ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ EΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ  ΣΤΙΣ 6 ΜΑΪΟΥ

Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ

Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής για τους αγώνες της εργατικής τάξης για κοινωνική δικαιοσύνη, για εργασιακά δικαιώματα, για ασφάλεια στην εργασία. Τιμάμε τους αγώνες των εργατών και των εργατριών με ορόσημα τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο και την εξέγερση των Ελλήνων καπνεργατών στην Θεσσαλονίκη το 1936. Μέσα από θυσίες και αγώνες οι εργαζόμενοι/ες πέτυχαν σταδιακά την καθιέρωση του οκταώρου, την αναγνώριση της μητρότητας, την κατάργηση της παιδικής εργασίας, την αποζημίωση του εργατικού ατυχήματος, την κοινωνική ασφάλιση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά.

Εκτός όμως από ημέρα μνήμης, η εργατική πρωτομαγιά είναι και ημέρα αγώνα, καθώς όλα τα εργατικά κεκτημένα απειλούνται πλέον ανοιχτά με την κυβέρνηση να έχει έτοιμο ένα νομοσχέδιο που θέλει να μας γυρίσει 135 χρόνια πίσω. Η κυβέρνηση επιλέγει να σαρώσει με το λεγόμενο «εργασιακό» νομοσχέδιο ό,τι έχει απομείνει όρθιο μετά τα μνημόνια και να φέρει σε ακόμη χειρότερη θέση τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Αυτοί οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, όμως, δεν γίνονται στο κενό ούτε σε μια κανονική συνθήκη για την κοινωνία μας, το αντίθετο, επιλέγει την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε μια περίοδο που δοκιμαζόμαστε όλοι από την πανδημία και  τις επιπτώσεις της. Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της κοινωνίας, πατά πάνω στα συντρίμμια που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας και των κυβερνητικών επιλογών τον τελευταίο χρόνο, εκμεταλλεύεται την πανδημία και τις επιπτώσεις της τόσο σε υγειονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για να αιφνιδιάσει, να κηρύξει τον πόλεμο στους εργαζόμενους.

Έχοντας ήδη καταργήσει ρυθμίσεις που προστάτευαν σε κάποιο βαθμό τους εργαζόμενους έναντι της εργοδοσίας με το νέο «εργασιακό» νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρά ακόμη παραπέρα τις αντεργατικές πολιτικές: Καταργεί την 8ωρη εργασία και το πενθήμερο και θεσμοθετεί τη 10ωρη χωρίς επιπλέον αμοιβή, διευθετεί το χρόνο εργασίας με ατομική σύμβαση εκτός συλλογικών συμβάσεων, αυξάνει τις υπερωρίες, χωρίς αμοιβή αλλά με συμψηφισμό ρεπό και αδειών, διευκολύνει τις απολύσεις-καταργεί την επαναπρόσληψη μετά από ακυρότητα τους, περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας και ποινικοποιεί τους εργατικούς αγώνες θέλοντας να μετατρέψει τη συνδικαλιστική δράση σε ιδιώνυμο αδίκημα!

Στον τομέα  της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση εργαλειοποίησε την πανδημία και πέρασε πλήθος αντιεκπαιδευτικών αλλαγών υποβαθμίζοντας το δημόσιο σχολείο, απαξιώνοντας το έργο των εκπαιδευτικών, αυξάνοντας τους εκπαιδευτικούς αποκλεισμούς και τις ανισότητες και αποσκοπώντας στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση δομών και αρμοδιοτήτων του δημόσιου σχολείου. Την ίδια στιγμή που προτεραιοποίησε αντιδραστικές αλλαγές που βρήκαν σύσσωμα αντίθετη την εκπαιδευτική κοινότητα, κράτησε έξι  μήνες τα σχολεία κλειστά και δεν πήρε κανένα μέτρο ασφαλούς λειτουργίας τους.

Σε τέτοιες συνθήκες γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα μας, είναι χρέος μας η ενότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εμείς οι εκπαιδευτικοί ενώνουμε τις φωνές μας με την κοινωνία, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και εργαζόμενες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και δίνουμε ξεκάθαρη απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης:

ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ωρου

ΟΧΙ  στη διάλυση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία  και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή είναι δικαίωμα όλων μας

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6/5 ΣΤΙΣ 10.30ΠΜ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ