Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΆΛΛΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 80%!

Το «’’τέρας της κακοδιοίκησης’’ ξαναχτυπά και το Κράτος Δικαίου καταστρατηγείται» επισημαίνει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη σε ερώτηση-παρέμβασή της προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών, αφού η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης σε άτομα με αναπηρία από 80% και άνω, εξακολουθεί να επιβάλλεται ακόμη και σήμερα, παρά την αντίθετη νομοθετική ρύθμιση…

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης της Λαρισαίας βουλευτή:

«Η ‘’εισφορά αλληλεγγύης’’ για πρώτη φορά επιβλήθηκε με το άρθρο 29 του νόμου  3986/2011, το οποίο, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 38 του Ν. 4024/2011, προβλέποντας από τότε που ίσχυσε πως: ‘’Εξαιρούνται και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω’’. Με άλλα λόγια, τα άτομα, που εντάσσονται σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται υπόχρεα κάποιου είδους παρακράτησης ή καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε συνέχεια της πρότερης νομοθεσίας και βάσει του άρθρου 18, παρ. 1 του νεότερου Ν. 4646/2019, προβλέπεται ότι από 1/1/2020: ‘’εξαιρούνται και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα των προσώπων που παρουσιάζουν αναπηρίες κάθε μορφής σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, η αποζημίωση για τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης της περίπτωσης ε` της παραγράφου 3 του άρθρου 12 και της περίπτωσης στ` της παραγράφου 1 του άρθρου 14’’. Συνεπώς, η προγενέστερη ρύθμιση με τη ρύθμιση του ν. 4646/2019 διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο, περιλαμβάνοντας πλέον όχι μόνο τους βαριά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω,  αλλά και τους αναπήρους κάθε μορφής με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Ωστόσο, απορία προκαλεί το γεγονός πως αυτή η νομοθετική αυτή πρόβλεψη δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη και η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ανωτέρω άτομα συνεχίζεται κανονικά (!)».

Δεδομένου ότι σε ένα Κράτος Δικαίου οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται από τις αρμόδιες Αρχές, αφού έχουν παρέλθει ήδη 16 μήνες και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνεχίζει κανονικά να καταβάλλεται από την πιο ευαίσθητη κατηγορία ατόμων, ρωτώ τον αρμόδιο κ. Υπουργό, ποια εξήγηση δίνει για αυτό το «περίεργο», αν μη τι άλλο, διοικητικό «αλαλούμ», καθώς κι αν προτίθεται να προβεί στις ανάλογες ενέργειες διόρθωσης αυτής της αδικίας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ