“ΈΧΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ: STOP ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ”

Το 5ο Γενικό Λύκειο Λάρισας στη Σχολική Εβδομάδα Ενεργών Πολιτών του υπουργείου Παιδείας

Στη Σχολική Εβδομάδα Ενεργών Πολιτών του Υπουργείου Παιδείας από τις 17 έως τις 21 Μαΐου 2021 συμμετείχε το 5ο Λύκειο Λάρισας, παρουσιάζοντας καλές πρακτικές σχετικά με τους άξονες «Δρώντας ως ενεργός πολίτης» και «Δημιουργώντας με κοινωνική ευαισθησία».

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 20-5-2021-4η ημέρα παρουσιάσεων στην οποία πήραν μέρος 14 λύκεια, παρουσίασε τη δράση με τίτλο, «Έχε το νου σου στο παιδί: Stop σε κάθε μορφή βίας». Η εργασία είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής του σχολείου στην πανελλήνια προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη» με θέμα την καταπολέμηση της βίας και την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παιδιά.

Συμμετείχαν οι μαθήτριες από τη Β’ τάξη, Ζωή Ακρίδα και Αναστασία Τοκμακίδου και η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη.

Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών. Στην παρουσίαση επισημάνθηκαν μεταξύ των άλλων η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση, ο σχολικός εκφοβισμός και η βία στην εποχή της πανδημίας του covid 19. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σεξουαλική κακοποίηση, η οποία «τραυματίζει ανεπανόρθωτα τον ψυχισμό του παιδιού, καθώς δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και υποθέσεις για τη σεξουαλική πράξη και συμπεριφορά και κάνει το παιδί να φοβάται για την ικανότητά του να ξεφύγει ή να σταματήσει την κακοποίησή του ή να ζητήσει βοήθεια από τους άλλους». Αναφορές έγιναν στη σεξουαλική κακοποίηση σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, στην παιδική πορνογραφία και στα εγκλήματα διαδικτύου. Την ερευνητική εργασία συνόδευαν καλλιτεχνικές δημιουργίες της Ζωής Ακρίδα, η οποία παρουσίασε μέσα από σκίτσα τις συνέπειες του φαινομένου αλλά και μηνύματα πρόληψης κι αντιμετώπισης.

Tο μήνυμα που μεταδόθηκε μεταξύ των άλλων είναι ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κακοποιήσει ένα παιδί και δεν είναι ποτέ φταίξιμο του παιδιού αν συμβεί. Για όσους αντιληφθούμε τέτοια περιστατικά να τα καταγγέλλουμε. Δεν χαλάμε σπίτια με το να επεμβαίνουμε. Η βία σε βάρος ενός παιδιού δεν είναι απλά ένα οικογενειακό ζήτημα». Χαρακτηριστικά ειπώθηκε πως «έχοντας εγώ, εσύ, ο άλλος τα μάτια μας ανοιχτά, εμποδίζουμε τα δάκρυα κάποιων παιδιών, ίσως και τα δικά μας, βοηθώντας τα παιδιά να θρέψουν και να καλλιεργήσουν την καρδιά τους, την ψυχή τους».

Η Σχολική Εβδομάδα Ενεργών Πολιτών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στο πλαίσιο πολλαπλασιαστικών εκδηλώσεων προβολής και διάδοσης των αποτελεσμάτων του Erasmus+ KA3 “ACT”, με τίτλο «Σχολική Εβδομάδα Ενεργών Πολιτών: ACT – ACTive citizenship projects to enhance pupils΄ social and civic competences», το οποίο υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Εκπαιδευτικούς Φορείς της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ