η ευκαιρία.

Καλή Ανάσταση σε όλες κι όλους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ