ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ

Με ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, πραγματοποίησε την παρέμβασή της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη,  για τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, τονίζοντας τα εξής:

«Σε αυτήν την σκληρά δοκιμαζόμενη εποχή εξαιτίας της πανδημίας του covid-19,είναι φανερό πως η οικονομία της χώρας έχει πληγεί βαρύτατα, του πρωτογενούς αγροτικού τομέα, δυστυχώς, μη εξαιρουμένου. Από κοντά μάλιστα με την πανδημία παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια τα, εκτός εποχής, έντονα καιρικά φαινόμενα, που αποτελούν απόρροια της κλιματικής κρίσης, με το ν. Λάρισας να αποδεικνύεται δυστυχώς «αρνητικός πρωταθλητής», ειδικά τη φετινή χρονιά.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σχετική έκτακτη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τεμπών, όπου αποφασίστηκε η άμεση επικοινωνία με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ Λάρισας, ώστε να αποτυπωθεί η κατάσταση των καλλιεργειών ελιάς από τους συνεχιζόμενους σφοδρούς παγετούς του Φεβρουαρίου, Μαρτίου και προσφάτως του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι και οι σφοδρές καιρικές συνθήκες που δημιούργησε η «Μήδεια» του περασμένου Φεβρουαρίου σε συνδυασμό με τους προαναφερθέντες παγετούς μέσα στην καρδιά της Άνοιξης προβληματίζουν τους ελαιοπαραγωγούς του δήμου Τεμπών, καθώς όπως ήδη έχει διαπιστωθεί οι ζημιές είναι μεγάλες, αφού χαρακτηριστικά κάνουν λόγο για σκίσιμο των κορμών και έντονη φυλλόπτωση, εξαιτίας των αλλεπάλληλων όσο και ακραίων μεταπτώσεων στη θερμοκρασία. Οι καλλιεργητές ελιάς της περιοχής μάλιστα μιλούν και προβληματίζονται για την έντονα μειωμένη ανθοφορία, που συνεπακόλουθα και σε μεγάλο ποσοστό αγγίζει τα όρια ακαρπίας.

Έτσι, πολλά στρέμματα ελαιόδεντρων στο ν. Λάρισας κινδυνεύουν να καταστούν και φέτος μη παραγωγικά εξαιτίας των ακραίων διακυμάνσεων του καιρού, αλλά και οι αγρότες να μην αποζημιωθούν από τον αρμόδιο Οργανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες αγροτών της περιοχής μας βρίσκονται σε απόγνωση, εξαιτίας της ανωτέρω κατάστασης.

Ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να λάβει πρόνοια για την στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών του νομού Λάρισας και ρωτώ σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου να τους συνδράμει».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ