ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΕΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ  – ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΕΣΘΕ ΜΕ ΤΑ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 

Κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας των συλλόγων διδασκόντων των 1ου Γυμνασίου και 1ου ΓΕΛ Λάρισας για τον χαρακτηρισμό των σχολείων τους ως πειραματικών – Καλούν σε συγκέντρωση έξω από τη ΔΔΕ στις 2 μ.μ. σήμερα

Τα μέλη των συλλόγων του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Λάρισας αιφνιδιαστήκαμε, όταν διαβάσαμε τα δημοσιεύματα που ανακοίνωναν τη μετατροπή των σχολείων μας σε Πειραματικά.

Οι εργαζόμενοι/ες με οργανικές θέσεις στα δύο σχολεία ενημερωθήκαμε εκ των υστέρων ότι δεν έχουμε πλέον οργανικές, όταν δημοσιοποιήθηκε πλέον η «ερήμην» μας ειλημμένη απόφαση μετατροπής των σχολείων μας, παρότι μας αφορά άμεσα.

Οι γονείς/κηδεμόνες και οι μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Λάρισας έμαθαν μόλις χτες ότι τα σχολεία τους θα είναι πλέον Πειραματικά, δηλαδή άλλου τύπου σχολεία, όπου θα ισχύουν άλλες ρυθμίσεις και διατάξεις από αυτές του σχολείου που γνωρίζουν και όπου φοιτούσαν τα παιδιά τους. Σε αντίθεση με τους γονείς μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που είχαν λάβει εκ των προτέρων ενημέρωση για το ποια δημοτικά σχολεία ήταν στις προθέσεις της Διοίκησης να μετατραπούν σε Πειραματικά.  Η τοπική κοινωνία μάλιστα είναι γνώστρια των κινητοποιήσεων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου της πόλης μας με το σύνθημα: « Μη διώχνετε τα παιδιά μας από το Σχολείο».

Ως μέλη των συλλόγων των δύο σχολείων εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για την απόφαση που έχει επιπτώσεις στη φοίτηση και τον προγραμματισμό της ζωής των παιδιών και των οικογενειών των σχολείων μας αλλά και την εργασιακή μας κατάσταση, εφόσον ἐν μιᾷ νυκτί, αιφνιδιαστικά και χωρίς τη συναίνεσή μας βρεθήκαμε χωρίς οργανικές και λογιζόμαστε πλέον υπεράριθμοι, δεδομένο που επηρεάζει και άλλους συναδέλφους μας.

Με την ανοιχτή αυτή επιστολή μας έχουμε την πρόθεση να αναδείξουμε τι σημαίνει για τα παιδιά και τους /τις εργαζομένους των σχολείων μας η μετατροπή τους σε πειραματικά, καθώς και να θέσουμε μία σειρά καίριων ερωτημάτων, για τα οποία περιμένουμε απαντήσεις από τη ΔΔΕ Λάρισας, η οποία και προέβη στην εισήγηση να μετατραπούν τα συγκεκριμένα σχολεία σε Πειραματικά.

Παρότι το πρόσφατο νομοσχέδιο έδινε τη δυνατότητα στις Διοικήσεις να προχωρήσουν σε προτάσεις σχολείων, ακόμη και αν δεν υπήρχαν θετικές αποφάσεις των συλλόγων τους, πώς προχώρησε ο χαρακτηρισμός των δύο σχολείων σε Πειραματικά, χωρίς να προηγηθεί μία διαδικασία θεσμικής ενημέρωσης των συλλόγων γονέων /κηδεμόνων και εκπαιδευτικών των δύο σχολείων μας, μια διαδικασία προετοιμασίας για τα νέα δεδομένα που φέρνει η μετατροπή αυτή των σχολείων;

Εξάλλου, με ποια λογική επιλέχθηκε σχολείο της πόλης μας να χαρακτηριστεί ως Πειραματικό, τη στιγμή που στη Λάρισα δεν υπάρχουν αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα, για να αξιοποιηθούν τέτοιες σχολικές δομές για την έρευνα και την πρακτική άσκηση φοιτητών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων;

Δε θα έπρεπε να μας έχει δοθεί πρόσβαση στην ενημέρωση, ώστε ως πολίτες να συμμετάσχουμε στη διαβούλευση που αφορά τη σχολική ζωή των μαθητών /τριών μας και την εργασιακή μας κατάσταση; Γιατί υπήρξε αυτή η διαφορά αντιμετώπισης των πολιτών από τη ΔΔΕ, που αποφάσισε να μας αφήσει στο σκοτάδι;

Επιπλέον ως εργαζόμενοι/ες δεν έπρεπε να γνωρίζουμε το ενδεχόμενο αλλαγής της υπηρεσιακής μας κατάστασης, εφόσον ως υπάλληλοι προστατευόμαστε από το δίκαιο από τις αιφνίδιες μεταβολές των εργασιακών μας συνθηκών; Με την απώλεια των οργανικών μας χάνουμε κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία και με σθένος διεκδικούμε, όπως κάθε εργαζόμενος οφείλει να πράττει στο πλαίσιο του αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας.

Η απόφαση αυτή πλήττει και το μαθητικό δυναμικό, αφού για τα σχολεία μας δεν ισχύει πλέον η χωροταξία. Αυτό σημαίνει ότι μαθητές που χωροταξικά ανήκουν στα σχολεία μας θα πρέπει να χωρέσουν σε άλλα σχολεία, να βρεθούν σε άλλο μαθησιακό περιβάλλον από αυτό που προγραμμάτιζαν, αφού τα χαρακτηρισμένα ως Πειραματικά σχολεία μας θα δέχονται με κλήρωση μαθητές/τριες από όλον το νομό.

Νομίζουμε τέλος ότι ως πολίτες και ως εργαζόμενοι έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε με ποιο κριτήριο επιλέχτηκαν να μετατραπούν τα δύο αυτά σχολεία σε Πειραματικά. Επισημαίνουμε μάλιστα ότι το κτίριο του 1ου Λυκείου όχι μόνο δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές αλλά και έχει υποστεί βλάβες από τον τελευταίο σεισμό και είναι απορίας άξιο που δε λήφθηκε αυτό το δεδομένο υπόψη.

Θεωρούμε καθήκον μας να αντιδράσουμε και να μη δεχτούμε αδιαμαρτύρητα την απόφαση αυτή του υπουργείου μετά από την εισήγηση της ΔΔΕ Λάρισας, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη μας, ως άμεσα θιγόμενων από αυτή.

Ζητάμε τη συνδρομή του συνδικαλιστικού μας οργάνου, της ΕΛΜΕ Λάρισας, καθώς και της Ένωσης Γονέων Λάρισας και των γονέων των μαθητών των σχολείων, και τους καλούμε να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας, την Πέμπτη, 13/5/2021, στις 14:00, στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ