ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΤΟ ΧΑΜΑΜ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Επιμέλεια – Φωτογραφία : Δημήτρης Καστανάρας  //  paidis.com

 Το τούρκικο χαμάμ του Τυρνάβου, το μοναδικό σωζόμενο μουσουλμανικό κτίσμα της πόλης, βρίσκεται στην είσοδο της πόλης μετά τη διασταύρωση με τον εθνικό δρόμο Λάρισας – Ελασσόνας απέναντι από το στρατόπεδο.

Πρόκειται για λουτρό που διασώζεται εν μέρει. Δεν διαθέτουμε σαφείς ενδείξεις για τη λειτουργία των χώρων ούτε για τη θέση της εστίας – δεξαμενής. Η κατασκευή του πιθανολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η σημερινή κάτοψη του κτηρίου διαμορφώνεται σε ορθογώνιο σχήμα και περιλαμβάνει μία κύρια τετράγωνη στην κάτοψη αίθουσα, δύο επιμήκεις ορθογώνιους εκατέρωθεν της τετράγωνης αίθουσας και ένα μικρό τετράγωνο δωμάτιο. Οι τετράγωνοι χώροι καλύπτονται με ημισφαιρικούς θόλους και οι άλλοι δύο με σκαφοειδείς.
Το μνημείο αποκαταστάθηκε, ανακαινίστηκε επί δημαρχίας Δημ. Κουγιώνη στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου έγιναν επίσης εργασίες ανάδειξης, ενώ κατασκευάστηκαν μικρό αμφιθέατρο και αναψυκτήριο, με στόχο τη χρήση του μουσείου σε εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Το λουτρό έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν περιστασιακά για πολιτιστικές χρήσεις.

Σήμερα το ιστορικό κτίριο αφέθηκε κυριολεκτικά στην τύχη του βιώνοντας μια απαράδεκτα επικίνδυνη εγκατάλειψη .

Η κεντρική είσοδος του χαμάμ είναι σπασμένη, το προστατευτικό που είχε μπροστά της έχει απομακρυνθεί και οι εικόνες από το εσωτερικό του κτίσματος που είναι μνημείο των νεότερων χρόνων το οποίο θα μπορούσε να είναι πόλος πολιτισμού και έλξης επισκεπτών έχει γίνει ερείπιο αφημένο στη μανία των ανεγκέφαλων, αλλά και βορά στις διαθέσεις κλεπτών που αφαίρεσαν χάλκινους σωλήνες, καλώδια σπάζοντας ακόμη και τους τοίχους.

Πιστεύουμε ότι για το σημερινό χάλι θα πρέπει να αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες, αφού η σημερινή του εγκατάλειψη είναι εξίσου εγκληματική με τη βόμβα που τοποθέτησαν στο Χαμάμ ακροδεξιά στοιχεία το Μάιο του 1997.

Δυστυχώς η αυτοδιοίκηση, αλλά και όλοι εκείνοι που αντιδρούν στην ανάδειξη του μνημείου δεν παραδειγματίζονται λίγο από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία που αξιοποιεί τα χριστιανικά μνημεία, ή από άλλους δήμους που επίσης έχουν μετατρέψει σε αξιοθέατα μουσουλμανικά κτίσματα.

Μάλλον όμως θα πρέπει να αναλάβει δράση και η Εφορία νεότερων μνημείων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ